In memoriam Dobos Lászlóné (1933 – 2021)

 

87 éves korában elhunyt Dobos Lászlóné, a kiváló szolfézs – zeneelmélet tanárnő, diákjai szeretett Ilka nénije.

A Kodály koncepciót Pécsett megvalósító Agócsy László tanár úr tanítványaként vitte tovább a hagyományokat Kodály Zoltán zenei nevelési elvei alapján. Az ügy megszállottjaként végezte tanári munkáját 50 éven keresztül. Diákok százaival szerettette meg a zenét, gondozta, nevelte a tehetségeket, vitte őket versenyekre, ahol kiváló eredményeket értek el.

Negyven évig tanított a pécsi Liszt Ferenc Zeneiskolában, majd megalapította az Agócsy László Zeneiskolát. 1983-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Pécsi Tagozatának szolfézs-módszertan tanára volt, majd óraadója a Pécsi Tudományegyetemnek. Sok jeles tanítványt készített föl a tanári pályára. Rendszeres tagja volt országos zenei és szolfézs versenyek zsűrijének, karnagyként is kiemelkedő sikereket ért el.

Nyugdíjasként addig dolgozott, tanított, amíg csak az egészsége engedte. Kiemelkedő tanári munkája elismeréseként a Kiváló Pedagógus és a pécsi Városháza Emlékérem kitüntetést kapta a Pécsi Tudományegyetem Aranydiplomája mellett. A legnagyobb kitüntetés mégis a tanítványok és a zenepedagógusi szakma jellemzése: Ilka néni a szolfézsoktatás korszakos alakja volt.

Emlékét kegyelettel őrizzük!


Kertész Attila
Liszt-díjas karnagy, a PTE MK Zeneművészeti Intézet címzetes egyetemi docense

Cimkék: