egyéb

Művészeti képzés a határon túl és innen

tartalompontok: 

Balogh Robert tudósítása az Univ Pécsben a határon túli és a diaszpórában élő magyar fiatalok felsőoktatási művészeti képzési lehetőségeiről.
 

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, Potápi Árpád a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Mikes Éva a Dél-dunántúli Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa, Miseta Attila a Pécsi Tudományegyetem Rektora és Lengyel Péter a PTE Művészeti Karának Dékánja tartott egyeztetést a Határon túli és a diaszpórában élő magyar fiatalok művészeti képzési lehetőségeiről a felsőoktatásban témában. A Művészeti kar dékánját kérdeztük a megbeszélésről.

A PTE Művészeti kara szeretne határon túli képzéseket indítani  - kezdte Lengyel Péterrel a PTE Művészeti kar dékánja -, elsősorban Erdélyben, a Sapientia egyetem közreműködésével. Még a COVID-időszak előtt sikerült a megállapodás sarokpontjairól megállapodni, hogy az miként, s hogyan történhet. Erdélyben a magyarországi felsőoktatási intézmények kizárólag a helyi magyar felsőoktatási intézményekkel együttműködve jelenhetnek meg. Az volt a szándék, hogy a határon túli magyaroknak ne kelljen azért Magyarországra utazni, hogy magyarul tanulhassanak, illetve ha erdélyi képzésbe kerülnek, akkor ne kelljen azon izgulniuk, hogy magyar anyanyelvű mesterhez kerülnek-e – ott képzőművészeti, zeneművészeti területen nincsen magyar nyelvű képzés néhány szakot leszámítva. A Sapientia Egyetemen található egy film-fotó-média alapszak illetve sikerült akkreditálniuk a népi énekes képzést.

„Mi a meglévő szakjainkat ajánlottuk az egyetemnek, Sepsiszentgyörgyre vizuális képzést (szobrász- és festőművészképzés) vinnénk – mondta Lengyel Péter -, épp egy új kampuszt építenek, így szerencsés pillanatban lépünk be a képzésbe, számolnak velünk a kialakításnál. A kolozsvári helyszínen a népi énekes képzést egészítenénk ki népi hangszeres képzésekkel.

Az együttműködés harmadik szálon is fut, az említett film-fotó-média alapképzést szeretnénk itt Pécsett indítani – mondta a MK dékánja -, duális formában a Sapientia egyetemmel közösen. Ez azért fontos, mert a művészeti karon három művészeti ág képviselteti magát. A képzőművészet, alkalmazott művészetek és zeneművészet, ezt szeretnénk kiegészíteni színház-, tánc-, és filmművészeti képzésekkel is. Így Magyarországon egyedülálló módon mi lennék az a felsőoktatási képzőhely, ahol minden művészeti terület képviselve van. Budapesten az önálló művészeti egyetemeket nem fogják összevonni, vidéken pedig nincsen más művészeti kar, amelynek reális lehetősége lenne arra, hogy ezt megvalósítsa. Ez a pécsi közegnek, kulturális háttérnek köszönhető. Kolozsváron hagyományosan erős a filmes képzés, most az ottani egyetem tud nekünk segíteni, hogy méltó alternatívát tudjunk nyújtani Budapesttel szemben. Már sikerült megállapodást kötnünk egy Nagykozárban működő filmstúdióval, aki az infrastruktúrát fogja biztosítani a képzésünkhöz.

A mai megbeszélésünk apropója is az volt, hogy a lehetőségeket sorra vettük. Szóba jött még az is, hogy a diaszpóra Magyarországát hogy tudjuk megszólítani – mintegy 2,5 milliós létszámról beszélünk – és hogy tudjuk visszacsábítani őket, hogy itt tanuljanak, akár a kulturális identitásuk megőrzése végett. Mikes Éva, kormánymegbízott is résztvevője volt a megbeszélésünknek – mondta Lengyel -, vele a helyi kreatív ipar megerősítéséről beszéltünk. A Moholy-Nagy Egyetemen kívül csak a PTE-en van alkalmazott művészeti képzés, ezért ezekre a képzésekre épülve kreatív ipari központ alapulhatna. Természetesen nemcsak a művészeti képzésre alapulva, hanem az összegyetemi léptékben gondolkodva.

