Pécsi Tudományegyetem

Művészeti Kar

  

Thomas DEMENGA gordonkaművész szólóestje

 

A CAMERATA bérlet hangversenye

Bérletek válthatók szeptember 25-ig online a www.jegymester.hu oldalon, vagy a Zsolnay Örökségkezelő NKft. jegyértékesítő pontjain.

 

 

Időpont: 
2018. november 14. 19:00
Koncerthelyszín: 
PTE Művészeti Kar Liszt Ferenc Hangversenyterem - Pécs, Zsolnay Negyed E22 épület 3. emelet

 

Műsor:

Johann Sebastian BACH: G-dúr csellószvit, No. 1 BWV 1007

Bernd Alois ZIMMERMANN: Cselló szólószonáta

Johann Sebastian BACH: C-dúr csellószvit, No. 3 BWV 1009

 

Thomas Demenga koncertműsoraiban és zenei albumaiban az 1990-es évek eleje óta szívesen helyezi egymás mellé Bach és modern zeneszerzők csellóműveit. Szólóestjén két jól ismert Bach-csellószvit között a 20. századi Bernd Alois Zimmermann német zeneszerző 1960-ban komponált cselló szólószonátája hangzik el, melyet hasonló összeállításban 1996-ban adott ki lemezen. Nem véletlen ez a szokatlannak tűnő kombináció. Zimmermann szonátája ugyan hangzásra távol esik a két Bach-kompozíciótól, de mégis több kapocs van annál, minthogy mindkét szerző jelentős művel gazdagította a cselló irodalmát. Bachról köztudomású, hogy műveibe gyakran beleszőtte saját vagy szerettei nevét. Ezeket a jelentőségteljes dallami figurákat ismételte, tükrözte, forgatta és fejlesztette a műveken belül. Zimmermann a maga modern zeneszerzői eszközeivel hasonló célt valósít meg, csellószonátájába saját monogramját szövi bele, majd dodekafón kompozíciós módszerekkel, de tulajdonképpen Bachhoz hasonlóan forgatja, tükrözi és alakítja ezeket a figurákat. 

 

© Ismael Lorenzo

 

 

Thomas DEMENGA

 

A nemzetközileg elismert szólista, zeneszerző és tanár Bernben született. Napjaink egyik legkiemelkedőbb csellistájaként és zenészeként tartják számon. Vendége volt a legfontosabb fesztiváloknak és zenei központoknak világszerte, számtalanszor koncertezett olyan kiemelkedő kamarapartnerekkel, mint Heinz Holliger, Gidon Kremer, Thomas Larcher, Hansheinz Schneeberger, Tabea Zimmermann és Paul Meyer. A legkitűnőbb zenekarok szólistája volt (Berliner Sinfonie-Orchester, Boston Symphony Orchestra, L’Orchestre de la Suisse Romande, ORF-Symphonieorchester Wien, Tonhalle-Orchester Zürich and Zürcher Kammerorchester). Jellemzi az intenzív konfrontáció a különböző történelmi korszakok és stílusok művei, és azok értelmezései illetve előadási stílusainak tekintetében. Az improvizáció és az „új zene” művészi alkotásának fontos szempontjai. Zeneszerzőként és előadóművészként a 20. és a 21. századi zene egyedülálló hangját fejlesztette ki.

 

A bázeli Hochschule für Musik tanára. 2003 nyarán a Lucerne Fesztivál sztárfellépője, 2000–2006 között a Davos Fesztivál, „Young Artists in Concert” művészeti vezetője.

 

 

 

Jegyár: 
Teljes árú jegy: 2000 Ft.
PTE Polgár jegy: 1000 Ft
Nyugdíjas jegy: 500 Ft

 

Online jegyvásárlás: www.jegymester.hu
Személyes jegyvásárlás: a Zsolnay Örökségkezelő NKft. Infopontjain
Zsolnay Kulturális Negyed – Látogatóközpont
Zsolnay Kulturális Negyed – Északi Infopont a Ledina kapunál
Zsolnay Kulturális Negyed – Vendégház recepció
Művészetek és Irodalom Háza
Kodály Központ jegypénztárában
1 órával koncert előtt a Hangversenyterem bejáratnál

 

A CAMERATA bérlet hangversenye

Bérletek válthatók júniustól a bérlet első hangversenyig online a www.jegymester.hu oldalon, vagy a Zsolnay Örökségkezelő NKft. jegyértékesítő pontjain.

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.