Pécsi Tudományegyetem

Művészeti Kar

  

Térölelés - Horváth Dénes emlékkiállítása as Művészetek és Irodalom Házában

Kiállításmegnyitó: március 12. 18:00 óra.
A kiállítást megnyitja: Dr. habil Hegyi Csaba, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának docense, Horváth Dénes tanítványa

A kiállítás létrejöttét lehetővé tette: Horváth D. Zsóka
A kiállítás ingyenesen látogatható!

Horváth Dénes (1940, Miskolc – 2019, Pécs)

Horváth Dénes alkotóterülete a képgrafika, festészet, fotó, színdinamikai játékok tervezése, városképi színtervezés volt. Szakmai tevékenysége ezeken kívül a közoktatásra, közművelődésre, tanárképzésre, vizuális kísérletekre, kutatásokra terjedt ki. 1960 és 1964 között a Pécsi Tanárképző Főiskolán diplomázott matematika-rajz szakos tanárként, majd elvégezte az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar filozófia szakát is. 1971-től 1996-ig a Janus Pannonius Tudományegyetem Tanárképző Kar Rajz Tanszékének volt az oktatója.

A tanszék, mint vizuális műhely országos szintű kutatásokhoz kapcsolódott. Ebbe a munkába bevonta hallgatóit is, létrehozta a Színdinamikai Tudományos Diákkört, amely több mint húsz éven át működött. Vezető oktatóként részt vett az egyetemi szintű rajztanárképzés szervezésében. A 90-es években egy egyedülálló színdinamikai laboratóriumot hozott létre.

A Magyar Tudományos Akadémia Vizuális Kultúrakutató Bizottságának a tagjaként, 1976-ban és 1980-ban megkapta az Akadémia elnökének Kutatási Nívódíját. Dolgozott az Association Internationale de la Couleur Magyar Nemzeti Bizottságában, nemzetközi szimpóziumain több alkalommal tartott a színdinamikával, illetve művészetelmélettel kapcsolatos előadásokat.

2018-ban a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara publikálta gyermekrajzokról írott, "Teremtő ábrázolás - A térábrázolás genezise gyermekrajzokban" című könyvét.

 

Hegyi Csaba megnyitószövege és Tóth László fotói a kiállításról: http://www.jelenkor.net/visszhang/1635/teroleles

Esemény dátum: 
2020. március 06. 18:00 - 2020. április 20. 18:00