25 éves a Művészeti Kar

Időpont: 
2021. november 26. 19:30
Koncerthelyszín: 
Pesti Vigadó - Budapest, Vigadó tér 2.

 

Közreműködők:

VAS Bence, gitárművész és a Venti Chiavi Trio (RITTER Zsófia, TÓTH Álmos, GIRÁN Péter gitárművészek)
Dr. HERPAY Ágnes, fagottművész
A PTE Rézfúvós Kvintettje (SOLYMOSI Péter és KESZTHELYI Bálint trombitaművészek | FARKAS István Péter Liszt-díjas harsonaművész | BORBÍRÓ Máté kürtművész | BEREGI András tubaművész)
SZABÓ Dániel Trió
KRISZTA Kinga, operaénekes
WIEDEMANN Bernadett, Liszt-díjas operaénekes
HORVÁTH István, operaénekes
Pécsi Egyetemi Nőikar – vez. ANTAL Laura és HOFFNER Tibor karnagyok
Pécsi Egyetemi Kórus – vez. Prof. Dr. LAKNER Tamás, Liszt-díjas karnagy
Pécsi Egyetemi Zenekar – vez. KOCSÁR Balázs, Liszt-díjas karmesterA PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézet oktatóinak előadásában hallhatjuk többek között Händle B-dúr orgonaversenyét 4 gitáron megszólalni, a fagott is szóló szerephez jut, s a rézfúvós repertoárba is belekóstolunk. Az ünnepi koncert első felének végéhez jazz muzsikával érkezünk. A második félidőben intézetünk kórusai lépnek színpadra, majd a Pécsi Egyetemi Zenekarral, illetve kiváló szólistákkal kiegészülve ősbemutató zárja az estét!

Kovács Zoltán Missa Pannonica című művének első, rövidebb változata 2018-ban került bemutatásra. A mű eddig be nem mutatott, Credo tételét tűztük műsorra. A tradicionális miseszövegekre épülő kompozíció zenei anyagát a virtuozitás, a különleges effektusok és a jól ismert szöveg sokoldalú érzelmi megvilágítása jellemzi az esengő könyörgéstől a himnikus fohászig.

Izgalmas és változatos műsorösszeállításunkkal, valamint a kitűnő fellépőkkel szeretnénk méltóképp megemlékezni e szép jubileumról, s együtt ünnepelni a budapesti közönséggel is.


A gazdag művészeti élet, a Pécsett élő és dolgozó neves zene- és képzőművészek segítették a Művészeti Kar létrejöttét, mely a jogelődök különböző művészeti tanszékeiből éppen 25 éve, 1996-ban alakult. Ez az ország egyetlen felsőfokú zenei, képzőművészeti és alkalmazott, illetve médiaművészeti képzést integráltan folytató központja, illetve a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen kívül az egyetlen magyarországi felsőoktatási intézmény, mely DLA képzést nyújt a művészet terén.

A Művészeti Kar számára a Zsolnay Negyedben létrejött új campusával új lehetőségek valósulhatnak meg. A Zeneművészeti Intézet a gyár egykori tanonciskolája helyén lelt új otthonra. A hely szellemiségét követve intézetünk is a magas szintű hangszeres, énekes és elméleti képzést, a tehetségek támogatását tekinti oktató munkája alapjának. Meggyőződésünk azonban, hogy nem az intézet épülete, s nem is szervezete vonzó a zenei pályát választók számára, hanem kizárólag művésztanáraink személye, tudása és pedagógiai elkötelezettsége. Művésztanárai – szólistaként vagy neves magyar zenekarok tagjaiként – rendszeres fellépői a hazai és nemzetközi hangversenyéletnek. Kiemelkedő felkészültségű hallgatói pedig résztvevői a Pannon Filharmonikusok – Pécs zenekari koncertjeinek. Büszkék arra, hogy José Carreras és Placido Domingo operaénekesek a PTE és a kar díszdoktorai.

2016 őszén indított Kamarakoncert-sorozata részeként az intézet nem titkolt szándéka a budapesti koncertéletben is megjelenni, valamint Pécs és a régió kiemelkedő zenei életét még inkább gazdagítani, főleg ilyen szép évforduló okán.

Jegyár: 
Belépőjegyes

2900 Ft.

 

További, jegyvásárlással kapcsolatos információk hamarosan.

A hangverseny a Potenton Alapítvány, a PTE MK ZMI, a Magyar Kodály Társaság Pécs-Baranyai Tagcsoportja és az MTA Pécsi Akadémiai Bizottság Művészeti Munkabizottságának közös szervezésében valósul meg. Támogatja az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő.