ZMI

SZABÓ DÁNIEL NONETT -Jazz est

 

A zenekarvezető-komponista Szabó a zenetörténet már megírt gyöngyszemeiből válogatott és e műveket dolgozta át a kilenctagú, jazz-ritmus-szekcióval is kiegészülő kamaraegyüttesre. Más szerzők mellett Bartók Béla zenéjéhez, és ezen keresztül a magyar népzenéhez, mint inspirációs forráshoz, is visszanyúlt. A klasszikus darabok egyéni zenei szókincse, a népzene ősereje és a jazz expresszív szabadsága egyaránt megjelenik a feldolgozásokban. A zenekar tagjai egytől egyig a hazai és nemzetközi zenei szcéna kiválóságai, akik hozzáértően nyúlnak egyszerre több idiómához is.

 

Fellépők:

Szabó Dániel - zongora, kompozíciók

 

Bánki Berta - fuvola

Borbély Mihály - klarinét, tárogató, szaxofonok

Zászkaliczky András - oboa

Bettermann Jákob - fagott

Bajusznács Mihály - basszusklarinét

Kántor Balázs - cselló

Szandai Mátyás - nagybőgő

Szabó Dániel Ferenc - dob, ütőhangszerek

Koncerthelyszín: 
PTE Művészeti Kar Liszt Ferenc Hangversenyterem - Pécs, Zsolnay Negyed E22 épület 3. emelet
Időpont: 
2022. december 15. 19:00

Balog József – Zongoraművész koncertje

 

BALOG József: 1979. március 20-án született Budapesten. Zenészcsaládból származik, zenei tanulmányait négyévesen magántanárnál kezdte, majd a zeneiskolai tanulmányok után felvételt nyert a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába Schweitzer Katalinhoz. Érettségi után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Budapesti Tanárképző Intézetében folytatta tanulmányait, ahol Krause Annamária irányítása alatt 2001-ben diplomázott. A tanári diplomát követően a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora tanszakán folytatta tanulmányait Jandó Jenő osztályában, ahol 2004 májusában végzett. Balog József több hazai és nemzetközi versenyen nyert díjakat, amelyek kapcsán koncertezett Európában és Amerikában. Nagy sikerrel vett részt a mallorcai Chopin fesztiválon 1999-ben, a Tiszadobi Zongorafesztiválon 2003-ban és Oxana Yablonskaya nagyszabású Liszt mesterkurzusán Utrechtben 2004-ben. Számos felvételt készített a Magyar Rádió és Televízió számára. Első CD-felvétele Szalai Antal hegedűművésszel készült, amely 2003 nyarán jelent meg a Hungaroton kiadásában. Liszt-műveket tartalmazó Hungaricum című első szólólemeze 2004 novemberében jelent meg a Convention Budapest Classic gondozásában. 2005-ben Fischer Annie ösztöndíjat nyert. Első, "Hungaricum" című szólólemeze, 2005-ben elnyerte a Liszt Ferenc Nemzetközi Lemeznagydíjat. Legújabb szólólemeze "Liszt on Erard" - címmel jelent meg 2012 októberében. Versenyeredmények: Földes Andor Zongoraverseny II. díj (1997); Országos Chopin Zongoraverseny Budapest I. díj, különdíj (1999); Országos Chopin Zongoraverseny Debrecen I. díj, különdíj (1999); Országos Chopin Zongoraverseny Szeged II. díj (1999); Bartók-Liszt Nemzetközi Zongoraverseny Budapest I. díj, különdíjak (2000); Weiner Leó Kamarazene Verseny I. díj, különdíj (2000); Alekszander Tansman Nemzetközi Zenei Verseny Lodz Nagydíj, különdíjak (2002); Nemzetközi Brahms Zenei Verseny Pörtschach II. díj (2004). 2018-ban kiemelkedő zenei előadóművészeti tevékenysége elismeréseként átvehette a Liszt Ferenc díjat.

Koncerthelyszín: 
PTE Művészeti Kar Liszt Ferenc Hangversenyterem - Pécs, Zsolnay Negyed E22 épület 3. emelet
Időpont: 
2022. december 14. 19:00

Ralph Vaughan Williams emlék koncert

 

Ízelítő Ralph Vaughan Williams (1872-1958) angol zeneszerző és népdalgyűjtő kóruszenéjéből, a PTE Egyetemi Kórusával és Nőikarával Lakner Tamás és Hoffner Tibor vezényletével.

 

Korának magyar zeneszerzőihez hasonlóan Vaughan Williams is azon igyekezett, hogy lerázza magáról a mainstream európai és különösen a germán zene bilincseit. A The Times ezt írta róla a halála utáni napon: „Azt érte el, hogy elvágta azokat a kötelékeket, amelyek Handel és Mendelssohn idejétől fogva Angliát kezénél és lábánál fogva a kontinenshez kötötték. Az Erzsébet-korban és a népdalban megtalálta az angol anyanyelv olyan elemeit, amelyeket többé nem kell német akcentussal beszélni, és ebből kovácsolta ki a saját idiómáját.” Ő volt az English Folk Dance and Song Society első elnöke (1932), és több mint 800 angol népdalt gyűjtött össze, amelyek közül sokat kórusra és szólóhangra hangszerelt.