(https://univpecs.com/kultura/muveszeti_kepzes_hataron_tul_es_innen)

 

A Pannon Tv riportja az eseményről alább megtekinthető:

 

Főoldali karika felirata: 
sajtóvisszhang
Media source: 

A ZMI Koronakarantén Kiberkórus Rahmanyinovot énekel (videó)

tartalompontok: 

Szergej Rahmanyinov - Aranyszájú Szent János Liturgiája - Néked éneklünk. Előadja: Koronakarantén Kiberkórus

Szoprán Szóló: Csicsics Kata Szoprán: Hocz Veronika, Hodován Ilona, Petrec Teodóra Alt: Kotvász Zsófia, Lezák Liza, Mészáros Flóra, Tóth Mónika

Tenor 1: Kátai Márk Richárd, Szatmári Benedek Tenor 2: Urbanics Tamás, Zsbán Máté

Basszus 1: Hoffner Tibor, Sibak Bence, Basszus 2: Dergez Domonkos László, Gölles Martin, Kiss Benedek Győző

Tartalom: 
Főoldali karika felirata: 
karanténkórus
Media source: 

Diploma-kiállítás a Nádor Galériában

tartalompontok: 

A Művészeti Kar 2019-es diplomásainak kiállítása 2019. szeptember 12-én, 17 órakor nyílt a Nádor Galériában.

A tárlatot Aknai Kata művészettörténész nyitotta meg.

Adás ideje: 
2019. szeptember 16
Főoldali karika felirata: 
videó
Media source: 

MULTIVITAMIN - az MK Doktori Iskolájának kiállítása és koncertje a Nádorban

tartalompontok: 

MULTIVITAMIN - A PTE Művészeti Kar Doktori Iskola év végi kiállítása és koncertje a Nádor Galériában, 2019. június 6, 17 óra.

Főoldali karika felirata: 
videó
Media source: 

Művész Péntek az MK-n

tartalompontok: 

Alkotók, alkotások, alkotótevékenységek - mindez egy helyen, egy napon, a PTE Művészeti Karán Egyetemünkön 2019. március 29-én, pénteken, 13.00 órától első alkalommal rendezték meg a Művész Péntek – alkotótér művészetbarátoknak című rendezvényt, melynek helyszíne a Művészeti Kar főépülete (Pécs, Zsolnay Vilmos u. 16.) volt. A hagyományteremtő rendezvény célja, hogy az egyetemi dolgozók betekintést nyerjenek a PTE Művészeti Karának mindennapjaiba, az ott folyó alkotó tevékenységbe. A művészi készségekkel rendelkező érdeklődők pedig ki is próbálhatták magukat a képzőművészetekben, lehetőségük volt festeni és szobrászkodni. A rendezvényen megtekinthetők voltak a Művészeti Kar hallgatóinak munkái, melyeket akár meg is vásárolhattak a látogatók a helyszínen.

Adás ideje: 
2019. április 11
Főoldali karika felirata: 
videó
Media source: 

Tolvaly Ernő Festészeti Díj 2019 (videó)

tartalompontok: 

Tolvaly Ernő Festészeti Díj díjátadó és kiállításmegnyitó a Nádor Galériában, 2019. március 14., 17 óra

Adás ideje: 
2019. március 21
Főoldali karika felirata: 
videó
Media source: 

MK hallgatók a Művészeti Karról (2019)

tartalompontok: 

Megkérdeztük hallgatóinkat, kinek ajánlanák képzésünket, erről szól a videó.
Na és mi van Veled?
Mindenki azt mondja, hogy tehetséges vagy? Úgy érzed, hogy lenne mit mondanod a világnak?
Próbáld ki magad!
Nálunk megvalósíthatod önmagad, az lehetsz, aki lenni szeretnél!
Művészképzések magas fokon, kiváló mesterekkel, szuper felszereltséggel!
Kérdezz, hiszen az nem kerül semmibe, vagy jelentkezz a PTE MK-ra!

Főoldali karika felirata: 
felvételizőknek
Media source: 

Nyílt Napok a Művészeti Karon - 2019. február 5-6. (videó)

tartalompontok: 

 

2019. február 5-én és 6-án Nyílt Napokat tartott a PTE Művészeti Kara.

Az érdeklődök tájékoztatást kaphattak a Zeneművészeti Intézet, a Képzőművészeti Intézet és a Média és Alkalmazott Művészeti Intézet képzéseiről, részt vehettek az órákon és belátogathattak a kar műtermeibe.

Címkék: 
Adás ideje: 
2019. február 06
Főoldali karika felirata: 
nyílt napok
Media source: 

Oldalak

Feliratkozás RSS - egyéb csatornájára