Pécsi Tudományegyetem

Művészeti Kar

  

Jörg BRÜCKNER kürtművész és Cora BRÜCKNER-IRSEN zongoraművész koncertje

 

A CAMERATA bérlet hangversenye

Bérletek válthatók szeptember 25-ig online a www.jegymester.hu oldalon, vagy a Zsolnay Örökségkezelő NKft. jegyértékesítő pontjain.

 

 

Időpont: 
2018. október 26. 19:00
Koncerthelyszín: 
PTE Művészeti Kar Liszt Ferenc Hangversenyterem - Pécs, Zsolnay Negyed E22 épület 3. emelet

 

Műsor:

Paul Dukas: Villanelle kürtre és zongorára

Paul Hindemith: Szonáta kürtre és zongorára

Robert Schumann: Három románc op.94.

Jean-Michel Defaye: Alpha

Trygve Madsen: Szonáta kürtre és zongorára op.24.

Johannes Brahms: Szonáta op. 120. Nr.2

 

 

Paul Dukas Villanelle című rövid, vidám, friss kompozíciója még Conservatoire-beli éveiből származik, eredeti verziója a szerző egyik vizsgadarabja. Hindemith 1936 és 1955 között írt egy-egy szonátát minden szokásos zenekari darabra, zongorakísérettel. Ezen a sorozaton belül született meg háromtételes kürt-zongora szonátája, melyben a két hangszer kiegyensúlyozott összhangban van egymással. Op. 94. számmal jelölt három románcát Schumann 1849-ben, egész pályafutása legtermékenyebb évében komponálta. A mű eredetileg oboára és zongorára készült, de elsőként hegedűn szólalt meg 1950-ben. Viszonylag könnyű játszhatósága miatt jól alkalmazható egyéb hangszerekre is. Jean Michel Defaye ma is élő francia zeneszerző. Életművében elsősorban rézfúvós hangszerekre, különösen harsonára írt művek találhatók. Alpha című műve a párizsi Conservatoire zeneszerzőversenyére készült. Trygve Madsen kortárs norvég zeneszerző szintén nagy számban komponált műveket rézfúvósokra. Ezen a koncerten háromtételes szonátája hangzik el. A hangverseny zárószáma Brahms két klarinét-zongora szonátájának második darabja, kürt-átiratban.

 

 

 

 

Jörg BRÜCKNER 1971-ben született Lipcsében, kürt tanulmányait 1985-ben kezdte a „Belvedere" Speciális Zeneiskolában, Weimarban. 1989–1992 között Rainer Heimbuch és Karl Biehlig növendéke volt a weimari "Franz Liszt" Zeneművészeti Akadémián, illetve Hermann Märker tanítványa volt Lipcsében. Tanulmányai befejezése után, 1992-ben Jörg a lipcsei Gewandhaus Orchestra harmadik kürtöse lett, Kurt Masur karmester kezei alatt dolgozott. 1997-ben váltott és a drezdai Filharmonikusok kürt szólamvezetője lett. Szólistaként is többször megmutatkozott a Dresden Philharmonic, a Bach Orchestra of Leipzig és a Dresden Chamber Orchestra zenekarok élén Jeffrey Tate, Walter Weller, Simone Young és Rafael Frühbeck de Burgos karmesterek vezetése alatt. 1997-ben a „Brass partout" fúvós együttes illetve a drezdai „Carus” együttesek tagja lett. Helyettesként játszott már Németország és Ausztria vezető együtteseiben.

2006 óta a weimari „Franz Liszt" Academy of Music kürt professzora, 2008 óta a müncheni Filharmonikusok szólamvezető kürtművésze.

 

 

 

 

A szenvedély és az őszinte játék jellemzi az ECHO-díjas Cora BRÜCKNER-IRSEN zongoraművészt. Széleskörű zenei repertoárját elsősorban kedvelt Liszt-interpretációi határozzák meg. A Weimari Nemzetközi Liszt-, valamint a Göttingeni Nemzetközi Chopin Verseny nyertese.

Szólistaként és kamarazenészként rendszeresen koncertezik Európa szerte, Malajziában és Ausztráliában is. Évente ad Japánban országos turnét. Kamarapartnerei között szerepel Mirijam Contzen, Ralph Manno, Charles Neidich, Hartmut Rohde, Guido Ferde, Jörg Brückner, Matthias Moosdorf, Erich Krueger és Wolfgang Emanuel Schmidt.

Cora 2001 őszén mutatta be első CD-jét. Liszt Ferenc szólóműveit adta elő Liszt történelmi zongoráján Weimarban. Különleges, belső kötődése van Liszt Ferenc iránt, több mint 20 éve foglalkozik zongoraműveivel. E folyamat részeként két Liszt CD látott napvilágot (2011, 2012), amelyeken nem csak a műveit játssza, hanem az életéről is beszél.

2010 óta saját koncertsorozata van "Konzerte in Wort & Musik“, vagyis „Koncertek szóban és zenében” címmel. Nem csupán a nagy zeneszerzők műveit játssza, de gondosan kiválasztott művekkel, anekdotákkal és idézetekkel Liszt, Wagner, Robert és Clara Schumann, valamint Brahms, illetve Chopin és a híres zongorista, Alice Herz-Sommer életén kalauzolja át hallgatóságát. Egyedülálló kapcsolatot teremt a zeneszerzők élete és munkássága között, amit élénk kommunikációjával, érzelmes zongorajátékával és természetes előadásmódjával közvetít.

A weimari „Franz Liszt" Academy of Music professzora.

 

Jegyár: 
Teljes árú jegy: 2000 Ft.
PTE Polgár jegy: 1000 Ft
Nyugdíjas jegy: 500 Ft

 

Online jegyvásárlás: www.jegymester.hu
Személyes jegyvásárlás: a Zsolnay Örökségkezelő NKft. Infopontjain
Zsolnay Kulturális Negyed – Látogatóközpont
Zsolnay Kulturális Negyed – Északi Infopont a Ledina kapunál
Zsolnay Kulturális Negyed – Vendégház recepció
Művészetek és Irodalom Háza
Kodály Központ jegypénztárában
1 órával koncert előtt a Hangversenyterem bejáratnál

 

A CAMERATA bérlet hangversenye

Bérletek válthatók júniustól a bérlet első hangversenyig online a www.jegymester.hu oldalon, vagy a Zsolnay Örökségkezelő NKft. jegyértékesítő pontjain.

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.