 

Ezen az estén a két kórushoz csatlakozik Andy Rouse és Horváth Zsombor a Simply Englishből (1995-), akik a zeneszerző által összegyűjtött hagyományos darabokat adják elő.

Koncerthelyszín: 
PTE Művészeti Kar Liszt Ferenc Hangversenyterem - Pécs, Zsolnay Negyed E22 épület 3. emelet
Időpont: 
2022. december 13. 18:00

Jávorkai Fivérek

 

JÁVORKAI Sándor: Győrött született hegedűművész első hegedűleckéit édesapjától kapta és már 5 évesen nyilvánosan fellépett. A budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián Halász Ferenc professzornál kezdte, majd a Bécsi Zene- és Előadóművészeti Egyetemen Michael Frischenschlager professzornál folytatta, ahol kitüntetéssel végzett 2004-ben. A bécsi Zeneakadémia mellett Zürichben Vladimir Spivakov irányítása alatt csiszolta tudását. Ugyanekkor zenetudományi doktori tanulmányait folytatta, közben olyan világhírű művészek mesterkurzusain vett részt, mint Isaac Stern, Varga Tibor, Vladimir Spivakov , Pauk György, Fenyves Loránd, Stefan Ruha, Rados Ferenc und Vera Vaidman. A Mariss Jansons és Marcello Viotti vezetése alatt álló és a Wiener Philharmoniker által patronált Internationalen Orchesterinstitut Attergau ( Attergaui Nemzetközi Zenekari Intézet) koncertmestere volt.

2008-1. Koncertmester és szólista Europe Philharmonic. 

2009-koncertmester és szólista  Morpfing Chamber Orchestra . Artist direktor Andreas Scholl

2012- Huberman Trio CD Felvétel J.S.Bach Goldberg Variációk vonós trió Andreas Scholl decca

2013- prímárius a bécsi Mozarthaus vonósnégyesnek  Mozarthaus Vienna String Quartet

Olyan neves zenekarokkal koncerteztek, szólistaként, mint Berlin Symphony, the Dresden Philharmonic,Hungarian Radio Orchester, the SuperB Orchester Tokyo, the Osaka Syphony Orchester, the Yokohama Sinfonietta, the Philharmonie Wien, the Bruno Walter Festival Orchester,  the Sinfoniet-ta Baden, the Tonkunstler Orchestra Austria, Moscow Virtuosy Orchester, the Capella Istropolitana, the Budapest Philharmonic, the Gyõr Philharmonic, the North Hungarian Symphony Orchestra, the Szeged Symphony Orchestra and the Debrecen Symphony .  Koncertturnék: Magyarország, Olaszország, Spanyolország, Németország, Hollandia, Ausztria, Görögország, Anglia, Törökország, Norvégia, Málta, Románia, Oroszország és számos tengerentúli ország városaiba vezette, mint Japán, Kína, Korea, Egyiptom és Izrael. Rendszeresen készülnek rádiófelvételei a Bartók Rádióban, az osztrák Ö1-ben, a bécsi klasszikus zenét sugárzó Radio Stephansdom-ban illetve a lengyel rádióban valamint Tokyóban az NHK rádióban. A legutóbbi NHK tv felvételt, több, mint 8 millióan nézték meg. Jávorkai Brothers olyan koncerttermekben vendégszerepelt, mint a Wiener Konzerthaus, Musikverein Wien,a Konzerthaus Berlin, a Philharmonie Luxemburg, the Suntory Hall Tokyo, Art Center Soul,Opera City Tokyo, Yokohama Minato Mirai Hall,Hamarikyu Asahi Hall Sava-Centar Belgrad, a pekingi Tiltott Város, a Philharmonie Warschau és az Opera City Tokio. Fesztiválszereplései közül említésre méltó a Schleswig-Holstein Musik Festival, Festspielen Mecklenburg-Vorpommern, the  Sofia Music Weeks, Reingau fesztivál , a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a moszkvai „Orszországi Tavasz“ fesztivál, tokyo tavaszi fesztival.  Sikeres koncertet adtak a Wiener Konzerthausban megrendezett gálakoncertent Rolando Villazón, Ramón Vargas, Julius Drake, Michel Camilo és más jelentős muzsikusok társaságában.  Niccolò Paganini 1. Esz-Dur op. 6 hegedűkoncertjének a „Volksstimme Magdeburg“-on rendkívüli sikere volt. „Jávorkai Sándor abszolut technikai biztonsággal, sok finomsággal adott elő. Játéka változatos, tele ötletgazdagsággal. A középső tételben a művész intenzív dinamikájával ért el megggyőző hatást. A közönséget úgy magával ragadta a művész játéka, hogy már az első tétel után spontán tapsban tört ki.“

