Pécsi Tudományegyetem

Művészeti Kar

  

Tárgyalkotás

 
Tárgyalkotás szak, Kerámiatervezés-, Üvegtervezés-, Fémműves (ötvös), Divat- és textiltervezés specializációk
 
     
        Diplomamunkák 2019
 
A Tárgyalkotás alapképzési szak tág horizonton kínál fejlődési lehetőséget. Kerámiatervezés, valamint a 2020 őszétől induló Fémműves és Üvegtervező specializációin a design, az anyagkutatás, a 3D tervezés és 3D nyomtatás, a papírtól a betonig terjedő anyaghasználat, különböző anyagok kombinálása jellemző.
Az oktatás műterem központú, az oktatókkal való kapcsolat személyes. A műtermek a Művészeti Kar Zsolnay Kulturális Negyedben található épületeiben helyezkednek el, gyönyörű történelmi, kulturális környezetben.

Az országban egyedül itt, a PTE Tárgyalkotás szakán tapasztalhatják meg a hallgatók a tervezésnek, alkotásnak azt a széles spektrumát, amely kulcsot ad a diákjainknak a design, a kézműves és autonóm alkotások, a kortárs építészethez kapcsolódó feladatok megoldásához egyaránt. A személyes érdeklődés alapján ezek közül választhatják ki azt a területet, amelyben a leginkább szeretnének elmélyülni. Ez azt jelenti, hogy a stúdiókerámiától az ipari formatervezésen keresztül a gyári kivitelezésig és a szabadtüzű égetésekig a szakma bármely ágát kipróbálhatják. Munkájukat az adott szakterületen nemzetközileg elismert, nagy tudású tanárok rendszeres, folyamatos konzultációja segíti.
 
     
        Diplomamunkák 2019
 
Igen széles a választék a nyári szakmai gyakorlatok helyszíneiben is. A gyakorlat heteit különböző porcelángyárakban (pl. Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt., Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.), a Kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdióban és más szakmailag izgalmas helyeken tölthetik diákjaink.
 
Elméleti tárgyainkat szintén a szakterületükön kiemelkedő oktatók tanítják.
Külföldi egyetemekkel való Erasmus kapcsolataink révén a tanulmányi időbe beszámított féléves külföldi képzéseken vehetnek részt diákjaink.
Továbbtanulásra több lépcsős lehetőség is van a Kerámiatervezés MA szakon (4 félév) és a Doktori Iskolában (8 félév), valamint mester szakos diplomával a Design- és vizuális művészet-tanár szakon

Várjuk a nem művészeti szakirányú középiskolából jövő érdeklődő jelentkezőket is.
 
     
        Diplomamunkák 2019
 
Az alapképzési szak megnevezése: Tárgyalkotás
Az oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése: kerámiatervező, üvegtervező, fémműves, divat- és textiltervező
A végzettség szintje: alapfokozat (BA)
A képzési idő félévekben: 6 félév
Szakfelelős és szakvezető: Prof. Nagy Márta DLA
Oktatók: Budán Miklós, Burkus Judit DLA, Fodor Pál DLA, Prof Fusz György, Gáspár György, Néma Júlia DLA, Ráthonyi Kinga DLA, Rózsa Béla
Érdeklődni lehet a szak iránt: Burkus Judit DLA tanszékvezetőnél (email-címe burkus.judit@pte.hu)