Pécsi Tudományegyetem

Művészeti Kar

  

ELMARAD! - A Virginai Egytem (USA) és a PTE Művészeti Kar közös kamaraestje

Időpont: 
2020. március 13. 18:00
Koncerthelyszín: 
PTE Művészeti Kar Liszt Ferenc Hangversenyterem - Pécs, Zsolnay Negyed E22 épület 3. emelet

 
 

MŰSOR:
Wolfgang Amadeus Mozart: G-moll zongoranégyes, K. 478
előadja:
Murávszki Ingrid, zongora (PTE)
Daniel Sender, hegedű (UVA)
Ayn Balija, brácsa (UVA)
Pólus László, cselló (PTE)

Ludwig van Beethoven: G-dúr vonóstrió, op. 9 No 1.
előadja:
Daniel Sender, hegedű (UVA)
Ludmány Emil, brácsa (PTE)
Adam Carter, cselló (UVA)

SZÜNET

Felix Mendelssohn: Esz-dúr oktett, op. 20
előadja:
Amelia Bailey, hegedű (UVA)
Sophie Park, hegedű (UVA)
Szűk Csaba, hegedű (PTE)
Nakazawa Klára, hegedű (PTE)
Lauren Schmidt, brácsa (UVA)
Hundt Boglárka, brácsa (PTE)
Brent Davis, cselló (UVA)
Banai Dorina, cselló (PTE)

  

 

 

Daniel SENDER változatos zenei karriert tudhat magáénak, koncertezik az Egyesült Államokban, Kanadában, Európában és Kínában. Gyakori vendége, szólistája és főművésze régiójában a kamara- és szimfonikus zenekaroknak. Dr. Sender jelenleg koncertmesterként tevékenykedik a Charlottesville Szimfonikus Zenekarban, a Charlottesville Operában és a Virginia Consortnál. 2017-ben csatlakozott a Wintergreen Előadóművészeti Zenekarhoz, mint fesztiválművész. A Fulbright-program ösztöndíjasaként járhatott a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol tanára Szabadi Vilmos volt. Korábban ő volt az Adelphi Vonósnégyes első hegedűművésze a Marylandi Egyetem ösztöndíjasaként, valamint négy évig játszott az Annapolis Kamaraegyüttesnél. 
Dr. Sender felvételeket készített a Centaur, Sono Luminus, Bifrot és más független kiadók stúdiójában.
Kamarazenészként volt szerencséje együtt zenélni az Audubon Kvartett, az Axelrod és a Left Bank Kvartett néhány tagjával, valamint két intenzív évet dolgozott a Guarneri Quartet mentoráltjaként. Kamarazenei koncertek által a világ olyan helyszíneire is eljutott, mint a Kennedy Center (Kennedy Központ), a Magyar Nagykövetség, az Erdődy Palota Bartók terme Budapesten, a Smithsonian Amerikai Történeti Múzeum, Berlinben a Művészeti Egyetem és Montreálban a Szépművészeti Múzeum.
A philadelphiai származású hegedűművész az Ithaca College-ban, a Marylandi Egyetemen, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen és az Európai Tanulmányok Intézetében (Bécs) végezte tanulmányait. Tanárai voltak többek között: Szabadi Vilmos, Arnold Steinhardt, David Salness, René Staar és Gerald Fischbach.
Jelenleg a Virginiai Egyetem McIntire Zenei Tanszékének előadóművészet szakán tanul, ezzel párhuzamosan pedig az Interlochen Felnőtt Kamarazenei Tábor programjában is szerepel.

