A SZABÓ Dániel Jazz Trió koncertje

Időpont: 
2021. december 01. 19:00
Koncerthelyszín: 
PTE Művészeti Kar Liszt Ferenc Hangversenyterem - Pécs, Zsolnay Negyed E22 épület 3. emelet

 

A nemzetközi hírű muzsikusokból álló formáció méltó a jazz műfajához: az együtt muzsikálás felszabadult öröme, különleges ritmikai gazdagság és karakteres dallamok sorozata jellemzi az előadásmódjukat. A klasszikus zenében is képzett zenekarvezető SZABÓ Dániel darabjaiban gyakran fellelhetőek komolyzenei elemek is, de más zenei stílusok is inspirációként szolgálnak a komponálás során. Fontos szempont a zenekari interakció: az egymásra reagálás és a közösségi zenélés szellemisége. A formáció nagybőgőse SZANDAI Mátyás, a doboknál pedig Jonathan PINSON egyenesen Los Angelesből!

A hagyomány előtt tisztelgő, friss, dinamikus, igazi kortárs muzsika vár a trió közönségére!


 

A Magyarországon és külföldön egyaránt elismert SZABÓ Dániel koncertezik, jazz és klasszikus formációkra, filmekhez, színházi produkciókhoz ír zenét, illetve lemezek producereként is dolgozik. Számos sikeres albuma jelent meg világsztárokkal együttműködésben. Turnézott Európában és az Egyesült Államokban egyaránt.
Vonószenekarra írt művének („Resources”) nagy sikerű ősbemutatója a rangos bécsi Musikverein-ben volt a Tonkünstler Orchester es Peter Erskine előadásában, 2020 februárjában.
A jazz, a film- és a komolyzene határmezsgyéin mozgó, „Visionary” c. albuma kamarazenekart jazz trióval együtt szólaltat meg, zenéjével történeteket mesél, láttat, vízionál. Az albumon, amely felkerült az amerikai JAZZIZ magazin „Az év legjobb lemezei” listájára, Los Angeles legkiválóbb stúdió, klasszikus és jazz-zenészei játszanak.
Legújabb filmzenéjét az amerikai-román Andrei Zinca nagyjátékfilmjéhez, a „So...What’s Freedom?” -hoz írta: a film a megjelenése óta sorra nyeri a díjakat, legutóbb az arizonai „Sedona International Filmfestival”-on  nyerte el a közönségdíjat.
Nemzetközi versenygyőzelmei között szerepel a 2006-os „Grand Prize of the City of Paris”, amelyet a nagy presztízsű Martial Solal Nemzetközi Jazz Zongora Versenyen nyert meg, illetve a Jas Hennessy Solo Piano Competition elsō díja, Montreux-ben, 2000-ben. 2018-ban egyetlen győztesként elnyerte a legnagyobb amerikai jogvédő, az ASCAP zeneszerzői díját, amelynek egyik gyümölcse a los angeles-i Symphonic Jazz Orchestra számára írt, nagy lélegzetű darab, amelyet 2021-ben adnak elő Kaliforniában.
SZABÓ jelenleg a Pécsi Tudományegyetemen oktat, illetve tanszékvezetőként is dolgozik.
 

 

 

SZANDAI Mátyás a Liszt Ferenc Zeneakadémia nagybőgő szakán Járdányi Gergely növendéke volt, klasszikus nagybőgő művész-tanár és kamarazenész diplomáját 2004-ben szerezte, majd 2021-ben elvégezte a Haute École de Musiquie, Lausanne-ban zenepedagógus mester szakot, jelenleg ugyan itt klasszikus nagybőgő szakon tanul. 16 éves kora óta játszik különböző jazz-zenekarokkal, s az elmúlt másfél évtizedben a magyarországi jazzélet szinte összes neves figurájával dolgozott már együtt. Mára az ország egyik legkeresetett nagybőgőse a műfajban.
Tagja volt a Czirják Csaba Quartetnek, a Tűzkő Csaba Szeptettnek, valamint a Balázs Elemér Groupnak, amellyel két albumot készített a BMC kiadónál: Around the world (2002), Our worlds beyond (Charlie Marianóval, 2003). 1996-tól a Dresch Mihály Quartet tagja, mellyel négy nagylemezt rögzített a BMC-nél: Szép csendesen (2001), Hungarian bebop (Archie Shepp-pel, 2002), Egyenes zene (2004), Árgyélus (2007). További jelenlegi zenekarai között találjuk a Bacsó Kristóf Quartettet, a Tóth Viktor Tercettet, a Szabó Dániel Triót, az Oláh Kálmán Szextettet és a Dés András Triót.
A hazai meghatározó jazz-zenészek mellett olyan neves külföldi művészekkel volt alkalma játszani, mint Archie Shepp, David Murray, Herbie Mann, Chico Freeman, Rosario Giuliani, Charlie Mariano, Hamid Drake, William Parker, Rob Brown, Kurt Rosenwinkel, Gerard Presencer, Chris Potter, Flavio Boltro, Zbigniew Namislowski, stb.
Különféle együttesekkel turnézott Amerikában, Indiában, illetve Európa szinte összes országában fellépett már. Legjelentősebb hangversenyi: Montreal Jazz Festival, London Jazz Festival, Jazz Bruge Festival, Jazz à Juan, Jazzèbre, Festival de Jazz d’Amiens, Cité de la Musique Paris, New Morning Paris, Kimmel Center Philadelphia, Pori Jazz Festival, Roma Jazz Festival, Cully Jazz, Theatre de Chatelet Paris, Queen Elisabeth Hall London, Royal Albert Hall London, Malta Jazz Festival, Istanbul Jazz Festival.
A jazz szinte valamennyi irányzatában otthonosan mozog, a Dresch Quartet mellett többször játszott erősen népzenei hagyományokból táplálkozó formációkkal (Balogh Kálmán, Peter Rachev), ugyanakkor olyan kortárs hangvételű produkciókban is közreműködött, mint például Gadó Gábor Byzantinum című albuma (2008). A legfontosabb magyarországi jazzmagazin, a Gramofon éves szavazásán kétszer is az ő közreműködésével készült album kapta meg az év jazzlemeze díjat: Dresch Mihály Quartet: Egyenes zene (2004), Tóth Viktor: Climbing with Mountains (Hamid Drake-kel, 2007). Szintén az ő játéka hallható a Kurt Rosenwinkel vendégszereplésével felvett Szabó Dániel Trió CD-n, mely a Frictions címet viseli (Warner Jazz, 2007).
2013-tól tart mesterkurzusokat, 2015-18 között a New York University partnership with EDIM Conservatoire à Rayonnement Départemental de Bourg la Reine/Sceaux intézetben oktatott jazz és klasszikus nagybőgőt. Jelenleg a Lausanne Konzervatórium klasszikus és nagybőgő tanára (helyettes).

                                                                          

 Jonathan PINSON szerelemi viszonya a dobokkal kétéves korában kezdődött. Akkoriban kezdte el körül venni a zene az édesanyja kórusa által. Zenei oktatása 6 éves korában kezdődött, akkor zongorázni tanult. Nem sokkal később Jonathan átváltott a dobokra a Colburn Művészeti Iskolában, ahol Billy Higginstől tanult, a The World Stage alapítójától.
A konzervatórium alatt Jonathan különböző jazz klubokban lépett fel szerte Los Angelesben. Mindeközben nagy örömmel mentorált elhivatott fiatalokat. Segített nekik, kurzusokat tartott a belvárosban fiataloknak a helyi általános és középiskolában, illetve egyetemeken.
A konzervatórium utolsó évében Jonathan három, hőn áhított díjat is nyert. Első helyezett a Music Center’s Spotlight Awardon 2007-ben, az Év Előadója az Aleander Hamilton Középiskolában és a Jimmy Lyon ösztöndíjat, amely a teljes tandíj finanszírozása a Berklee Zenei Főiskolán. Emellett még megkapta a Dolo Coker ösztöndíjat is 2009-ben és 2010-ben.
Miután megszerezte az alap zenei diplomáját a Berklee Zenei Főiskolán, egyike lett azon hét kiválasztottnak, akik felvételt nyertek a Kaliforniai Egyetem tekintélyes Thelonious Monk Jazzintézetébe, melyet mesterdiplomával zárt.
Nemsokkal a kiválasztása után felkérést kapott, hogy turnézzon Herbie Hancockkal és Wayne Shorter zenekarával, mindössze 23 évesen. Ezzel a tapasztalattal keresett dobos lett a zeneiparban és lehetősége nyílt turnézni és fellépni olyan jelentős művészekkel, mint Ambrose Akinmusire, John Clayton, Dave Liebman, Ed Simon, Eric Reed, Kamasi Washington, Marquis Hill, Gilas Hekselman és még sok más neves előadóval.
Fellépett és turnézott többek között az alábbi kiemelkedő eseményeken:
Tokió Jazz Fesztivál, Isztambuli Nemzetközi Jazz Napok (Törökország), Panama Jazz Fesztivál, Monterey Jazz Fesztivál, Nancy Jazz Fesztivál (Franciaország), izraeli turné a The Ronen Shmueli Kvintettel, Newport Jazz Fesztivál, Martha’s Vineyard Jazz Fesztivál és a Montreal Jazz Fesztivál. 

 

 

Jegyár: 
Teljes árú jegy: 2000 Ft.
PTE Polgár jegy: 1000 Ft
PTE MK dolgozók és hallgatók számára szakmai jegy: 500 Ft
Nyugdíjas jegy: 500 Ft

 

A CAMERATA  BÉRLET HANGVERSENYE

Bérletek válthatók szeptember 24-ig online a www.jegymester.hu oldalon, vagy a Zsolnay Örökségkezelő NKft. jegyértékesítő pontjain.

A bérletről bővebben: https://potenton.hu/hu/hirek/camerata-brlet-2021-sz

 

 

Online jegyvásárlás: www.jegymester.hu
Személyes jegyvásárlás:

a Zsolnay Örökségkezelő NKft. Infopontjain
– Zsolnay Kulturális Negyed
Látogatóközpont
Infopont & Shop a Boltok utcája végén
Vendégház recepció
– Művészetek és Irodalom Háza
– KultURÁN Infopont (Pécs, Ybl Miklós u. 7/2.)
– Kodály Központ jegypénztár
– 1 órával koncert előtt a Hangversenyterem bejáratánál

A hangverseny a Potenton Alapítvány, a PTE MK ZMI és az MTA Pécsi Akadémiai Bizottság Művészeti Munkabizottságának közös szervezésében valósul meg. Támogatja az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő.