Tudnivalók a 2021-es pótfelvételiről

A pótfelvételi során már csak egy képzés jelölhető meg, valamint csak azok jelentkezhetnek, akiket egyetlen általuk megjelölt képzésre sem vettek fel a július 22-én zárult általános eljárásban, vagy idén egyáltalán nem is jelentkeztek felsőoktatásba. Jelentkezni kizárólag elektronikus úton lehet, legkésőbb 2021. augusztus 8-ig.

A 2021. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás kiegészítéseként egyes felsőoktatási intézmények pótfelvételit hirdetnek.
A pótfelvételi eljárás tudnivalói, szabályai (pdf)

 

A PTE Művészeti Karon 2021-ben meghirdetett képzések pótfelvételi információi a Felvi.hu Egyetemek, főiskolák menüpontjában böngészhetők.

 
Az MK Zeneművészeti Intézete a pótfelvételi vizsgát (zenei-elméleti alkalmassági és főtárgy felvételi vizsgát 2021. augusztus 16-án tartja 11:00 órától (helyszín: 7630 Pécs, Zsolnay V. út 37. Zsolnay Negyed E22 épület). Az épület 10:00 órától lesz nyitva.A felvételizők kérjük, először az E22 / 214. irodában Sipos Judit intézeti menedzsernél regisztráljanak.
 
A sepsiszentgyörgyi kihelyezett képzésekre a fenti pótfelvételi időpontok nem vonatkoznak.


Az eljárásban meghirdetett képzések és azok legfontosabb tudnivalói az Egyetemek, főiskolák menüpontban, a „Pótfelvételi eljárás 2021 (szeptemberben induló képzések)” fül alatt találhatók meg.

A pontszámítás részletes szabályait a 2021. évi általános eljárás Felsőoktatási felvételi tájékoztatójában, az intézmények egyedi szabályait – például hogy a felsőfokú végzettségű jelentkezőknek alapképzésre, osztatlan mesterképzésre és felsőoktatási szakképzésre történő jelentkezés esetén számolnak-e oklevelük alapján pontszámot – pedig az Egyetemek, főiskolák menüpontban, az általános eljárás intézményi meghirdetéseinél nézhetik meg (az „Általános eljárás 2020. (szeptemberben induló képzések" fülön). Utóbbira a pótfelvételi meghirdetések oldaláról a lap tetején lévő „Vissza az intézmények listájához" linkre kattintva juthatnak át.)

Fontos, hogy a jelentkezők mind a két helyen figyelmesen tanulmányozzák át a jelentkezési feltételeket! A szabálytalanul vagy a szükséges dokumentumok nélkül beküldött jelentkezések a felvétel elutasítását vonhatják maguk után.

Jelentkezni kizárólag az E-felvételi rendszerében lehet, egyetlen felsőoktatási intézmény, egyetlen képzésére (ugyanazon jelentkezési hely mindkét finanszírozási formája egy jelentkezési helynek számít).

A pótfelvételi során azok jelentkezhetnek:

  • akik egyetlen megjelölt képzésre sem kerültek be az általános felvételi eljárás során;
  • akik az általános felvételi eljárásban nem nyújtottak be jelentkezést.


A pótfelvételiben meghirdetett szakok esetében a ponthatárok nem lehetnek alacsonyabbak:

  • a július 22-én meghatározott ponthatárnál, amennyiben a szakot korábban az általános eljárásban is meghirdették;
  • a jogszabályi minimumnál (alapképzésen és osztatlan mesterképzésen 280, felsőoktatási szakképzésen 240, mesterképzésen 50), amennyiben a képzést az általános eljárásban nem hirdették meg.


A jelentkezés menete

Az E-felvételi űrlapok kitöltésére 2021. augusztus 8-án éjfélig van lehetőség.
A jelentkezési űrlapok kitöltésével egy időben, 2021. augusztus 8-án éjfélig hitelesíteni is kell a jelentkezést. Ezt Ügyfélkapun keresztül vagy az E-felvételi felületéről kinyomtatott és aláírt hitelesítő adatlap postára adásával az Oktatási Hivatal, 1443 Budapest, Pf. 220. címre. (Javasolt elsőbbségi küldeményként feladni, és figyelni kell arra, hogy a jelentkezési határidő munkaszüneti napra esik.)
Figyelem! A jelentkezési kérelemhez csatolandó dokumentumokat a jelentkezési kérelemmel egyidejűleg kell feltölteni 2021. augusztus 8-ig!
Amennyiben a felsőoktatási intézmények alkalmassági, gyakorlati vagy – elsősorban mesterképzésekben – felvételi vizsgát írnak elő, azt a pótfelvételi hirdetményben jelzik, és közlik annak időpontját is. Az idő rövidsége miatt a vizsgára külön behívó levelet általában nem küldenek!

Ponthatárok

A pótfelvételi ponthatárainak megállapítására várhatóan 2021. augusztus 27-én kerül sor, ekkor dől el, ki kerül be az általa megjelölt képzésre. A felvettek a felvételi határozatot, a beiratkozással kapcsolatos tudnivalókat a felsőoktatási intézménytől kapják meg 2021. szeptember első napjaiban.

További információk: felvi.hu