Pécs

Zeneszó az arborétumban

A közel egy évszázaddal ezelőtt alapított Pintér-kert Arborétum Pécs kedvelt kirándulóhelye. Árnyat adó fái, különleges növényei a turisták mellett sok helyi lakost is vonzanak. Itt adnak minikoncerteket az idén 25 éves jubileumát ünneplő PTE Művészeti Kar hallgatói. A koncertek helyszíne a felső tó melletti színpad, valamint a kerti pavilon lesz.  Az arborétumba a normál belépődíj érvényes (400 Ft/fő), a programon felár nélkül lehet részt venni.

 

 

Helyszín: Pintér-kert, 7625 Pécs, Tettye tér 9.

Időpont: 2021. szeptember 18. 15:00

Eső esetén a program 2021. szeptember 19-én 15:00-kor kerül megtartásra.

 

Műsor 1. része:
Grieg: Morning  
Lennie Niehaus: Saxism
Telemann: Sonata in A minor
Jindrich Feld: Partita Für 3 saxophone

Előadók:
Pazár Zsófia Dorka, zenetanár (szaxofontanár)
Horváth Zsanett
Balla Zsófia Katalin
Tresch Balázs Zoltán
Somogyvári Arnold

Műsor 2. része:
Smetana: Moldva
Maurice Ravel: Pavane
Eugéne Bozza: Jour D'été a la Montagne (1.,4)
Zequinha Abreau:Tico-Tico

Előadók:
Deák Margaréta, zenetanár (fuvolatanár)
Valter Liza Eszter, zenetanár (fuvolatanár)
Holpár Anna, előadóművész klasszikus fuvola
Kiss Viktória, előadóművész klasszikus fuvola

 

FB: https://www.facebook.com/events/568377137822800

Információ: https://www.art.pte.hu/25_eves_az_mk_musorfuzet
www.ddnp.hu/pinter-kert

 

Támogatók:

  

Esemény dátum: 
2021. szeptember 18. 15:00 - 18:00
Főoldali karika felirata: 
koncert

Diplomaátadó ünnepség - PTE Művészeti Kar (2021)

tartalompontok: 

2021. július 2., PTE MK, Pécs Zsolnay-negyed, Liszt Ferenc Hangversenyterem. A diplomákat átadja: Lengyel Péter, dékán. Beszédet mond: Lakner Tamás, karnagy, Colin Foster, szobrászművész, Aknai Tamás, művészettörténész, Seres Beáta, Erasmus-koordinátor, Balatoni-Shultz Jennifer, hallgató, Battulga Tserenchimed, hallgató, Fedeles Tamás, rektorhelyettes. Ének: Nagy Noémi, zongora: Halász Ágnes. Konferanszié: Pásztó Renáta

 

Adás ideje: 
2021. július 02
Főoldali karika felirata: 
diplomaátadó

LOKART - képzőművészeti fesztivál Pécsett

 

Kiállítások, szakmai beszélgetések, kreatív alkotóprogramok július 15–18. között a belvárosban.

 

Kiállítások, szakmai beszélgetések, kreatív alkotóprogramok, művészeti piac és számos kísérőprogram várja a látogatókat július 15–18. között a belvárosban, az első pécsi képzőművészeti fesztiválon! 

A LOKART során a Pécsi Galériában és a Művészetek és Irodalom Háza Martyn Ferenc Galériájában nyíló kiállításokon mutatkoznak be a helyi alkotók, akik neveztek a mozgás témára kiírt művészeti pályázatra. A kiállítóterek a fesztivál ideje alatt este 10-ig tartanak nyitva.

A fődíjról és a kritikusok díjáról szakmai zsűri dönt.

 

A szakmai beszélgetések 3 téma köré összpontosulnak. A közönség betekinthet a kortárs művészet és művészeti magazinok kulisszatitkaiba; szó lesz a főváros és vidék kapcsolatáról a kortárs képzőművészet dimenziójában; valamint izgalmas beszélgetést hallhatunk a modern kori műgyűjtésről és műkereskedelemről.

Szentgróti Dávid látványfestést tart. Az alkotás örömét, a változatos gyermek- és kézműves programokon a legfiatalabbak is megízlelhetik, megismerkedve a mozgás, a ritmus és képzőművészeti alkotások kapcsolatával.

Hallható lesz a Művészeti Kar elektronikus zenei műhelyének koncertje, és különleges, megfizethető áru műalkotások közül válogathatunk a művészeti piacon.

A programba néhány vállalkozó is becsatlakozott így a Jókai tér, Ferencesek utcai boltok kirakataiban is találkozhatunk műalkotásokkal.

 

Program: https://www.facebook.com/events/271559651411323

https://www.pecsigaleriak.hu/programok/lokart

Esemény dátum: 
2021. július 15. 09:00 - 2021. július 18. 22:00
Főoldali karika felirata: 
fesztivál

Redenta szobrok - Lengyel Péter kiállítása a Nick Galériában. Megnyitó: 2020. nov. 6. 19:00. Beszédet mondott: Timár Katalin és Horváth Csaba Árpád

Alkotó(k): 
Lengyel Péter
Fotó:: 
Horváth Gábor

Térölelés - Horváth Dénes emlékkiállítása as Művészetek és Irodalom Házában

Kiállításmegnyitó: március 12. 18:00 óra.
A kiállítást megnyitja: Dr. habil Hegyi Csaba, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának docense, Horváth Dénes tanítványa

A kiállítás létrejöttét lehetővé tette: Horváth D. Zsóka
A kiállítás ingyenesen látogatható!

Horváth Dénes (1940, Miskolc – 2019, Pécs)

Horváth Dénes alkotóterülete a képgrafika, festészet, fotó, színdinamikai játékok tervezése, városképi színtervezés volt. Szakmai tevékenysége ezeken kívül a közoktatásra, közművelődésre, tanárképzésre, vizuális kísérletekre, kutatásokra terjedt ki. 1960 és 1964 között a Pécsi Tanárképző Főiskolán diplomázott matematika-rajz szakos tanárként, majd elvégezte az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar filozófia szakát is. 1971-től 1996-ig a Janus Pannonius Tudományegyetem Tanárképző Kar Rajz Tanszékének volt az oktatója.

A tanszék, mint vizuális műhely országos szintű kutatásokhoz kapcsolódott. Ebbe a munkába bevonta hallgatóit is, létrehozta a Színdinamikai Tudományos Diákkört, amely több mint húsz éven át működött. Vezető oktatóként részt vett az egyetemi szintű rajztanárképzés szervezésében. A 90-es években egy egyedülálló színdinamikai laboratóriumot hozott létre.

A Magyar Tudományos Akadémia Vizuális Kultúrakutató Bizottságának a tagjaként, 1976-ban és 1980-ban megkapta az Akadémia elnökének Kutatási Nívódíját. Dolgozott az Association Internationale de la Couleur Magyar Nemzeti Bizottságában, nemzetközi szimpóziumain több alkalommal tartott a színdinamikával, illetve művészetelmélettel kapcsolatos előadásokat.

2018-ban a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara publikálta gyermekrajzokról írott, "Teremtő ábrázolás - A térábrázolás genezise gyermekrajzokban" című könyvét.

 

Hegyi Csaba megnyitószövege és Tóth László fotói a kiállításról: http://www.jelenkor.net/visszhang/1635/teroleles

Esemény dátum: 
2020. március 06. 18:00 - 2020. április 20. 18:00
Főoldali karika felirata: 
emlékkiállítás

Oldalak

Feliratkozás RSS - Pécs csatornájára