Mozart: Requiem

Középiskolások számára indított kedvcsináló koncertsorozatot a PTE Művészeti Karának Zeneművészeti Intézete októberben. Nem titkolt cél, hogy a középiskolás tanulók szerezzenek személyes élményeket a klasszikus zenéről, tudjanak meg többet az előadott művekről és szerzőkről, de a szervezők bepillantást is szeretnének nyújtani a Zeneművészeti Intézet szakmai életébe. Az előadott zeneművekről Gönczy László zenetörténész, a Zeneművészeti Intézet oktatója tart rendhagyó ismertetőt.

___________________

 

Nincs a zenetörténetben még egy olyan minduntalan emlegetett, mégis talányos, varázslatos jelenség, mint Wolfgang Amadeus Mozart. Már életében sokakat elképesztett zsenialitásával, páratlan memóriájával, gyakran normaszegő és igencsak önérzetes viselkedésével. Rövid élete során hihetetlen gyorsasággal papírra vetett, hatalmas és sokrétű életművével az utókornak is feladta a leckét: viszonyítási alapot teremtett az emberi alkotóképesség témájában, a modern neveléstudományban fogalom lett a Mozart-effektus, és mindeddig ő az egyetlen zeneszerző, akiről vérbeli művészfilm, kultfilm készült.

 

A gyászmise, azaz a requiem a 15. század óta kiváló zeneszerzők kompozícióival fémjelzett liturgikus műfaj. Mozarté azonban különleges: keletkezésének körülményeit egy sor legenda és titok övezi, és biztos, hogy ezek egy részét már soha nem fogjuk megfejteni. A zeneszerző utolsó feladata, melynek teljesítése közben érte a halál (s melyet a vázlatok alapján utóbb többen többféleképp is befejeztek), igazi szellemi kaland, életről és halálról szóló személyes vallomás, amely – mintegy mellékesen – a barokktól a modern zenéig vezető utakat is beragyogja.      

 

 

Időpont: 
2015. november 30. 01:00
Műsor: 
Mozart: Requiem
Közreműködők: 
Pécsi Egyetemi Zenekar és Kórus
vezényel: Kocsár Balázs karmester
karigazgató: Prof. Dr. Lakner Tamás