egyéb

Tolvaly Ernő Festészeti díj 2022 (videó)

tartalompontok: 

2022. március 24. 18:00-kor került sor az idei Tolvaly Ernő festészeti díjak átadására és a kapcsolódó kiállítás megnyitójára a Nádor Galériában.

I. díj: NAGY MÁRTA, V. éves hallgató, II. díj: Dankó Boglárka, IV. éves hallgató, III. díj Szeberényi Anna, IV. éves hallgató

A kiállítás a Nádor Galériában április 14-ig tekinthető meg, hétfőtől péntekig 14-től 18 óráig. 

Galéria: https://www.art.pte.hu/galeria/tolvaly_erno_festeszeti_dij_2022_es_nyert...

 

Adás ideje: 
2022. március 24
Főoldali karika felirata: 
videó
Media source: 

Alakváltás - Nemes Csaba kiállítása az m21 Galériában (video)

tartalompontok: 

Nemes Csaba „Alakváltás” című kiállítása egy több mint harminc éve alakuló életmű áttekintése. A cím arra utal, hogy bár művészete sokféle formát, témát mutatott az elmúlt évtizedben, azok eredőjében mégis felfedezhető egy olyan érdeklődés, ami a műveket összeköti és értelmezi a néző számára is. A kiállítás 2021. október 14. és november 28 között látható az m21 Galériában (Pécs, Zsolnay-negyed).

 

Főoldali karika felirata: 
kiállítás
Media source: 

Carl Orff: Carmina Burana - horvát-magyar kórusworkshop

tartalompontok: 

Carl Orff: Carmina Burana

2021. szeptember 25.,19:00, Pécs, Kodály Központ, Breuer Marcell sétány 4., Pécs 7622

A koncerten fellépett: Egyetemi kórus (Pécsi Tudományegyetem), Egyetemi kórus (Eszéki Egyetem), Anja Papa, szoprán, Stevan Karanac, tenor, Berislav Jerković, bariton, Vezényel: Dr. Lakner Tamás, Közreműködők: Balásy Szabolcs, Horváth Krisztián (zongora), Pannon Filharmonikusok ütőegyüttese, Dr. Antoaneta Radočaj-Jerković horvát karnagy

A CHOIR projekt az Interreg V-A Magyarország-Horvátország együttműködési program 2014-2020 társfinanszírozásában valósult meg.

 

Tartalom: 
Főoldali karika felirata: 
koncert
Media source: 

MK Művészettörténeti Műhelykonferencia 2021

tartalompontok: 

MK Művészettörténeti Műhelykonferencia

2021. június 22-23, Pécsi Tudományegyetem, Művészeti Kar, Pécs, Zsolnay-negyed, E33 / MK kari tanácsterem

 

2021. JÚNIUS 22.

15.00-15.20 Dékáni és tanszékvezetői köszöntő
I. szekció (szekcióvezető: Raffay Endre)
15.20-15.40 Várkonyi György: Katalóguscédulák és sírfeliratok. A Berger Otti jelenség
15.40-16.00 Hrubi Attila: Egy lehetséges esztétika körvonalai Fichte korai tudománytanában
16.00-16.20 Timár Katalin: Ami kimaradt. Király Tamás Out of the Box című kiállításának utóélete
16.20-16.40 Vita, szünet

 

II. szekció (szekcióvezető: Várkonyi György)
16.40-17.00 Raffay Endre: Az ócsai templom kutatásának legújabb eredményei
17.20-17.40 Rostás Tibor: Turóc-Znióváralja, premontrei prépostság
17.40-18.00 Lupescu Radu: Segesvár középkori erődítése
18.00-18.20 Vita

 

2021. JÚNIUS 23.

III. szekció (szekcióvezető: Nátyi Róbert)
10.00-10.20 Nátyi Róbert: Meg nem valósult lehetőségek, avagy a feldolgozatlan szegedi avantgárd: Adalékok Bánszky Sándor (1888-1918) kubista szobrászművész életrajzához
10.20-10.40 Tüskés Anna: Bocz Gyula (1937-2003) szobrász munkássága
10.40-11.00 Házas Nikoletta: A konceptuális művészettől a konceptuális design-ig
11.00-11.20 Aknai Katalin: Egy könyv keletkezései. Jakab Irén LArt Psychopathologique című könyvének keletkezéstörténete
11.20-11.40 Vita, szünet
11.40-12.10 Könyvbemutató (Tüskés Anna, Raffay Endre) Európai műemlékvédelmi tendenciák különös tekintettel a Kárpát-medencére. Szerkesztette: Raffay Endre, Tüskés Anna. Pécs-Fehérvárcsurgó, 2019.
12.10-12.20 Zárszó (Raffay Endre)

Címkék: 
Főoldali karika felirata: 
konferencia
Media source: 

Művészeti képzés a határon túl és innen

tartalompontok: 

Balogh Robert tudósítása az Univ Pécsben a határon túli és a diaszpórában élő magyar fiatalok felsőoktatási művészeti képzési lehetőségeiről.
 