JÁVORKAI Ádám: Az 1977-ben Győrött született csellista zenei tanulmányait szülővárosában, a Richter János Konzervatóriumban kezdte, majd a budapesti Bartók Béla Konzervatórium diákja lett, melyet kitüntetéssel végzett el. Ezt követően a bécsi Zenei és Előadóművészeti Egyetem hallgatójaként Angelica May és Reinhard Latzko professzor osztályában tanult, zeneművészeti diplomáját 2004-ben szerezte meg egyhangúlag megszavazott kitüntetéssel. Ez idő alatt olyan világhírű művészek mesterkurzusain vett részt, mint Perényi Miklós, Onczay Csaba, M.Rosztropovics, Heinrich Schiff, Ina-Esther Joost, Tobias Kühne, Rados Ferenc és Anner Bijlsma. Jelenleg zenetudományi doktori tanulmányait folytatja Bécsben. Szólistaként rendszeresen olyan neves zenekarokkal lép fel, mint a Concerto Budapest,a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a Budapesti, a Győri Filharmonikusok, a Szegedi és a Savaria Szimfonikus Zenekar, a Genovai Ifjúsági Szimfonikus Zenekar, a Sinfonietta Baden, a Szófiai Szólisták, az Arena di Verona zenekar, a Korean Chamber Orchestra, NHK Symphony Orchestra, továbbá más zenekarokkal is, köztük a Budapesti Nemzeti Filharmónia által szervezett koncerteken. 2003-ban a Tokyo Foundation meghívását elfogadva a bécsi zeneművészeti egyetemet képviselve részt vett a Kairóban megrendezett „Asia/Pacific Sylff Regional Forum 2003” rendezvényen. Magyarországot képviselve vendégszerepelt 2005-ben a brüsszeli Jeunesse Fesztiválon és az Európai Unió keleti bővítése alkalmából rendezett EU Zenei Fesztiválon Varsóban. Több alkalommal koncertezett a Michael Frischenschlager professzor kezdeményezésére létrehozott nemzetközi együttes, a „Wien Turin Virtuosi” szólistájaként és kamaramuzsikusaként. Jávorkai Ádám fiatal kora ellenére számos versenyt nyert kitüntetéssel: 1991-től három évig folyamatosan a Vajda Emil Vonósverseny első helyezettje: Három alkalommal,1990-ben, 1993-ban és 1996-ban pedig a Magyarországi Országos Csellóverseny első díjasa. 1998-ban a Prága-Bécs-Budapest Nemzetközi Nyári Akadémia Bohuslav-Martinu-díját, 2000-ben „Az év csellistája” elismerést kapta, illetve a Szlovén Zeneszerzők Egyesülete a „Szlovén zeneszerzők legjobb előadója” címet adományozta neki. 2002-ben Semmeringen Bartók-díjat kapott, 2003-ban Jávorkai Sándorral alkotott duójuk Ausztriában Kodály-díjat nyert. 2005 óta rendszeresen koncertezik Clara Biermasz zongoraművésznővel. 2008-ban Clara Biermasszal alkotott kettősük az olaszországi „Premio Citta di Padova” nemzetközi versenyen kamarazene kategóriájának győztese, ugyanakkor a duót minden kategóriában a „1° Premio assoluto” díjjal is kitüntették. A fiatal csellista még ugyanebben az évben Olaszországban első díjat kapott a „Szólista és Zenekar” versenyen. Jávorkai Ádám kamarazenészként gyakran hallható hegedűművész testvérével, Jávorkai Sándorral. A testvérpáros duó nagy sikerrel vendégszerepelt a 2002-es bécsi Jeunesse Fesztiválon a Schönburgi kastélyban, a berlini Konzerthausban, a Tokyo Opera City-ben, Pekingben a Tiltott Városban, az első Európa napon aKonzerthaus Luxemburgban és a németországi Schleswig-Holstein Fesztiválon és Rheingau Fesztiválon. Ösztöndíjak:

