kerámia

"Szikra" - a PTE MK Formatervezés Tanszékének mester és tanítvány kiállítása

tartalompontok: 

"Szikra" - a Pécsi Tudományegyetem MK Formatervezés Tanszékének mester és tanítvány kiállítása a budapesti Fugában. A beszélgetés moderátora: Dr. Aknai Katalin PhD művészettörténész Dr. habil. Lengyel Péter DLA, a PTE Művészeti Kar dékánja Dr. Ráthonyi Kinga DLA, a Design és Médiaművészet Intézet igazgatója Prof. emerita Nagy Márta DLA, egyetemi tanár Dr. Burkus Judit DLA, a Formatervezés Tanszék vezetője, adjunktus Dr. Gáspár György DLA, az üvegtervezés specializáció vezetője, adjunktus Dr. Rózsa Béla DLA, a fémműves specializáció vezetője, adjunktus Dr. Pápai Lívia DLA, a textil specializáció vezetője, adjunktus A kerekasztal-beszélgetés fő célja az új szakirányok együttes és önálló kezdeti munkájának bemutatása, terveinek elővezetése. Hogyan lehet a szakmaiságot integrált struktúrába építve megőrizni a területek hazai és nemzetközi pozíciójának tükrében? Vannak-e regionális különbségek a formatervezés-oktatásban az országon belül? A beszélgetés kitér az oktatás és a jelenlegi piac kapcsolatára, valamint a fenntarthatóságra. Érintjük az oktatók művészpedagógiai szabadságának kérdését és annak fontosságát az adott tanmeneten belül.

Kiállítás: A kiállítás megtekinthető: 2022. január 27 – február 14 a Fugában (1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.) A Formatervezés Tanszék specifikáció bővüléseit ismertető mester és tanítvány kiállítás. A tanszék minden oktatója általa választott hallgatójával párban mutatkozik be Kiállítók: Budán Miklós – Snežana Bulatović Burkus Judit – Nyári Balázs Fusz György – Szondi Petra Gáspár György – Czinege Kata Herczig Zsófia – Barta Zsuzsa Karsai Zsófia – Szula Gergely Pápai Lívia – Sápi Ilona Ráthonyi Kinga – Karam Atrache Rózsa Béla – Galcsik Vivien.

 

Főoldali karika felirata: 
beszélgetés

"Design és tér" zenés kiállítás a Nádor galériában

tartalompontok: 

A tárlat a PTE Művészeti Kar tárgyalkotás és elektronikus zenei médiaművész szak hallgatóinak 2010 és 2021 között készült munkáiból válogat tárgyakat, installációkat, hangzó objektumokat és alkotásokat. Kiállításmegynyitó: 2021. május 21. 17:00, Finisszázs: 2021. június 15. kedd 17.00

 

Főoldali karika felirata: 
videó

ÓHI Toshio Csózaemon japán keramikus mester Pécsen

tartalompontok: 

Egy hét a japán kerámia és teaművészet jegyében


A tradicionális japán teaszertartás művészetének kellékeit is felvonultató kiállítás nyílt tegnap a pécsi Nick Galériában. Hogyan öröklődik a 350 éves japán hagyomány, amely nem állandóságával, hanem folyamatos megújulásával képes találkozni az aktuális kor ízlésével, elvárásaival? ÓHI Toshio Csózaemon keramikus művész kiállítása erre ad választ.  
Óhi Mester Kanazavában, az ősi szamuráj kultúrát őrző városok egyikében született Japánban. Művész családból származik, melynek tagjai generációk óta a japán teaszertartáshoz használt, úgynevezett Óhi-kerámiát készítik.

 

Óhi Mester, aki a japán Kulturális Minisztériumi államtitkári tanácsadó testületének tagja és számos amerikai, kínai és japán egyetem vendégprofesszora, ezen a héten a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának meghívására a pécsi tárgyalkotás, kerámiatervezés szakos hallgatók számára tartott mesterkurzust. A kurzuson a magyar hallgatókkal együtt részt vettek a Művészeti Kar angol nyelvű kerámiatervezés mesterszakának külföldi hallgatói is, így számos nemzet képviselője ismerhette meg a kerámiakészítésnek ezt a hagyományát a pécsi Művészeti Karon: japán, kínai, iráni, egyiptomi, szír, kolumbiai, tajvani, mongol és jordán hallgatók dolgoztak együtt a japán mester irányításával a nemzetköziség szép példájaként.