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, Potápi Árpád a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Mikes Éva a Dél-dunántúli Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa, Miseta Attila a Pécsi Tudományegyetem Rektora és Lengyel Péter a PTE Művészeti Karának Dékánja tartott egyeztetést a Határon túli és a diaszpórában élő magyar fiatalok művészeti képzési lehetőségeiről a felsőoktatásban témában. A Művészeti kar dékánját kérdeztük a megbeszélésről.

A PTE Művészeti kara szeretne határon túli képzéseket indítani  - kezdte Lengyel Péterrel a PTE Művészeti kar dékánja -, elsősorban Erdélyben, a Sapientia egyetem közreműködésével. Még a COVID-időszak előtt sikerült a megállapodás sarokpontjairól megállapodni, hogy az miként, s hogyan történhet. Erdélyben a magyarországi felsőoktatási intézmények kizárólag a helyi magyar felsőoktatási intézményekkel együttműködve jelenhetnek meg. Az volt a szándék, hogy a határon túli magyaroknak ne kelljen azért Magyarországra utazni, hogy magyarul tanulhassanak, illetve ha erdélyi képzésbe kerülnek, akkor ne kelljen azon izgulniuk, hogy magyar anyanyelvű mesterhez kerülnek-e – ott képzőművészeti, zeneművészeti területen nincsen magyar nyelvű képzés néhány szakot leszámítva. A Sapientia Egyetemen található egy film-fotó-média alapszak illetve sikerült akkreditálniuk a népi énekes képzést.

„Mi a meglévő szakjainkat ajánlottuk az egyetemnek, Sepsiszentgyörgyre vizuális képzést (szobrász- és festőművészképzés) vinnénk – mondta Lengyel Péter -, épp egy új kampuszt építenek, így szerencsés pillanatban lépünk be a képzésbe, számolnak velünk a kialakításnál. A kolozsvári helyszínen a népi énekes képzést egészítenénk ki népi hangszeres képzésekkel.

Az együttműködés harmadik szálon is fut, az említett film-fotó-média alapképzést szeretnénk itt Pécsett indítani – mondta a MK dékánja -, duális formában a Sapientia egyetemmel közösen. Ez azért fontos, mert a művészeti karon három művészeti ág képviselteti magát. A képzőművészet, alkalmazott művészetek és zeneművészet, ezt szeretnénk kiegészíteni színház-, tánc-, és filmművészeti képzésekkel is. Így Magyarországon egyedülálló módon mi lennék az a felsőoktatási képzőhely, ahol minden művészeti terület képviselve van. Budapesten az önálló művészeti egyetemeket nem fogják összevonni, vidéken pedig nincsen más művészeti kar, amelynek reális lehetősége lenne arra, hogy ezt megvalósítsa. Ez a pécsi közegnek, kulturális háttérnek köszönhető. Kolozsváron hagyományosan erős a filmes képzés, most az ottani egyetem tud nekünk segíteni, hogy méltó alternatívát tudjunk nyújtani Budapesttel szemben. Már sikerült megállapodást kötnünk egy Nagykozárban működő filmstúdióval, aki az infrastruktúrát fogja biztosítani a képzésünkhöz.

A mai megbeszélésünk apropója is az volt, hogy a lehetőségeket sorra vettük. Szóba jött még az is, hogy a diaszpóra Magyarországát hogy tudjuk megszólítani – mintegy 2,5 milliós létszámról beszélünk – és hogy tudjuk visszacsábítani őket, hogy itt tanuljanak, akár a kulturális identitásuk megőrzése végett. Mikes Éva, kormánymegbízott is résztvevője volt a megbeszélésünknek – mondta Lengyel -, vele a helyi kreatív ipar megerősítéséről beszéltünk. A Moholy-Nagy Egyetemen kívül csak a PTE-en van alkalmazott művészeti képzés, ezért ezekre a képzésekre épülve kreatív ipari központ alapulhatna. Természetesen nemcsak a művészeti képzésre alapulva, hanem az összegyetemi léptékben gondolkodva.

(https://univpecs.com/kultura/muveszeti_kepzes_hataron_tul_es_innen)

 

A Pannon Tv riportja az eseményről alább megtekinthető:

 

Főoldali karika felirata: 
sajtóvisszhang
Media source: 

A ZMI Koronakarantén Kiberkórus Rahmanyinovot énekel (videó)

tartalompontok: 

Szergej Rahmanyinov - Aranyszájú Szent János Liturgiája - Néked éneklünk. Előadja: Koronakarantén Kiberkórus

Szoprán Szóló: Csicsics Kata Szoprán: Hocz Veronika, Hodován Ilona, Petrec Teodóra Alt: Kotvász Zsófia, Lezák Liza, Mészáros Flóra, Tóth Mónika

Tenor 1: Kátai Márk Richárd, Szatmári Benedek Tenor 2: Urbanics Tamás, Zsbán Máté

Basszus 1: Hoffner Tibor, Sibak Bence, Basszus 2: Dergez Domonkos László, Gölles Martin, Kiss Benedek Győző

Tartalom: 
Főoldali karika felirata: 
karanténkórus
Media source: 

Oldalak

Feliratkozás RSS - egyéb csatornájára