Pécsi Tudományegyetem

Művészeti Kar

  

Rézfúvós est

Időpont: 
2019. október 11. 19:00
Koncerthelyszín: 
PTE Művészeti Kar Liszt Ferenc Hangversenyterem - Pécs, Zsolnay Negyed E22 épület 3. emelet

Fellépők:
SOLYMOSI Péter trombitaművész
Jacques MAUGER harsonaművész,
a Conservatoire National Supérieur de Musique in
Paris és a Lausanne’s University of Music (HEMU)
professzora és növendékei: Benjamin VUADENS,
valamint Michele CAMPO
HUSZICS Ibolya zongoraművész

Műsor:
Guillaume BALAY: Petite Piéce Concertante
André CHAILLEUX: Morceau de Concours
Oskar BÖHME: Liebeslied (Píseň)
Paul VIDAL: Concertino
Jean HUBEAU: Sonate
I. Sarabande | II. Interméde | III. Spiritual

előadja: Solymosi Péter trombitaművész és Huszics Ibolya zongoraművész


Guy ROPARTZ: Andante és Allegro
Guy ROPARTZ: esz-moll darab harsonára és zongorára
Vladimir COSMA: Concerto I-II. tétel
Joseph JONGEN: Ária és polonéz
Carolina CALVACHE: Trombonsillo

előadja: Jaques Mauger harsonaművész és Huszics Ibolya zongoraművész


Jérôme NAULAIS, Verhelst STEVEN: Trió harsonákra
előadja: Jaques Mauger harsonaművész, Benjamin VUADENS, valamint Michele CAMPO

 

 

 

 

Színesnek ígérkezik Solymosi Péter trombitaművész és Jacques Mauger harsonaművész közös hangversenyének műsora. Az első félidőben a trombitáé, míg a másodikban a harsonáé lesz a főszerep. Guillaume Balay és André Chailleux művei a huszadik század első felének összetéveszthetetlenül francia stílusával és hangulatával nyitják a koncertet. Ugyanennek az időszaknak a
német, Schubert hatását mutató lenyomata Oskar Böhme érzelmes, romantikus darabja. A rövid német kaland után ismét francia szerzők művei következnek. Paul Vidal rövid Concertinója jellegzetesen hangszerszerű virtuozitásával vezeti be Jean Hubeau rendhagyó tételcímekkel ellátott, különleges hangulatú Sonatáját. Joseph Guy Marie Ropartz képez hidat a koncert két félideje és a két hangszer repertoárja között. A melankolikus, virtuozitása ellenére is visszafogott Andante és Allegro után a harsona robusztus hangjához képest meglepő finomságú dallamok következnek. Vladimir Cosma harsány, eredetileg eufóniumra írt concertója a hangszer hangszínpalettájának a másik pólusát képezi. Joseph Jongen minden ízében intellektuális kéttételes műve után Carolina Calvache fiatal kolumbiai zeneszerzőnő jazz elemekkel tarkított könnyed és dallamos darabja következik. A koncert záró műsorszámaként szereplő harsonatrióba Jaques Mauger két növendékét is bevonja.

 
Jacques MAUGER

 

Normandiai születésű, a „Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris”-ban végezte harsona tanulmányait. Számos nemzetközi verseny nyertese. Professzionális karrierjét a Nizzai Filharmonikus Zenekarnál kezdte első harsonásként, majd a Párizsi Opera Zenekarának szóló harsonása lett. 1990 óta előadóművészi munkájára koncentrált, gyakran tűnt fel szólista szerepben, külföldön is számos vonós, szimfonikus és rézfúvós együttessel egyaránt. Több televíziós megjelenése is volt Franciaországban. Számos zeneszerző ajánlott művet vagy átiratot Mauger-nek. Több, mint 30 CD felvételt készített. Jacques Mauger a mai napig aktív a „Conservatoire à Rayonnement Régional de Paris” és a “HEMU of Lausanne” intézmények harsona professzoraként. A tokiói “Senzoku Gaquen University” vendégprofesszora. Mesterkurzusokat tart Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Japánban, Koreában, Kínában, Spanyolországban, Németországban,

 

Svájcban, Hollandiában, az Egyesült Államokban és Dél-Amerikában. A francia zeneoktatás és repertoár igazi nagyköveteként rendszeresen ad mesterkurzusokat

 

a világ minden táján a jövő híres szólistái számára.

