Pécsi Tudományegyetem

Művészeti Kar

  

kiállítás

2020 július 2-án, 19 órakor nyílt meg a pécsi m21 Galériában Fusz György keramikus és szobrászművész "Odú" című installációja. A galériában a kiállítás előkészületeinek képei láthatóak.

https://www.art.pte.hu/odu_fusz_gyorgy_installacioja

Alkotó(k): 
Fusz György
Fotó:: 
Horváth Gábor

Tolvaly Ernő-díj festészet szakosoknak

tartalompontok: 

Tolvaly Ernő díj festő hallgatóknak - 2020. március 5., 18 óra, Nádor Galéria. Megnyitóbeszéd: Horváth Gergő, Aknai Katalin. Zene: Koszecz Csaba.

Díjazottak: Krajcsó Csenge, Szabolcsi Viktória, Kovács Petra

Adás ideje: 
2020. március 11
Főoldali karika felirata: 
videó
Media source: 

Fusz György Odú c. installációja az m21 Galériában

tartalompontok: 

Prof. Fusz György keramikus és szobrászművész Odú c. installációja 2020. július 3-tól látható az m21 galériában, a Zsolnay-negyedben.

Címkék: 
Adás ideje: 
2020. július 07
Főoldali karika felirata: 
kiállítás

Fényrétegek - Bullás József kiállítása Budapesten

Bullás József festőművész "Fényrétegek" című kiállítása július 28-án, kedden 18 órakor nyílik meg Budapesten az Ybl Budai Kreatív Házban (Budapest, Ybl Miklós tér 9.)

Az eseményen Petrányi Zsolt művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjtemény vezetője, a kiállítás kurátora köszönti a vendégeket.
 
Helyszín: Ybl Budai Kreatív Ház (1013 Budapest, Ybl Miklós tér 9.)
Időpont: 2020. július 28. (kedd), 18.00 óra
Érkezés: 17.30 órától
A belépés díjtalan.
A kiállítás 2020. augusztus 30-ig látogatható.

FB: https://www.facebook.com/events/787590308647119/

https://budaikreativhaz.hu/kiallitas/bullas-jozsef-fenyretegek

 

Esemény dátum: 
2020. július 27. 12:00 - 2020. augusztus 30. 20:00
Főoldali karika felirata: 
kiállítás

A Tolvaly Ernő festészeti díj 2020-as átadása és a pályaművekből összeállított kiállítás megnyitás, 2020. március 5., 18 óra, Nádor Galéria. Megnyitóbeszéd: Horváth gergő, Aknai Katalin. Zene: Koszecz Csaba.

 

Alkotó(k): 
Krajcsó Csenge, Szabolcsi Viktória, Kovács Petra
Fotó:: 
Horváth Gábor

ÓHI Toshio Csózaemon japán keramikus mester Pécsen

tartalompontok: 

Egy hét a japán kerámia és teaművészet jegyében


A tradicionális japán teaszertartás művészetének kellékeit is felvonultató kiállítás nyílt tegnap a pécsi Nick Galériában. Hogyan öröklődik a 350 éves japán hagyomány, amely nem állandóságával, hanem folyamatos megújulásával képes találkozni az aktuális kor ízlésével, elvárásaival? ÓHI Toshio Csózaemon keramikus művész kiállítása erre ad választ.  
Óhi Mester Kanazavában, az ősi szamuráj kultúrát őrző városok egyikében született Japánban. Művész családból származik, melynek tagjai generációk óta a japán teaszertartáshoz használt, úgynevezett Óhi-kerámiát készítik.

 

Óhi Mester, aki a japán Kulturális Minisztériumi államtitkári tanácsadó testületének tagja és számos amerikai, kínai és japán egyetem vendégprofesszora, ezen a héten a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának meghívására a pécsi tárgyalkotás, kerámiatervezés szakos hallgatók számára tartott mesterkurzust. A kurzuson a magyar hallgatókkal együtt részt vettek a Művészeti Kar angol nyelvű kerámiatervezés mesterszakának külföldi hallgatói is, így számos nemzet képviselője ismerhette meg a kerámiakészítésnek ezt a hagyományát a pécsi Művészeti Karon: japán, kínai, iráni, egyiptomi, szír, kolumbiai, tajvani, mongol és jordán hallgatók dolgoztak együtt a japán mester irányításával a nemzetköziség szép példájaként.

