Pécsi Tudományegyetem

Művészeti Kar

  

"Időkerék" - Bullás József kiállítása a Deák Erika Galériában

Megtekinthető: 2018. 11. 29 – 2019. 01. 26.
Megnyitó: 2018. 11. 29. csütörtök, 19:00 h
Megnyitja: Petrányi Zsolt, művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének vezetője
 
A Deák Erika Galéria évadzáró kiállítása két jeles eseményt is ünnepel: Bullás József 60. születésnapját, illetve a galéria fennállásának 20. évfordulóját.

Bullás József pályáját a 80-as években kezdte az új festészet jegyében. Képei ekkor még ábrázolásra törekednek, de informel tereiben már felfedezhető a geometria is. Meghatározó formai elemeire, az igazán neki tulajdonítható imaginárius és többdimenziós tereire keleti utazásain tapasztalt képi emlékek feldolgozásával talált rá. Alkotói szemléletét a logika terültéről kölcsönzött analitikusság jellemzi. Képei a struktúrák és repetitív rendszerek határait feszegetve, észlelésen túli, szemet kápráztató spektrális gazdagságban fürdenek. Nem motívumokat ismételnek, többdimenziós, gyakran önmagukba visszaforduló virtuális tereket láthatunk hagyományos technikával megfestett képein. Bullás ragaszkodik az olaj, akril, vászon anyagok használatához, amely számára esszenciálisan a festészethez köti alkotásait, annak ellenére, hogy pályája kezdetén számítógépes grafikákat is készített a témakörben, amelyekkel a rangos Ars Electronica díját is megkapta 1992-ben. Ez a romantikus hozzáállás véleménye szerint az alkotás anyagi valóságához köti képeit, ami számára fontos akkor, ha festészetről gondolkodik. Ahogy ő fogalmaz: „a kép egy szelet a valóságból, amit bármilyen irányba lehet folytatni.” Bullás József folyamatosan megújuló művészetében a festészet klasszikus problémáival foglalkozik, a kompozíció és tér, az anyagszerűség, a látás/láthatóság és az illúzió kapcsolatait vizsgálja különböző irányokból, ezentúl művei a 21. századi látás és megértés természetének kérdéseit is felvetik.
A kiállításon gazdag életművét emblematikus sorozatainak legkiemelkedőbb művein keresztül mutatjuk be a nyolcvanas évektől napjainkig.

Bullás József 1958-ban született Zalaegerszegen. 2008-ban megkapta a prominens Munkácsy Mihály-díjat. A Magyar Képzőművészeti Egyetem festőtanszékén végzett 1984-ben. Olyan fontos helyeken állított ki munkássága során, mint a XVIII. Sao Paoló-i Biennálé vagy a linzi Ars Electronica. Művei megtalálhatóak többek között a Székesfehérvári Szent István Király Múzeumban, a szombathelyi Modern Képtárban, a Magyar Nemzeti Galériában, a Ludwig Múzeumban vagy a Neue Gallery Grazban. 

 

 

FB: https://www.facebook.com/events/262922321073488/

https://mailchi.mp/c9dee6f2f052/bulls-jzsef-idkerk-killtsmegnyit-meghv?e...

 

Esemény dátum: 
2018. november 29. 19:00 - 2018. december 23. 11:45