 

2007-ben jelent meg Jean Michel Defaye-vel közösen fejlesztett harsona tanulmánya. Az Antoine Courtois Paris hangszergyártó cég AC440 harsona továbbfejlesztése is az ő nevéhez köthető.

 

A Francia Harsonások Szövetségének (Association des Trombonistes Français) elnöke.

 SOLYMOSI Péter

 

A Szigetváron született trombitaművész zenei tanulmányait hétévesen kezdte szülővárosában. Pécsett az állami zeneiskolában, a Pécsi Művészeti Szakközépiskolában, majd a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetében tanult, ahol Tamás János és Neumayer Károly tanította. 1999-től a Pécsi Művészeti Szakközépiskola trombita és kamarazene tanára, 2000-től a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán trombitatanár.
A bukaresti Jeunesses Musicales Nemzetközi Trombitaversenyen 2000-ben első, 2001-ben a Szegedi és Debreceni Konzervatóriumok Trombitaversenyén második helyezett lett. Boros József növendékeként szerezte meg trombitaművész-tanári diplomáját a Szegedi Tudományegyetem Konzervatóriumában 2002-ben. Ezután a Pécsi Szimfonikus Zenekar, majd a Pannon Filharmonikusok I. trombitása, 2007 óta pedig szólamvezetője. A Drezdai Modern Zene Fesztivál ösztöndíjasa volt 2006-ban. 1997 és 2003 között a Pannon Brass, 2003 óta a Symphonic Brass, majd a Philharmonic Brass muzsikusaként élvezheti játékát a közönség. A Pannon Filharmonikusok 2006/2007. évadában „Az év zenekari művésze” lett. 2010-ben jelent meg saját CD lemeze, „Trombitaszóló” címmel. 2014-ben felvételt nyert a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Doktori Iskolájába. 2018 őszétől a PTE MK Zeneművészeti Intézet kinevezett oktatója.

 HUSZICS Ibolya

 

A Zeneakadémia Pécsi Tagozatán diplomázott, és elvégezte a PTE filozófia szakát is. 1982 óta a Pécsi Művészeti Gimnázium tanára és a PTE MK óraadó korrepetitora. Rendszeresen koncertezik, hazai és nemzetközi zenei versenyek, kurzusok résztvevője. Számos rádió- és lemezfelvétel közreműködője.

 

 

 

 

 

 

 

Jegyár: 
Teljes árú jegy: 2000 Ft.
PTE Polgár jegy: 1000 Ft
PTE MK dolgozók és hallgatók számára szakmai jegy: 500 Ft
Nyugdíjas jegy: 500 Ft

 

A CAMERATA  BÉRLET HANGVERSENYE

Bérletek válthatók szeptember 10-ig online a www.jegymester.hu oldalon, vagy a Zsolnay Örökségkezelő NKft. jegyértékesítő pontjain.

A bérletről bővebben: http://potenton.hu/hu/hirek/camerata-brlet

 

 

Online jegyvásárlás: www.jegymester.hu
Személyes jegyvásárlás: a Zsolnay Örökségkezelő NKft. Infopontjain
– Zsolnay Kulturális Negyed
Látogatóközpont
Infopont & Shop a Boltok utcája végén
Vendégház recepció
– Művészetek és Irodalom Háza
– KultURÁN Infopont (Pécs, Ybl Miklós u. 7/2.)
– Kodály Központ jegypénztár
– 1 órával koncert előtt a Hangversenyterem bejáratánál