-2001-2002-2003 Fischer Annie Ösztöndíj Budapest

-2002 Herbert von Karajan Ösztöndíj Bécs

-2003-2004 Nippon Foundation Ösztöndíj Tokió

Jávorkai rendszeresen tart mesterkurzust szerte a világban: International String Seminar Asahikawa, Orpheus Academy Plovdiv, Judenbuger Sommer, Zenei Egyetem Bogota, Gutenstein Meisterklassen 2009-ben testvérével, Jávorkai Sándorral közösen a Jeunesse és a Bank Austriajóvoltából „Az év művésze” kitüntetést vehették át. A rangos zenei elismerés díjaként jelent meg ez év szeptemberében a Gramola gondozásában a fiatal magyar művészek Dvořák hegedű- és csellóverseny albuma a Szegedi Szimfonikus Zenekarral Gyüdi Sándor vezényletével. A lemez, melyet világszerteterjesztenek, 2009 októberében Ausztriában rögtön a hónap CD-je lett, a Radio Stephansdomnál pedig egy alkalommal a nap CD-je. Számos koncertkörutat tett, Európában és a tengerentúlon is. A sikeres magyar muzsikus jelentős zenei felvételen működött közre a magyar, japán, koreai, francia, német és osztrák rádió- és televízióállomásokon, többekközött az osztrák klasszikus zenét sugárzó Ö1, a Radio Stephansdom valamint a Bartók Rádió felvételein, az NHK,a KBS,az ARTE,továbbá az ORF egyik televíziós műsorában is. Testvérével, Jávorkai Sándor hegedűművésszel együtt készítettek CD-felvételt a Medveczky Ádám vezette Győri Szimfonikusokkal, amelyen Brahms Kettősversenyét, Camille Saint-Saëns’ és Csajkovszkij műveit adják elő. 2002-ben a Bécsi Filharmonikusok által patronált Internationales Orchesterinstitut Attergau (Attergaui Nemzetközi Zenekari Intézet) szólócsellistája volt, ez alatt olyan karmesterekkel dolgozott, mint Marcello Viotti és Mariss Jansons. 2008 augusztusától a németországi Europa Philharmonie szólócsellistája. 2009-től a „Premio Citta di Padova” Nemzetközi Zenei Verseny zsűritagja. 2017-ben 1 órás portréfilmet készített róla a japán NHK TV csatorna, amit több millióan néztek meg. Jávorkai Ádám egy 1701-ben készül Antonio Stradivari csellón játszik.

Koncerthelyszín: 
PTE Művészeti Kar Liszt Ferenc Hangversenyterem - Pécs, Zsolnay Negyed E22 épület 3. emelet
Időpont: 
2022. december 12. 19:00

Arno Bornkamp koncertje

 

ARNO Bornkamp: klasszikus szaxofonművész nem csak a szaxofonosok világában egyedülálló figura, de a klasszikus zenei világban általában véve is. Közel 40 éves pályafutása során lendületes, stílusos, lírával és szenvedéllyel teli interpretációival ámulatba ejtette a zenei világot. Hisz a szaxofonban, mint végtelen színnel és árnyalattal rendelkező hangszerben, amely tükrözi az emberi lelket annak minden fényes és sötét oldalával együtt. Bornkamp született hangszeres mesemondó és személyes értelmezést nyújt az általa játszott zenékről. Arno Bornkamp szaxofonstílusa erősen a 20. századi francia hagyományban gyökerezik: fő tanárai Ed Bogaard mellett a francia szaxofon-legendák, Daniël Deffayet és Jean-Marie Londeix voltak. Ennek ellenére elsősorban az 1980-as évek holland zenei miliője hatott rá, amikor a hagyományok felborultak, a dogmák megtörtek, és a komolyzene hatalmas közönséghez jutott el. Bornkamp kivirágzott ebben a kulturális légkörben, és Johan van der Lindennel, André Arendsszel és Willem van Merwijkkel együtt megalapította az Aurelia Saxophone Quartet-et (1982-2017). Ez a négyes hosszú ideig a világ egyik legnagyobbja volt. Egyik érdemük az volt, hogy megnyitották az ajtókat, hogy a vonósnégyes irodalmat elérhetővé tegyék a szaxofonnégyes számára, mint például Debussy és Ravel kvartettjeit, amelyeket általában kotta nélkül adtak elő. Az Aurelia Quartet később Niels Bijl-lel, Femke IJlstrával és Juan Manuel Dominguezzel igazi örökséget hagyott hátra, amely máig ihletforrásként szolgál a fiatal kvartetteknek. Bornkamp hosszú együttműködése Ivo Janssen zongoraművésszel szintén említésre méltó. Janssen, aki maga is tehetséges szólista volt, tökéletes zenei partner volt Bornkamp számára. Eredeti repertoárjuk és feldolgozásaik, amelyek közül sok megjelent CD-n is, továbbra is példaértékűnek számítanak. Bornkamp a közelmúltban fiatalabb zenészekkel kezdett dolgozni: a Voyager Trio Pamela Smits csellistával és Tobias Borsboom zongoraművésszel, a Duo Calvadoré Jan Lust flamand zongoristával, valamint az argentin tangó játékára specializálódott Pannonica Saxophone Quartet-tel. Zenélési stílusa átragad másokra és ez teszi Arno Bornkampot ideális szólistává. Több mint 200 fellépést adott zenekari szólistaként, amelyek során olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Hans Vonk, Jac van Steen, Lucas Vis, Thierry Fischer, Bernhard Klee, Jean-Bernard Pommier, Andrey Boreyko, Pierre-André Valade és mások. Repertoárja a szokásos szaxofonrepertoártól az új, gyakran megrendelt versenyművekig terjed. Ez utóbbi kategóriában előkelő helyet foglal el Jacob ter Veldhuis Tallahatchie Concerto-ja, melyet Bornkamp számos alkalommal adott elő szerte a világon. 2018 júliusában mutatta be Guillermo Lago (Willem van Merwijk álneve) Leyendas című művét, amelyet a XVIII. Szaxofon Világkongresszus zágrábi előadása alkalmával a közönség nagy szeretettel fogadott. Körülbelül 25 éve olyan zenekarok veszik igénybe Bornkamp szolgálatait helyettesítő játékosként, mint a Royal Concertgebouw Orchestra, a Residentie Orkest, vagy a Holland Symfonia és különböző rádiózenekarok, ami azt a kiváltságot eredményezte számára, hogy olyan nagyságok mellett adjon elő zenekari repertoárt, mint Carlo-Maria Giulini, Ricardo Chailly, Mariss Jansons, Daniele Gatti, Mstislav Rostropowitsch, Heinz Holliger és Bernard Haitink. Bornkamp-ot lenyűgözi a szaxofon fejlődése. Gyűjteménye van régi hangszerekből, amely lehetővé teszi számára, hogy régebbi repertoárját történelmileg megalapozottan adja elő, mind szólóprojektjeiben, mind pedig a flamand Anima Eterna zenekarral. Ugyanakkor különösen szereti az új zenéket: Bornkamp összesen több mint 150 ősbemutatón működött közre szólistaként és kamarazenészként egyaránt. Kezdetben olyan vezető zeneszerzőktől inspirálva, mint Luciano Berio és Karlheinz Stockhausen, később mély, hosszú távú és eredményes zenei kapcsolatokat épített ki olyan zeneszerzőkkel, mint Ryo Noda, Christian Lauba, Guillermo Lago, Santiago Baez és Jacob ter Veldhuis. Arno Bornkamp elengedhetetlennek tartja, hogy tudását átadja a zenészek új generációinak. Az Amszterdami Konzervatóriumban tanít, ahol sok tanítványa a gyakorlatba is átülteti ötleteit. Emellett rendszeresen meghívják mesterkurzusokra a világ minden tájáról. Arno Bornkamp több tucat CD-t adott ki saját neve alatt, az Aurelia Quartettel és más projektek keretében. Legújabb CD-projektje egy szóló CD Johan Sebastian Bach zenéjével, amely a német Genuin kiadónál jelent meg 2020-ban.

Koncerthelyszín: 
PTE Művészeti Kar Liszt Ferenc Hangversenyterem - Pécs, Zsolnay Negyed E22 épület 3. emelet
Időpont: 
2022. november 18. 19:00

Kodály Társaság Nem sokaság, hanem lélek c. koncertsorozata

Ünnepi hangversenysorozat Kodály Zoltán születésének 140. és halálának 55.  évfordulója alkalmából.

Koncerthelyszín: 
PTE Művészeti Kar Liszt Ferenc Hangversenyterem - Pécs, Zsolnay Negyed E22 épület 3. emelet
Időpont: 
2022. november 10. 19:00

Nyílt Hét a Zeneművészeti Intézetben (2022)

 

Esemény időpontja: 2022. 11.07 - 2022. 11. 11.

Helyszín: PTE MK, Pécs, Zsolnay-negyed, E22-es épület

 

Nyitva áll az intézet ajtaja ismét az érdeklődők előtt november 7-11. között.
Várjuk azon diákokat, szülőket és tanárokat, akik szívesen betekintenek hétköznapjainkba, információkat szeretnének kapni intézetünkről, képzéseinkről, tanárainkról, röviden összegezve: RÓLUNK.

Jöjjenek el, ha kíváncsiak, hol tanulhatnak a sikeres felvételi után, milyen az MK-án az élet, miért szeretnek ide járni hallgatóink és Pécs miért Magyarország egyik legszebb városa - számunkra természetesen a legszebb, ahol sokrétű és gazdag kulturális élet vár mindenkit.

 