 

 

Ayn BALIJA brácsaművész igen mozgalmas és zenében gazdag életet foyltat Amerika szerte előadóművészként illetve tanárként is.
Jelenleg a Virginiai Egyetem egyetemi docense, az egyetem szimfonikus zenekarának (Charlottesville Simphony) brácsa szólamvezetője, a Rivanna String Quartet brácsása. Tanít a James Madison Egyetemen, valamint a Lorain Megyei Főiskolán is, valamint országszerte tart mesterkurzusokat. Nyaranta a Tennessee Governor’s School for the Arts művészeti iskolában tanít.
Zenekari zenészként a művésznő Amerika legkiemelkedőnn koncerthelyszíneil lépett már fel, a Pittsburgh Symphony és a Richmond Symphony, a Williamsburg Symphonia, Roanoke Symphony tagjaként. 12 évig a ProMusica Chamber Orchestra of Columbus együttes tagjaként a kamarazenekari kortárs irodalmat igyekezett hirdetni új művek íratásával és kortást művek felvételével a Summit lemezfelvevő cég égisze alatt. Kamarazenészként számos kiemelkedő zenei fesztivál rendszeres fellépője.
Szólistaként a hangszer sokszínűségét igyekszik megmutatni hangversenyein többek között Új-Zélandon illetve Amerika több államában is.
Elközelezett pedagógusként Ayn törekszik a változatos tanulási tapasztalapok elősegítésére. 2014-ben létrehozta az úgynevezett "Violapalooza"-t, ami egy évente megrendezett brácsa szakmai nap, melynek keretében brácsa együttesek mutatkoznak be, mesterkurzusok, workshopok kerülnek megrendezésre.
Bachelor diplomáját az Oberlin Konzervatóriumban, Mester pdilomáját pedig a Cleveland-i Zeneművészeti Intézetben szerezte. Doktori tanulmányait a James Madison egyetemen végezte el. Főbb tanárai Peter Slowik, Jeffrey Irvine és Karen Tuttle voltak.

 

 

Adam CARTER aktív karriert folytat tanárként, szólsitaként, kamara- és zenekari zenészként. A közelmúlt elköteleződései között szerepelnek szóló és kamaraestek a UNC-Chapel Hill, Wake Forest University, the University of Virginia, Randolph College, Bridgewater College and Hampden-Sydney College hangversenytermeriben.
Dr. Carter jelenleg a Charlottesville Symphony cselló szólamvezetője, a Richmond Symphony, Madison Symphony, Winston-Salem Symphony, Erie Philharmonic és a Wisconsin Chamber Orchestra tagjaként is koncertezett már.
1998-ban a Fischoff Nemzeti Kamarazenei verseny fődíjasa.
Jelenleg a Rivanna String Quartet, Artemis Duo and the Virginia Sinfonietta kamaraegyüttesek tagja. A Tarab Cello Ensemble alapító tagja, új cselló-oktettre íródott darabokat mutattak be az együttessel az Egyesült Államokben.
Az együttes elismerései között szerepel a Howard Hanson Amerikai Zenei Intézet támogatása a kortárs amerikai zene előadásában és létrehozásában. Az együttesnek több felvétele készült a Bridge Records és az Albany Records gondozásában.


 

 

Amelia BAILEY a Virginiai egyetem harmadéves kétszakos hallgatója (Környezettudomány és Zeneművészet előadői specifikációval) 3 éves kora óta hegedül, a középiskolát megelőzően a Nemzeti Szimfonikus Zenekar művészei, Jennifer Kim és Ricardo Cyncynates voltak a tanárai.
A Charlottesville Symphony tagja,
Daniel Sender növendéke. Az egyetemi éveit megelőzően Amelia 5 évig volt tagja az American Youth Philharmonic Orchestras. Már középiskolás korában a Nemzeti Szimfonikus Zenekar ifjúsági ösztöndíjasa volt (National Symphony Orchestra Youth Fellowship), mely program keretében számos szóló- és kamarafellépése volt a Kennedy Center-ben. Ezen programok által nyilt lehetősége olyan koncerthelyszíneken muzsikálni, mint az olasz és orosz nagykövetségek, a Nemzeti Művészeti Galéria, stb.
A környezettudományok hallgatójaként Amelia reméli, hogy karrierjét folytatja a környezetvédelem terén, különös tekintettel az éghajlatváltozás elleni küzdelemre.

