Pécsi Tudományegyetem

Művészeti Kar

  

kiállítás

"Állapotfelmérés" - A pécsi és baranyai képző- és iparművészeinek meghívásos csoportos kiállítása az m21-ben

 

A pécsi-baranyai alkotóművészet a múlt század hetvenes-nyolcvanas éveiben Magyarországon vezető szerepet foglalt el. A pezsgő, a kortárs európai tendenciákkal párhuzamosan futó művészeti élet szinte mindegyik művészeti műfajban maradandót hozott létre.
Ebben a szellemi magatartásban kiemelkedő szerepe volt a vizuális művészetnek. Pécs város és Baranya megye többek között arról is ismert, hogy nagyon sok, rangos művész él itt. Az a generáció, amely város képzőművészeti életét a ’70-es-’80-as években a művészeti közélet számára ismerté tette, már kevésbé van jelen. A város jelenlegi vezető művészei az őket követő, tudatosan nevelt középkorú generáció tagjai lettek és mellettük, velük együtt a PTE Művészeti Kar oktatási tevékenységének eredményeként egy erős fiatal(abb) generáció nőtt fel.

 

Ennek a kiállításnak az a célja, hogy bemutassa Pécs város és Baranya megye alkotóit, a közönség és a szakma számára megmutassa és dokumentálja mindazokat, akik itt képzőművészként tevékenykednek.
A „művész” státusz is megváltozott: korábban a hivatásos alkotómunkát végzők a Művészeti Alap, majd később Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületébe (MAOE) tartoztak. Ez megkülönböztette őket azoktól, akik a művészetet nem hivatásként, hanem amatőr érdeklődésből művelték. A bemutatásra kerülő kiállítók mindegyike valamilyen művészeti oktatási intézményben oklevelet szerzett, vagy valamilyen művészeti szervezetnek a tagja, rendszeres alkotómunkát végez, kiállításokon vesz részt, a pécsi vizuális élet alakítója.

 

A kiállítás létrehozásának ötlete Pinczehelyi Sándortól származik, a szervezést a múlt év elején kezdte. A meghívott 150 művész közül, 124 kiállító lesz, köztük hét Munkácsy-díjas, négy Ferenczy Noémi-díjas, két Érdemes Művész és egy Kiváló Művész szerepel, valamint huszonnégy DLA fokozattal rendelkező alkotó, ötvenkilenc nő és hatvanöt férfi.

 

A tárlathoz katalógus készül, amely az alapvető életrajzi adatokon kívül tartalmazza a művészek portréfotóit és egy alkotásuk reprodukcióit.
A kiállítást az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

 

FB: https://www.facebook.com/events/484144598965004/

 

Borítókép: Budán Miklós: Alapstruktúra 1., 2018, anyagában színezett betonöntvény, alumínium öntvény, 19 x 32 x 22 cm
Fotó: Horváth Gábor

Esemény dátum: 
2020. január 24. 17:00 - 2020. március 22. 18:00
Főoldali karika felirata: 
kiállítás

KÉK - Gnándt Ferenc kiállítása

Gnándt Ferenc festőművész, DLA-hallgató KÉK című kiállítása 2019. november 14-én, 16 órakor nyílik a Showroom11-ben (7622 Pécs, Nagy Lajos Király útja 8/B). A kiállítás december 10-ig tekinthető meg.

https://www.facebook.com/events/413583719336123/

 

Esemény dátum: 
2019. november 14. 16:00 - 2019. december 10. 20:00
Főoldali karika felirata: 
kiállítás

"Szeminárium" - kiállítás az Art Brut! integrált szeminárium során készült alkotásokból

Tisztelettel meghívjuk a "Szeminárium" című kiállításra.

Válogatás a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán megvalósuló Art Brut! – integrált művészeti szeminárium során készült alkotásokból.

 

Megnyitó időpontja: 2019. december 3. 18 óra

Helyszín: Átkelő Galéria, 1092 Budapest, Hőgyes Endre u. 2.

 

A kiállítást megnyitja: Dr. habil Hegyi Csaba DLA, a PTE Művészeti Kar docense, kurzusvezető

https://hu-hu.facebook.com/events/733069953867941/

 

A Fogd a Kezem Alapítvány a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karával együttműködésben 2015 szeptemberétől, és minden azóta eltelt szemeszterben indít integrált művészeti szemináriumot. A Pécsi Tudományegyetem festészet és szobrászat szakos hallgatói és az alapítvány tehetséges vagy más okból inspirált értelmi sérült Fiataljai dolgoznak és alkotnak együtt 12-16 fős csoportban kéthetente a Művészeti Kar kurzusvezetője és Zsin Bence doktorandusz irányításával. A program lényeges eleme a két intézmény egyirányú célkitűzése, az integrációra törekvés a művészet, a közös alkotás által. Az idén nyáron sikerült egy művésztelepen is közösen alkotni. A leendő kiállítás a szemináriumon, illetve a nyári művésztelepen készült alkotásokból igyekszik egy olyan anyagot bemutatni, ami őrzi és kifejezi azt a szellemi közeget, amiből az alkotások megszületnek.

 

Kiállítók: Fehér Anita, Ivanova Liliána, Kajtár Dávid, Keszerice Réka, Ligeti Borbála, Pozsgai Eszter, Tóka Attila. Festőművész szakos hallgatók: Bagó Alexandra 1 évfolyam, Gaál Alexandra 4 évfolyam, Grell Boglárka 5. évfolyam, Hegedűs Ádám 5. évfolyam, Hoffmann Delilla 3. évfolyam, Laskai Tibor 5. évfolyam, Molnár Boglárka 5. évfolyam, Molnos Noémi 5. évfolyam, Péntek Nóra 5. évfolyam, Szalma Zsóka 5. évfolyam, Tumpek Dóra 5. évfolyam, Vörös Iván Tibor 3. évfolyam

 

Esemény dátum: 
2019. december 03. 18:00 - 2019. december 31. 22:15
Főoldali karika felirata: 
kiállítás

think big DESIGN - kiállítás a keramikus és tervezőgrafikus hallgatók munkáiból a Nádor Galériában. Megnyitó: 2019. október 4., 18 óra. Megnyitó beszéd: Prof. Lakner Tamás, dékán

Fotó:: 
Horváth Gábor

Oldalak

Feliratkozás RSS - kiállítás csatornájára