Szakirány Tanár neve Tárgy neve Dátum Időpont Terem

Általános tárgyak hangszeres

és magénekes képzéseken

Márfai Petra kötelező zongora 2022.11.07 10:00-14:00 109
Gönczy László zenetörténet 3. évf. 2022.11.07 11:00-14:00 003
Neumayerné Mosóczi Ilona kötelező zongora 2022.11.07 17:00-20:30 109
Juhász Zsuzsa zenetörténet 1. évf. 2022.11.07 8:00-11:00 003
Papp Ágoston kötelező zongora 2022.11.07 8:00-12:00 108
Osvaldné Tánczi Dóra szolfézs 1. évf. BA + osztatlan zenetanár 2022.11.08 8:00-9:30 003
dr. Raffay Endre művészettörténet 2022.11.08 9:30-11:30 003
dr. Szabó Dániel szolfézs 2. évf. (hangszeres, magánének) 2022.11.08 11:30-13:00 003
Bontovics Jánosné zeneelmélet 1. évf. BA + osztatlan zenetanár 2022.11.08 12:30-14:00 119
dr. Szabó Dániel szolfézs 2. évf. (hangszeres, magánének) 2022.11.08 13:00-14:30 003
Bontovics Jánosné népzene 2022.11.08 14:30-16:30 003
Kovácsné Márfi Rita kötelező zongora 2022.11.09 8:00-12:00 110
Lukács Elek szolfézs 1. évf. BA + osztatlan zenetanár 2022.11.09 8:00-9:30 119
dr. Szabó Dániel zeneelmélet 2. évf. (hangszeres, magánének) 2022.11.09 9:00-10:30 003
dr. Szabó Dániel zeneelmélet 2. évf. (hangszeres, magánének) 2022.11.09 10:30-12:00 003
Lukács Elek zeneelmélet 1. évf. BA + osztatlan zenetanár 2022.11.09 13:30-15:00 119
Gönczy László zeneközvetítés és-pedagógia 2022.11.10 8:00-10:00 003
Gönczy László zenetörténet 2. évf. 2022.11.10 10:00-13:00 003
dr. Gocsál Ákos zenetanári identitás 2022.11.10 10:00-11:30 119
Neumayerné Mosóczi Ilona kötelező zongora 2022.11.10 16:00-20:30 109
dr. Hrubi Attila filozófia 2022.11.11 8:30-10:30 DI 004
dr. Gocsál Ákos zeneszociológia 2022.11.11 9:00-11:00 003
dr. Gocsál Ákos tanári mesterség 2022.11.11 11:00-13:00 003
Tájékoztató dr. Kovács Szilárd Ferenc zeneismeret szak tájékoztató 2022.11.09 12:00-12:30 Liszt-terem
Sipos Judit általános tájékoztató 2022.11.07 12:30-13:30 202
Sipos Judit általános tájékoztató 2022.11.08-11. 12:30-13:30 Liszt-terem

Zenesimeret osztatlan tanári képzés

(10 félév)

Papp Ágoston kötelező zongora 2022.11.07 8:00-12:00 108
Lukács Elek szolfézs, zeneelmélet főtárgy 1. évf. 2022.11.08 9:30-11:00 119
Győrffy István szolfézs, zeneelmélet főtárgy 4. évf. 2022.11.09 9:00-12:00 107
dr. Kovács Szilárd Ferenc transzponálás 2022.11.09 10:00-12:00 010
dr. Kovács Szilárd Ferenc zeneismeret szak ismertetője 2022.11.09 12:00-12:30 Liszt-terem

Ének-zene osztatlan tanári képzések

(10-12 félév)

Hoffner Tibor zeneelmélet 2. évf. 2022.11.07 9:00-11:00 107
Bergics Lajos népzene 2022.11.08 11:00-12:00 107
Prof. Dr. Lakner Tamás ének-zene szakmódszertan   2. évf. 2022.11.08 12:00-13:30 103
Prof. Dr. Lakner Tamás ének-zene szakmódszertan   1. évf. 2022.11.08 14:00-15:30 109
Bontovics Jánosné népzene 2022.11.08 14:30-16:30 003
Hoffner Tibor nőikar 2022.11.08 16:30-18:30 202
Prof. Dr. Lakner Tamás vegyeskar 2022.11.08 16:30-18:30 Liszt-terem
Hoffner Tibor szolfézs 2. és 3. évf. 2022.11.08 8:00-9:30 és    9:30-11:00 107
Dr. Antal Laura kargyakorlat 2022.11.09 12:00-14:00 003
Hoffner Tibor szolfézs 1. évf. 2022.11.09 14:00-15:30 107
Dr. Antal Laura vezénylési gyakorlat 2022.11.09 14:30-16:00 108
Prof. Dr. Lakner Tamás vezénylési gyakorlat 2022.11.10 10:30-12:00 és 12:00-14:00 108
Hoffner Tibor zeneelmélet 1. évf. 2022.11.10 11:00-12:30 107
Dr. Antal Laura nőikar 2022.11.10 15:00-17:00 003
Prof. Dr. Lakner Tamás vegyeskar 2022.11.10 16:00-18:00 Liszt-terem
Hoffner Tibor zeneelmélet 3. évf. 2022.11.10 8:00-9:30 108
Tumpekné Kuti Ágnes hangképzés 2022.11.10 9:00-11:00 109

Fafúvós szakirányok

(BA, MA és osztatlan tanári képzések - 6 - 4 -10 félév)

