Pécsi Tudományegyetem

Művészeti Kar

  

Vidáman a „komolyzenéről” - A 20. század Amerikájának zenéje négy klarinéton

Időpont: 
2018. november 16. 13:30
Koncerthelyszín: 
PTE Művészeti Kar Liszt Ferenc Hangversenyterem - Pécs, Zsolnay Negyed E22 épület 3. emelet

2015 őszén indítottuk útjára gimnazistáknak szóló, Vidáman a „komolyzenéről” elnevezésű sorozatunkat, melynek immár 8. hangversenye kerül megrendezésre. A Pécsi Egyetemi Zenekar a projektheteinek keretében elsajátított műsorait a pécsi gimnazistáknak mutatta be. Ugyan a zene önmagáért beszél, a hangversenyekhez narrátorként csatlakozott Gönczy László zenetörténész, intézetünk óraadó oktatója. A tanár úr egyik alkalommal ekképp fogalmazta meg a koncertek célját:

 

„Az a legfőbb törekvésünk, hogy ennek a középiskolás korosztálynak megmutassuk, megéreztessük velük, hogy ezek nagyon is élő zenék, nem mereven, faarccal, nem okvetlenül vasalt ingben, nyakkendőben kell őket hallgatni, hanem meg kell érteni, hogy ezek hozzánk szólnak, s meg kell találnunk, meg kell értenünk az üzenetünket, s ebben szeretnénk őket – viszonylag szűk időkeretben – segíteni.”

 

Törekszünk arra, hogy változatos műsorokkal örvendeztessük meg ifjú közönségünket. Hallhattak már operát, requiemet, versenyműveket, legutóbb pedig Tóth Péter oratóriumának ősbemutatójához volt szerencséjük, melyet a pécsi zenei felsőoktatás 50 éves évfordulójára komponált a Zeneművészeti Intézet felkérésére.

 

Ezúttal Arnóth Zoltán klarinétművész és hallgatóinak segítségével a korai amerikai jazz zenébe kóstolhatunk bele: műsoron Bernstein, Gershwin és Joplin művei!

 

Műsor:

Bill HOLCOMBE: Tiger Rag

Scott JOPLIN: Ragtime Portrait

Duke ELLINGTON: Doin' the Woom-Woom

Lino FLORENZO: Latin-amerikai táncok

George GERSHWIN: Lisa

George GERSHWIN: Oh, Lady be good

Leonard BERNSTEIN: Amerika

 

 

 

ARNÓTH Zoltán

 

Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjas klarinétművész, 1983 óta a Zeneművészeti Intézet tanára, az idei évtől kinevezett oktatója. 1979-től a Pécsi Nemzeti Színház Zenekari tagja, majd a jogutódok, a Pécsi Szimfonikus Zenekar, ezt követően a Pannon Filharmonikusok szólamvezető művésze. Zenekari művészként koncertezett Magyarország nagy- és kis városaiban, Európa szinte összes országában, továbbá az USA-ban, Kínában illetve Egyiptomban is. 1998-ban megalapította a Pécsi Klarinét Kvartettet, melynek a mai napig tagja és művészeti vezetője.

 

30 éve állandó zsűritagja a megyei és a regionális klarinétos találkozóknak és versenyeknek.

Jegyár: 
A belépés díjtalan!