Alkalmassági vizsgák a Zeneművészeti Intézetben (ZMI)

Kedves Felvételizők!


Nagy örömünkre szolgál, hogy beadták jelentkezésüket a PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetében induló képzésre.
A rendkívüli helyzet mindannyiunkat rendkívüli kihívások elé állít. Ezért a megszokott felvételi vizsga helyett az itt található mellékletek alapján módosítottuk a felvételi követelményeket és a lebonyolítás módját. Ezeket a www.felvi.hu oldalon is közzétettük. Az Önök és tanáraink egészségének védelmében a felvételi vizsgákat személyes megjelenés nélkül szervezzük meg ebben az évben.


A felvételi vizsgákat 2020. június 2. és július 2. között fogjuk lebonyolítani.

Az osztatlan tanári képzésre jelentkezők esetében (hangszeres, magánénekes és ének-zene szakokon) a pályaalkalmassági vizsga teljesítéseként a motivációs beszélgetés helyett egy motivációs levelet kérünk, amelyet szíveskedjen a www.felvi.hu oldalra a Dokumentumok közé feltölteni.
A felvételiző a géppel írt motivációs levében legalább 2000 karakterben fejtse ki a tanári szakképzettség iránti motivációját, a tanári pálya választásának egyéni motívumait, a jelentkező tanári mesterséggel kapcsolatos tapasztalatait, elképzeléseit.


Az előadó-művészet alapszakon és az osztatlan zenetanári képzésen a hangszeres és magánénekes szakirányoknál az alkalmassági vizsga teljesítéseként az alkalmasságot a főtárgy gyakorlati vizsgára beküldött hang- és képfelvételek alapján ítéljük meg.


A főtárgy gyakorlati vizsgára a meghirdetett darabokat kép- és hangfelvétel formájában a következő képpen kérjük elkészíteni és megküldeni. Ennek feltöltéséről, határidejéről a PTE Oktatási Igazgatósága által küldendő levélben találnak a felvételizők információkat.

 

A felvételen mindenképpen látszania kell a felvételizőnek, aki mondja el nevét, és hogy melyik szakra/ szakokra jelentkezett.

  • A felvételizőnek nem kell egész alakban látszania a képen. A felvételeket kérjük, egy kamerával, vágatlanul, művenként vegyék fel, nem az egész műsort egyben.
  • A felvételt utólag manipulálni, technikai beavatkozással módosítani (vágni, keverni, mesterelni, effektezni) tilos!
  • Ha egy mű több tételes, az vágatlanul egy felvételre kerüljön.
  • A felvételen tisztán, élesen látható legyen az előadó és a hangszere. Zavaró körülményektől (zaj, fényviszonyok pl. ablakon besütő nap) mentesen.
  • Az elkészült felvételeket a jelentkezőnek kell feltöltenie egy általa választott megosztófelületre, mely hosszabb tárolást tesz lehetővé (Youtube, Goolge Drive stb.).
  • A linkeket (minden mű külön link) egy felvételi portfólió című word dokumentumban a megadott határidőig el kell küldeni Sipos Judit intézeti menedzsernek az alábbi e-mail címre: sipos.judit@pte.hu (word dokumentum fáljnév címe pl. felveteli portfolio_kiss anita_klarinet).
  • A felvételek minőségéért, lejátszhatóságáért a felvételiző felel. Kérjük, feltétlenül ellenőrizze, hogy a linkekhez való hozzáférést engedélyezte-e, azok működnek-e, lejátszhatóak-e a fájlok. A nem működő linkek nehezíthetik, adott esetben meg is akadályozhatják, hogy a felvételi sikeres és eredményes legyen. Kérjük ezért, hogy erre fokozottan ügyeljenek.
  • A felvételek minőségének nincs alsó és felső határa, formátuma nincs meghatározva, de az általánosan használt fájl formátumokat javasoljuk használni (mp4, wmv, stb.).
  • A rossz vagy gyenge minőségű felvételek ronthatják a felvételiző esélyeit. Nem javasolt az okostelefonnal való felvétel a mikrofon beszédre optimalizáltsásga és kompresszálása miatt!

 

Az ének-zene tanári képzések gyakorlati vizsgáinak részletes leírását is itt találják.
Az alkalmasságot ezeknél a szakoknál is a gyakorlati vizsgán nyújtott eredmények alapján ítéljük meg. Kérem, olvassák el figyelmesen, mely vizsgarészekhez kell hangzó és képanyagot megküldeniük, illetve mely vizsgarészt fogunk videókonferencia formájában lebonyolítani.
A zeneművész-tanári MA képzésen a felvételi vizsgát videókonferencia formájában tartjuk meg.

 

A felvételivel kapcsolatos fontosabb határidők itt találhatók.

A portfólióval kapcsolatos jogi nyilatkozat: (doc)


Minden jelentkezőnek sikeres felkészülést, kitartást és jó egészséget kívánunk!

Személyes találkozásra sajnos csak azokkal a felvételizőkkel lesz módunk, akik felvételt nyernek.

Reméljük, sokukat ismerhetünk meg szeptemberben!