 

Óhi Toshio bő egyhetes pécsi tartózkodásának megkoronázására szombaton délután 3 órakor kerül sor, amikor is a Magyarországi Japán Teaegyesület közreműködésével a teaművészetről szóló előadást és tradicionális teaművészeti bemutatót láthat az érdeklődő közönség a Zsolnay Negyed Liszt Ferenc Hangversenytermében. A szertartáson és az azt követő teáztatáson az Óhi-kerámia edények mellett azokat a csészéket használják majd, melyeket az egyetemi hallgatók Óhi Mester iránymutatásával készítettek a mesterkurzus során.  

 

A mester így vall önmagáról: „Szüleim egy hagyományos szamuráj házban, a régi szokások alapján neveltek fel. Identitásom kettős: egyrészt a több, mint 350 éves hagyománnyal rendelkező Óhi-kerámiát készítő család leszármazottja vagyok, másrészt modern művész is, aki képek festésével is foglalkozik, emellett a munkám kiterjed például szakés üvegek, csomagolások, vagy épületek enteriőrjének tervezésére is. A tradíció nem azt jelenti, hogy elég megőrizni, ami régen volt. Én úgy hiszem, hogy az előrehaladás és a fejlődés is annak fontos részét képezi.”

 

Valóban, a művész a hagyományos teaeszközöktől a legmodernebb, rizs, kavics, malter alapanyagból készült munkákig, széles skálán mozgó alkotásait hozta el. A keramikusok világa Japánban rendkívül hierarchikus, s ebben a hierarchiában az Óhi kerámia a maga 350 éves történelmével és a hagyományos teaszertartás kialakulásában részt vevő ősök szerepével előkelő helyet foglal el.

 

A kiállítás március 4-ig tekinthető meg a Nick Galériában (Pécs, Király u. 1.), keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között.

A február 22-én, szombaton 15 órakor kezdődő teaművészeti előadás és bemutató a nagyközönség számára nyitott és ingyenes. Helyszín: Zsolnay Negyed, Zeneművészeti Intézet, Liszt Ferenc Hangversenyterem (3. emelet).

https://www.facebook.com/events/793628061149373/

Főoldali karika felirata: 
esemény

MK hallgatók a Művészeti Karról (2019)

tartalompontok: 

Megkérdeztük hallgatóinkat, kinek ajánlanák képzésünket, erről szól a videó.
Na és mi van Veled?
Mindenki azt mondja, hogy tehetséges vagy? Úgy érzed, hogy lenne mit mondanod a világnak?
Próbáld ki magad!
Nálunk megvalósíthatod önmagad, az lehetsz, aki lenni szeretnél!
Művészképzések magas fokon, kiváló mesterekkel, szuper felszereltséggel!
Kérdezz, hiszen az nem kerül semmibe, vagy jelentkezz a PTE MK-ra!

Főoldali karika felirata: 
felvételizőknek
Media source: 

Nyílt Napok a Művészeti Karon - 2019. február 5-6. (videó)

tartalompontok: 

 

2019. február 5-én és 6-án Nyílt Napokat tartott a PTE Művészeti Kara.

Az érdeklődök tájékoztatást kaphattak a Zeneművészeti Intézet, a Képzőművészeti Intézet és a Média és Alkalmazott Művészeti Intézet képzéseiről, részt vehettek az órákon és belátogathattak a kar műtermeibe.

Címkék: 
Adás ideje: 
2019. február 06
Főoldali karika felirata: 
nyílt napok
Media source: 

"Entitás történetek" - a PTE MK Doktori Iskola év végi kiállítása és koncertje

tartalompontok: 

A pécsi Művészeti Kar Doktori Iskolája két művészeti területen - képzőművészet és zeneművészet terén - folytat doktori képzést. Ennek anyagát tekinthették ill. hallgathatták meg a látogatók.

Adás ideje: 
2018. május 31
Főoldali karika felirata: 
kiállítás
Media source: 

Kiállítással mutatkoznak be a Művészeti Kar új oktatói

tartalompontok: 

Az alkalmazott művészettől, érmektől és plakátoktól kezdve a klasszikus festészeti munkáig mindenféle művek megtalálhatók a térben.

Címkék: 
Adás ideje: 
2018. január 16
Media source: 

Jun Kaneko keramikusművész a PTE díszdoktora lett (videó)

tartalompontok: 

A világhírű kerámiaszobrászt a Művészeti Kar javaslatára avatta díszdoktorává a pécsi egyetem.

Adás ideje: 
2018. június 08
Főoldali karika felirata: 
siker
Media source: 

Oldalak

Feliratkozás RSS - kerámia csatornájára