Szendrői Zsuzsanna szaxofon főtárgy 2022.11.07 11:00-13:00 116
Miller-Gárdai Viktória fuvola főtárgy 2022.11.07 14:00-17:00 109
Sturcz László oboa főtárgy 2022.11.07 14:00-17:00 114
Dr. Arnóth Zoltán fuvola főtárgy 2022.11.07 14:30-18:30 116
Dr. Arnóth Zoltán klarinét főtárgy 2022.11.08 14:00-18:30 116
Vargáné Háromszéki Ágota fuvola főtárgy 2022.11.08 15:00-19:00 110
Prof. Dr. Drahos Béla fuvola főtárgy 2022.11.08 15:00-20:00 111
Dr. Herpay Ágnes fagott főtárgy 2022.11.08 16:00-17:00 114
Dr. Herpay Ágnes kamara 2022.11.08 17:00-19:00 114
Szeléndi Zsuzsanna fuvola főtárgy 2022.11.08 8:00-14:00 116
Szendrői Zsuzsanna szaxofon főtárgy 2022.11.09 13:00-16:00 109
Dr. Arnóth Zoltán klarinét főtárgy 2022.11.09 13:30-18:00 116
Miller-Gárdai Viktória fuvola szólamismeret 2022.11.09 14:00-16:00 Liszt-terem
Dr. Herpay Ágnes főtárgy 2022.11.09 14:30-15:30 114
Dr. Herpay Ágnes kamara 2022.11.09 15:30-17:00 114
Szendrői Zsuzsanna szaxofon főtárgy 2022.11.09 7:30-9:30 111
Prof. Dr. Drahos Béla fuvola főtárgy 2022.11.09 8:00-13:00 111
Vargáné Háromszéki Ágota fuvola főtárgy 2022.11.09 9:00-11:00 114
Szendrői Zsuzsanna szaxofon főtárgy 2022.11.09 9:30-12:30 119
Sturcz László oboa főtárgy 2022.11.10 14:00-17:00 114
Laduver Mihály klarinét főtárgy 2022.11.10 14:30-20:30 116
Dr. Herpay Ágnes szólamismeret fagott 2022.11.10 16:00-18:00 114
Miller-Gárdai Viktória fuvola főtárgy 2022.11.10 9:00-12:00 109
Szeléndi Zsuzsanna fuvola főtárgy 2022.11.11 13:00-15:00 119
Miller-Gárdai Viktória fuvola főtárgy 2022.11.11 14:00-17:00 111
Dr. Herpay Ágnes kamara 2022.11.11 16:30-18:30 114
Szeléndi Zsuzsanna fuvola főtárgy 2022.11.11 8:00-13:00 111

Rézúvós szakirányok

(BA, MA és osztatlan tanári képzések - 6 - 4 -10 félév)

Bazsinka József tuba főtárgy, kamara 2022.11.07 11:00-18:00 009
Keszthelyi Bálint trombita főtárgy 2022.11.07 8:00-16:00 007
Dr. Bakos Tibor harsona főtárgy, zenekari szólamismeret, lapróljáték 2022.11.07 8:00-19:00 008
Prof. Farkas István Péter rézfúvós kamarazene 2022.11.08 13:00-18:00 009
Dr. Bakos Tibor harsona főtárgy, zenekari szólamismeret, lapróljáték 2022.11.08 8:00-12:00 008
Bazsinka József tuba főtárgy, kamara 2022.11.08 9:00-17:00 009
Borbíró Máté kürt főtárgy 2022.11.09 13:00-17:00 007
Solymosi Péter trombita főtárgy 2022.11.09 14:00-18:00 009
Keszthelyi Bálint trombita főtárgy 2022.11.09 8:00-16:00 007
Solymosi Péter trombita főtárgy 2022.11.10 13:00-17:00 007
Solymosi Péter szólamismeret 2022.11.10 17:00-18:30 003

Vonós szakirányok

(BA, MA és osztatlan tanári képzések - 6 - 4 - 10 félév)

Dr. Pólus László cselló főtárgy 2022.11.07 9.00-18:00 208
Dr. Pólus László cselló főtárgy 2022.11.08 9:00-12:00 208
Prof. Bánfalvi Béla hegedű főtárgy 2022.11.08 14:00-18:00 207
Prof. Bánfalvi Béla hegedű főtárgy 2022.11.09 11:00-14:00 207
Dr. Bánfalvi Zoltán hegedű főtárgy 2022.11.08 14:30-18:30 209
Dr. Bánfalvi Zoltán hegedű főtárgy 2022.11.09 14:00-18:00 209
Dr. Ludmány Emil brácsa főtárgy 2022.11.09 9:00-18:00 210
Dr. Szűcs Máté brácsa főtárgy 2022.11.08 9:00-17:00 210
Szabadi Vilmos hegedű főtárgy meghallgatási lehetőség egyeztett időpontban

Szólóhangszeres szakirányok

(BA, MA és osztatlan tanári képzések 6 - 4 - 10 félév)

