FARKAS Gábor Liszt-díjas zongoraművész koncertje

Időpont: 
2021. november 18. 19:00
Koncerthelyszín: 
PTE Művészeti Kar Liszt Ferenc Hangversenyterem - Pécs, Zsolnay Negyed E22 épület 3. emelet

 

 

MŰSOR:

Szergej RAHMANYINOV: Morceaux de fantaisie, op. 3/1. esz-moll elégia
Szergej RAHMANYINOV: Hat moments musicaux, op. 16
Nikolai Karlovich MEDTNER: f-moll zongoraszonáta, op. 5


 

Szergej Rahmanyinov híres zongoraművészként messze megelőzte komponistaként való elismertségét. Az orosz későromantika utolsó nagymesterének stílusa leginkább Csajkovszkijéval rokon, bár Chopin és Liszt hatása is felbukkan műveiben. A Morceaux de fantaisie öt zongoratételből álló sorozat, amelyet a szerző 1892-ben komponált. A cím – magyarul „a fantázia darabjai” – inkább a művek összhatására reflektál, formai szempontból ezek nem fantáziák. A koncerten a nyitó esz-moll Elégia hangzik el. A Hat moments musicaux Rahmanyinov visszatérése és egyúttal forradalma zongoraszerzőként. A mintegy félórás kompozíció számtalan témát, hangulatot és zenei technikát vonultat fel a temetési menettől a kánonig. Noha a darab külső nyomásra keletkezett a zeneszerző bizonytalan pénzügyi helyzete okán, a sürgető körülmények nem hagytak nyomot a zenén. A Hat moments musicaux igazán kifinomult mű, nagy igényeket támaszt az előadóval szemben, mint a szerző korábbi alkotásai.

Nikolai Karlovich Medtner orosz zeneszerző Rahmanyinov kortársa, kevésbé ismerősen csengő neve ellenére mára a zongora egyik legjelentősebb orosz zeneszerzőjeként ismerik el. A koncerten elhangzó műve az első a zongoraszonátái sorában. A négytételes kompozíció 1901-3-ból származik, Szkrijabin és Rahmanyinov hatását mutatja, ám ennek ellenére eredeti. A szerző mestersége a későbbi művekben még inkább finomodik és összetetté válik, azonban ez az első zsenge is kétséget kizáróan bizonyítja a zenei struktúra iránti csalhatatlan érzékét.


 

FARKAS Gábor Liszt- és Junior Prima-díjas zongoraművész, 2005-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneakadémián. Ezt követően 2014-ben doktori fokozatot szerzett, ahol mesteriskolabeli mentora Kocsis Zoltán volt. Számos nemzetközi zenei verseny, köztük a 2003-as Magyar Rádió Zongoraverseny, valamint a 2009-ben, Weimarban megrendezésre került 63. Nemzetközi Liszt Zongoraverseny győztese. 2015-ben elnyerte a New York Concert Artist & Associates versenyének fődíját is, melynek eredményeképpen nagy sikerrel debütált 2016-ban New Yorkban a Carnegie Hallban. A világ olyan kiemelkedő koncerttermeiben lépett már színpadra, mint a velencei Teatro la Fenice, a brüsszeli BOZAR, a berlini Konzerthaus, a madridi Auditorio National de Music, vagy a shanghaji Oriental Art Center. Ezenkívül nemzetközi fesztiválok, köztük a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a zwickaui „Schumann Fesztivál”, a weimari „Pélerinages Fesztivál” a pekingi „Musicathlon”, és a „Kaposfest” rendszeres vendége. Olyan kiemelkedő karmesterekkel dolgozott együtt, mint Kocsis Zoltán, Fischer Ádám, Olli Mustonen, Philippe Bender, George Tchitchinadze, Olaf Henzold, Kobayashi Ken-Ichiro, vagy Vásáry Tamás. Első albuma, „An Evening with Liszt” címmel jelent meg a Warner Music Hungary gondozásában 2008 novemberében, amely elnyerte a rangos „Grand Prix du disque” díjat, valamint a Franz Liszt International Society „2009 legjobb Liszt felvétele” elismerését. Ezt számos további lemezkiadvány követte, köztük 2017-es megjelenésű szólóalbuma Liszt műveiből a Steinway & Sons Records kiadásában, valamint ugyanezen évben Schumann albuma a Hungaroton, illetve Farkas Ferenc Piano Concertino című művének felvétele a Toccata Classics, London gondozásában. 2017-től a Steinway & Sons Records new yorki, hamburgi és budapesti képviselete egyhangúlag Steinway Artist-tá választotta, s további lemezfelvételekre kérte fel. Szintén 2017-ben a művész óriási megtiszteltetésként elfogadta állandó professzori kinevezését a Tokyo College of Musicban, amelynek ezzel első európai és egyben legfiatalabb mesterévé vált. Farkas Gábor lett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetője a 2020/21-es tanévtől, valamint mostantól ő irányítja a Doktori Iskola Billentyűs és Akkordikus alprogramját is.  Hatalmas megtiszteltetés Gábor számára, hogy a nagy múltú Alma Mater kiemelkedő vezető tanárainak munkáját folytathatja.  Családjával nyár végén visszaköltözött Magyarországra, vendégprofesszorként azonban továbbra is folytatja oktatói tevékenységét a Tokyo College of Music-ban.

A művész legújabb lemezfelvétele és az azt bemutató koncertek - Chopin Balladák és Impromptuk (Hungaroton) - 2019. júniusi megjelenése óta óriási szakmai és közönségsikernek örvend.  Szintén ez évben elnyerte a rangos Aoyama Művészeti Díjat, amit az év legjobb hangversenyéért adományoztak a művésznek Japánban.

 

 

 

Jegyár: 
Teljes árú jegy: 2000 Ft.
PTE Polgár jegy: 1000 Ft
PTE MK dolgozók és hallgatók számára szakmai jegy: 500 Ft
Nyugdíjas jegy: 500 Ft

 

A CAMERATA  BÉRLET HANGVERSENYE

Bérletek válthatók szeptember 24-ig online a www.jegymester.hu oldalon, vagy a Zsolnay Örökségkezelő NKft. jegyértékesítő pontjain.

A bérletről bővebben: https://potenton.hu/hu/hirek/camerata-brlet-2021-sz

 

 

Online jegyvásárlás: www.jegymester.hu
Személyes jegyvásárlás:

a Zsolnay Örökségkezelő NKft. Infopontjain
– Zsolnay Kulturális Negyed
Látogatóközpont
Infopont & Shop a Boltok utcája végén
Vendégház recepció
– Művészetek és Irodalom Háza
– KultURÁN Infopont (Pécs, Ybl Miklós u. 7/2.)
– Kodály Központ jegypénztár
– 1 órával koncert előtt a Hangversenyterem bejáratánál

 

A hangverseny a Potenton Alapítvány, a PTE MK ZMI, és az MTA Pécsi Akadémiai Bizottság Művészeti Munkabizottságának közös szervezésében valósul meg. Támogatja a Magyar Művészeti Akadémia.