Pécsi Tudományegyetem

Művészeti Kar

  

Tárgyalkotás

     
  Tárgyalkotás szak, kerámiatervezés szakirány
 
   kerámia 2017kerámia 2016  
 

2017 szeptemberétől, választ adva a 21. század kihívásaira, indítjuk a TÁRGYALKOTÁS alapképzési szakot! Képzésünket elsősorban azoknak a leendő hallgatóinknak ajánljuk, akik  eddig a Kerámiatervezés alapképzési szak iránt érdeklődtek.

A Tárgyalkotás alapképzési szak tág horizonton kínál fejlődési lehetőséget,  kerámiatervezés szakirányán a design, az anyagkutatás, a 3D tervezés és 3D nyomtatás, a papírtól a betonig terjedő anyaghasználat, különböző anyagok kombinálása jellemző.
Az oktatás műterem központú, az oktatókkal való kapcsolat személyes. A műtermek a Művészeti Kar Zsolnay Kulturális Negyedében található, gyönyörű történelmi kulturális környezetben levő egyetemi campus területén találhatók.

Az országban egyedül itt, a PTE Tárgyalkotás szakán tapasztalhatják meg a hallgatók a tervezésnek, alkotásnak azt a széles spektrumát, amely kulcsot ad a diákjainknak a design, a kézműves és autonóm alkotások, a kortárs építészethez kapcsolódó feladatok megoldásához egyaránt. A személyes érdeklődés alapján ezek közül választhatják ki azt a területet, amelyben a leginkább szeretnének elmélyülni. Ez azt jelenti, hogy a stúdiókerámiától az ipari formatervezésen keresztül a gyári kivitelezésig és a szabadtüzű égetésekig a szakma bármely ágát kipróbálhatják. Munkájukat az adott szakterületen nemzetközileg elismert, nagy tudású tanárok rendszeres, folyamatos konzultációja segíti.

Igen széles a választék a nyári szakmai gyakorlatok helyszíneiben is. A gyakorlat  heteit különböző porcelángyárakban (pl. Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt, Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.), a Kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdióban, Mátranovákon a FISE Alkotóházban és más szakmailag izgalmas helyeken tölthetik diákjaink.

Elméleti tárgyainkat szintén a szakterületükön kiemelkedő oktatók tanítják.
2016-17-1
Külföldi egyetemekkel való Erasmus kapcsolataink révén a tanulmányi időbe beszámított féléves külföldi képzéseken vehetnek részt diákjaink.

Továbbtanulásra több lépcsős lehetőség is van a Kerámiatervezés MA szakon (4 félév) és a Doktori Iskolában (8 félév).

Várjuk a nem művészeti szakirányú középiskolából jövő érdeklődő jelentkezőket.

 

Az alapképzési szak megnevezése: tárgyalkotás
Az oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése:  kerámiatervező
A végzettség szintje: alapfokozat (BA)
A képzési idő félévekben: 6 félév
Szakfelelős és szakvezető: Prof. Nagy Márta DLA


Oktatók:
Budán Miklós, Burkus Judit DLA, Fodor Pál DLA, Prof Fusz György, Prof. Nagy Márta, Ráthonyi Kinga DLA,

 

Érdeklődni lehet a szak iránt:
Vályi Viktória intézeti menedzsernél: valyi.viktoria@pte.hu

 
     
   
     
  2016-17A Művészeti Kar 2011 nyarán költözött a Zsolnay Kulturális Negyedbe, ahol a városban eddig három helyszínen zajló oktatás egy épületegyüttesben kapott helyet, az úgynevezett egyetemi negyedben. Itt a Kar mindhárom intézete, a Képzőművészeti Intézet, a Zeneművészeti Intézet és a keramikusképzést magába foglaló Média- és Alkalmazott Művészeti Intézet műtermei és elméleti előadó terei egyaránt megtalálhatóak, ami nagyszerű lehetőséget ad az integrált oktatásra. A kerámiatervezés szak több mint 1000 négyzetméter területenműködik, a Doktori Iskolával osztozik a negyed E-02-es épületén, amely a Zsolnay gyár volt épületeiből kialakított korszerű műtermeket kínál számára. Megtalálható itt a hallgatóknak otthont adó nagy közös műterem és a speciális műhelyek sora: masszaelőkészítő, gipszműhely, öntőműhely, beton műhely, kemence terem, labor. A műhelyháttér megteremtése kiemelt fontosságú, hiszen ennek a sokarcú anyagnak az alapos gyakorlati ismerete, a kézműves és a nagyipari technikák megismerése és elsajátítása, saját kísérletek folytatása nélkül ebből az anyagból tervezni nem lehet. A képzés során a hallgatók a legkülönfélébb anyagokat próbálhatják ki a papírtól a kerámia anyagokon át a betonig.  Nagyon fontos számunkra az egyetemi műtermektől karnyújtásnyira működő Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt-vel való együttműködés. Ebben az egyedülálló helyzetben arra törekszünk, hogy mindkét fél, a termelő üzem és az egyetemi oktatás is kölcsönösen megtalálja az előrelépés lehetőségét a kapcsolatban. Nagyon reméljük, hogy ez az iskolateremtés hosszú távon is sikeres lesz és tudom, hogy ezért minden résztvevő, a Művészeti Kar, a fiatal és idősebb tanárokból egyaránt álló lelkes oktatói gárda, a diákok és a gyár, együtt mindent meg fog tenni!