Girán Péter gitár főtárgy 2022.11.07 12:00-20:00 206
Kovács Szilárd Ferenc orgona főtárgy, kamara 2022.11.07 7:00-9:00 Bazilika
Tóth Gábor Álmos gitár főtárgy 2022.11.07 9:00-12:00 206
Dr. Vas Bence gitár főtárgy 2022.11.08 9:00-12:00 és 14:00-18:00 206
Megyimóreczné Schmidt Ildikó zongora főtárgy 2022.11.09 13:00-18:30 103
Kovács Szilárd Ferenc orgona főtárgy, continuo 2022.11.09 8:00-9:30 Bazilika
Dr. Fodor Gabriella zongora főtárgy 2022.11.09 9:30-18:00 102
Dr. Fodor Gabriella zongora főtárgy 2020.11.10 9:00-16:00 102
Dr. Holics László zongora főtárgy 2022.11.10 14:00-18:00 108
Prof. Király Csaba zongora főtárgy 2022.11.10 17:00-20:00 102
Tóth Gábor Álmos szólamismeret, laprólolvasás 2022.11.10 8:00-12:00 206
Kovács Szilárd Ferenc orgona főtárgy, kamara 2022.11.10 9:00-13:00 202
Prof. Király Csaba zongora főtárgy 2022.11.11 10:00-17:00 102
Megyimóreczné Schmidt Ildikó zongora főtárgy 2022.11.11 11:00-13:00 103
Dr. Holics László zongora főtárgy 2022.11.11 12:00-14:00 108

Magánének képzések

(BA, MA és osztatlan tanári szakok - 6 - 4 - 10 félév)

Wiedemann Bernadett magánének főtárgy 2022.11.07 12:00-18:00 110
Wiedemann Bernadett magánének főtárgy 2022.11.08 10:00-13:00 110
Wiedemann Bernadett magánének főtárgy 2022.11.08 14:00-16:00 103
Kovácsházi István magánének főtárgy 2022.11.07 10:00-18:00 111
Kovácsházi István magánének főtárgy 2022.11.08 10:00-18:00 108
Károlyi Katalin magánének főtárgy 2022.11.07 11:00-18:00 102
Károlyi Katalin magánének főtárgy 2022.11.08 9:00-14:00 111
           
Hangszeres meghallgatásra birmilyen hangszerből vagy magánénekes tanárhoz Sipos Judit intézeti menedzsernél lehet időpontot kérni a sipos.judit@pte.hu címen.

FB: https://www.facebook.com/events/1168305354097307

Esemény dátum: 
2022. november 07. 09:002022. november 11. 18:00
Főoldali karika felirata: 
nyílt hét

Magyar Kodály Társaság - Konferencia

"A KODÁLY ZOLTÁN elvei alapján működő
magyar zeneoktatás jövője a Kárpát-medencében"

 

A Magyar Kodály Társaság konferenciája

2022. december 3-án, szombaton
 a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Liszt Ferenc Hangversenytermében
(Pécs, Zsolnay-negyed, Zsolnay Vilmos u. 39)

 

PROGRAM:

 

10:30-11:00

Regisztráció

 

11:00-11:10

Megnyitó és vitaindító beszéd -
prof. dr Vas Bence egyetemi tanár, a Magyar Kodály Társaság elnöke, PTE MK
művészeti és tudományos dékánhelyettes

 

11:10-11:50

"Gondolatok a zeneoktatás, hangszeres képzés és a különböző iskolatípusokban
folyó énekoktatás helyzetéről és jövőképéről a kodályi elvek jegyében"
előadó: dr. Kertész Attila Liszt- és KÓTA díjas karnagy, PTE címzetes egyetemi docens

 

11:55-12:35

„A múltat tiszteld a jelenben, s tartsd a jövőnek." (Vörösmarty Mihály)
előadó: B. Horváth Andrea KÓTA díjas karnagy, zenepedagógus, a MKT társelnöke,
az Andor Ilona Baráti Társaság Kodály Kórusa elnök-karnagya

 

 12:40-13:10

Ebédszünet

 

13:10-13:30

„Magyar zeneoktatás a Felvidéken napjainkban”
előadó: dr. Józsa Mónika karnagy, egyetemi tanár,

Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara, Pedagógusképző Intézet

 

13:35-13:55

„Kodály öröksége, a jövő ének-zeneoktatása –
Lehetőségek és nehézségek a mai közoktatás tükrében”
előadó: Őri Csilla KÓTA díjas karnagy, a MKT társelnöke, a budapesti Marcibányi téri Kodály
Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója

 


Támogatók:
Magyar Kodály Társaság
Potenton Alapítvány
PTE MK Zeneművészeti Intézet
Kulturális és Innovációs Minisztérium


info: Rácz Beatrix MKT – 06 20 809 4716
magyar.kodaly@lisztakademia.hu

 

Meghívó

Esemény dátum: 
2022. december 03. 10:3023:30
Főoldali karika felirata: 
konferencia

Oldalak

Feliratkozás RSS - ZMI csatornájára