 

Óhi Toshio bő egyhetes pécsi tartózkodásának megkoronázására szombaton délután 3 órakor kerül sor, amikor is a Magyarországi Japán Teaegyesület közreműködésével a teaművészetről szóló előadást és tradicionális teaművészeti bemutatót láthat az érdeklődő közönség a Zsolnay Negyed Liszt Ferenc Hangversenytermében. A szertartáson és az azt követő teáztatáson az Óhi-kerámia edények mellett azokat a csészéket használják majd, melyeket az egyetemi hallgatók Óhi Mester iránymutatásával készítettek a mesterkurzus során.  

 

A mester így vall önmagáról: „Szüleim egy hagyományos szamuráj házban, a régi szokások alapján neveltek fel. Identitásom kettős: egyrészt a több, mint 350 éves hagyománnyal rendelkező Óhi-kerámiát készítő család leszármazottja vagyok, másrészt modern művész is, aki képek festésével is foglalkozik, emellett a munkám kiterjed például szakés üvegek, csomagolások, vagy épületek enteriőrjének tervezésére is. A tradíció nem azt jelenti, hogy elég megőrizni, ami régen volt. Én úgy hiszem, hogy az előrehaladás és a fejlődés is annak fontos részét képezi.”

 

Valóban, a művész a hagyományos teaeszközöktől a legmodernebb, rizs, kavics, malter alapanyagból készült munkákig, széles skálán mozgó alkotásait hozta el. A keramikusok világa Japánban rendkívül hierarchikus, s ebben a hierarchiában az Óhi kerámia a maga 350 éves történelmével és a hagyományos teaszertartás kialakulásában részt vevő ősök szerepével előkelő helyet foglal el.

 

A kiállítás március 4-ig tekinthető meg a Nick Galériában (Pécs, Király u. 1.), keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között.

A február 22-én, szombaton 15 órakor kezdődő teaművészeti előadás és bemutató a nagyközönség számára nyitott és ingyenes. Helyszín: Zsolnay Negyed, Zeneművészeti Intézet, Liszt Ferenc Hangversenyterem (3. emelet).

https://www.facebook.com/events/793628061149373/

Főoldali karika felirata: 
esemény

Térölelés - Horváth Dénes emlékkiállítása as Művészetek és Irodalom Házában

Kiállításmegnyitó: március 12. 18:00 óra.
A kiállítást megnyitja: Dr. habil Hegyi Csaba, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának docense, Horváth Dénes tanítványa

A kiállítás létrejöttét lehetővé tette: Horváth D. Zsóka
A kiállítás ingyenesen látogatható!

Horváth Dénes (1940, Miskolc – 2019, Pécs)

Horváth Dénes alkotóterülete a képgrafika, festészet, fotó, színdinamikai játékok tervezése, városképi színtervezés volt. Szakmai tevékenysége ezeken kívül a közoktatásra, közművelődésre, tanárképzésre, vizuális kísérletekre, kutatásokra terjedt ki. 1960 és 1964 között a Pécsi Tanárképző Főiskolán diplomázott matematika-rajz szakos tanárként, majd elvégezte az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar filozófia szakát is. 1971-től 1996-ig a Janus Pannonius Tudományegyetem Tanárképző Kar Rajz Tanszékének volt az oktatója.

A tanszék, mint vizuális műhely országos szintű kutatásokhoz kapcsolódott. Ebbe a munkába bevonta hallgatóit is, létrehozta a Színdinamikai Tudományos Diákkört, amely több mint húsz éven át működött. Vezető oktatóként részt vett az egyetemi szintű rajztanárképzés szervezésében. A 90-es években egy egyedülálló színdinamikai laboratóriumot hozott létre.

A Magyar Tudományos Akadémia Vizuális Kultúrakutató Bizottságának a tagjaként, 1976-ban és 1980-ban megkapta az Akadémia elnökének Kutatási Nívódíját. Dolgozott az Association Internationale de la Couleur Magyar Nemzeti Bizottságában, nemzetközi szimpóziumain több alkalommal tartott a színdinamikával, illetve művészetelmélettel kapcsolatos előadásokat.

2018-ban a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara publikálta gyermekrajzokról írott, "Teremtő ábrázolás - A térábrázolás genezise gyermekrajzokban" című könyvét.

 

Hegyi Csaba megnyitószövege és Tóth László fotói a kiállításról: http://www.jelenkor.net/visszhang/1635/teroleles

Esemény dátum: 
2020. március 06. 18:00 - 2020. április 20. 18:00
Főoldali karika felirata: 
emlékkiállítás

Oldalak

Feliratkozás RSS - kiállítás csatornájára