 

 

Sophie PARK harmadéves biokémia és előadóművész hallgató, valamint előkészítős hallgató az orvosi karon. A Trio Sebrenna hegedűse, valamint a Charlottesville Symphony tagja. Részt vesz a Miller Arts Scholars programban, a Kinetic Sound-ban, amely egy hallgatók által vezetett zenei szervezet, valamint szeretettel zenél a helyi kórházakban. Zenei tevékenysége mellett kutatásokat végez egy számítógépes biológiai laboratóriumban, iskolájában a Grace Christian ösztöndíjasa.

 

 

Lauren SCHMIDT Kémia-előadóművészet szakok másodéves hallgatója. Westport, Connecticut-ban nőtt fel, 9 éves kora óta hegedül. Olyan helyszíneken lépett már fel, mint a Carnegie Hall, Boston Symphony Hall és a Lincoln Center. 2018-ban megnyerte a Staples High School Concerto Versenyt, s előadta Lalo: Symphonie Espagnole c. művét a Staples Symphonic Orchestra-val. A Norwalk Youth Symphony koncertmestere 2016-2018 között, s egy Európai turnén is részt vehetett az együttessel. Lauren lelkes kamarazenész, az Ariston String Quartet és az Apollo String Quartet tagja 2015 óta. Részt vett a Skidmore String Festival-on és minden évben részt vesz a Stamfordi egyetem nyári kamrakurzusán.

 

 

Brent DAVIS kereskedelem és előadómávészet szakos hallgató. Great Falls-ban, Virginia-ban nőtt fel s esett szerelembe a csellózással 11 éves korában. 2016-ben Brent nyerte a McLean Youth Orchestra Concerto versenyét s a moszkvai balett zenei csodagyerekének választott. Már középiskolásként szerencséje volt olyen hangversenytermekben játszani, mint a Carnegie Hall, a Kennedy Center, valamint a Music Center at Strathmore.
Brent élvezi zenei tevékenységeit a Virginiai Egyetemen, a Charlottesville-i szimfónia, a Trio Sobrenna, egy vonósnégyes és a Rádiózenei Társaság tagjaként.
Brent jelenleg Adam Carter növendéke.
Azenén keresztül szolgálja közösségét azáltal, hogy ingyenes magánórákat, tanítási segítséget és mentorálást kínál a fiatal zenészeknek az állami iskolákban. Hálás, hogy tagja lehet a McIntire Zeneművészeti Tanszéknek, és várakozással tekint a további tanulására és a zene iránti szeretet előmozdítására.

 

 

 

 

LUDMÁNY Emil a zeneművészeti szakközépiskolai érettségi után a budapesti Zeneakadémiára került énektanár–karvezetés szakra. Ezzel párhuzamosan diplomát szerzett a Zeneművészeti Főiskola brácsa szakán is. Az 1982-83-as tanévben a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban Jurij Basmet növendéke volt, akivel azóta is baráti kapcsolatban van. Hazatérése után 8 évig a Magyar Állami Operaház zenekarában dolgozott. 1989 óta a PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetének brácsa és kamarazene tanára. Hat évig vezette a vonós tanszék munkáját. A Budapesti Vonósok alapítója (1977), s közel 4 évtizedig tagja. Számtalan átirat készítője.

 

 

PÓLUS László
Zeneiskolai tanulmányai után a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola növendéke lett Debrecenben. 1990-ben a Kecskeméten megrendezett III. Országos Szakközépiskolai Gordonkaverseny győztese. 1990 szeptemberétől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait Mező László gordonkaművész irányításával, majd a Bázeli Zeneakadémián tanul Thomas Demenga növendékeként. DLA fokozatát a PTE Művészeti Karán szerezte meg. Részt vett Perényi Miklós, Onczay Csaba, Uzi Wiesel és David Geringas mesterkurzusain. Rendszeres szereplője a Jeunesses Musicales vidéki hangversenyeinek.
1992-ben a Youth European Strings budapesti mesterkurzusán a „Legjobban szereplő csellista” címmel illették. 1994 júniusában a Zeneakadémia által megrendezett Popper Gordonkaversenyen első helyezést ért el, valamint 1998-ban elnyerte a Magyar Rádió Csellóversenyének különdíját. 1996-tól a Magyar Állami Operaház tagja, 2009 óta szólócsellistája. 1998-tól tagja a Somogyi Vonósnégyesnek. 2009 óta PTE Művészeti Kar oktatója, 2017 óta tanszékvezetője.
Díjai: 1999 Artisjus-díj, 2002 Juventus-díj, 2016 Ferencsik János-díj.

 

 

 


HUNDT Boglárka 7 évesen kezdett hegedülni. Tanulmányait a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta előbb hegedű, majd brácsa szakon. Már az iskolás évek alatt tagja lett a Danubia Zenekarnak. A zenekari munka mellett elvégezte a nemzetközi kapcsolatok szakot, majd egy multinacionális vállalatnál dolgozott marketingesként, így a koncertezést átmenetileg filmzenei stúdiófelvételeken való közreműködésre cserélte.
Egy ideje visszatért a hangversenyezéshez: szabadúszó kisegítőként rendszeresen játszik az Óbudai Danubia Zenekar, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Budafoki Dohnányi Szimfonikus Zenekar brácsa szólamában.
Együtt szerepelt többek között Kocsis Zoltánnal, Yehudi Menuhinnal, Kobayashi Ken-Ichiroval. A komolyzene mellett örömmel próbálja ki magam más műfajokban is, akár nagyzenekar vagy kisebb kamaraegyüttes tagjaként. Részt vett egyebek mellett Ennio Morricone öt-állomásos európai turnéján, Zorán „Unplugged” turnéján, Karosi Juli Gershwin és Cole Porter estjein, valamint Váczi Eszter vonósnégyessel kiegészített fellépésein. A zenének köszönhetően játszott Európa számos koncerttermében, továbbá Japánban és Kínában is.
Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Zeneművészeti Intézetének brácsa mesterszakos hallgatója.

  

NAKAZAWA Akiko Klára édesapja japán, édesanyja magyar nemzetiségű.
Japánban kezdte hegedű tanulmányait majd Budapesten folytatta alap- és középfokon. Zeneiskolás éveiből származnak első zenekaros élményei, rendszeresen játszott vonós együttesekben.
Középiskolás éveiben többször résztvett kamarakurzuson Olaszországban, ahol életemben először játszhott vonósnégyeseket és gyűjthetett tapasztalatokat a kamarazenélésről.
A Pécsi Tudományegyetemen végezte el a hegedűművész képzést, 2019 nyarán szerezte diplomáját.
Mendelssohn oktettjének első tételét a BFZ BEKOPOG programjának keretében a Budapesti Fesztivál Zenekar művészeivel adta elő 2018-ban.
2018 őszétől főállású 1. hegedű tutti zenésze a Pannon Filharmonikus Zenekarnak, ahol Bogányi Tibor és Gilbert Varga állandó karmesterek vezényletével rendszeres koncertezik Pécsett, Budapesten és Európa különböző városaiban.

 

 

BANAI Dorina agyok és már 10 éve élek Pécsett, hiszen a szakközepiskolát és az egyetemet is itt végezte. Hálás tanárainak, Szakács Viktóriának és Pólus Lászlónak, akiktől nem csak zeneileg, de emberileg is rengeteget tanult. Jelenleg utolsó évét végzi tanári szakon, szeptemberben próbajátékot nyert a Pannon Filharmónikus Zenekarnál, emellett a Pécsi Nemzeti Színházban is tevékenykedik.

 

 

Jegyár: 
A belépés díjtalan!