Pécsi Tudományegyetem

Művészeti Kar

  

A Duna Múzeum – Európai Közép Galéria Japán tematikájú képzőművészeti pályázata!

A Duna Múzeum – Európai Közép Galéria a japán–magyar diplomáciai kapcsolatok fennállásának 150. évfordulója alkalmából nyílt pályázatot hirdet képzőművészek számára, amelynek témája: a lebegő világ képe -  az ukijo-e hatás

Az ukijo-e XVII. és XIX. század között felvirágzó japán művészeti stílus, a kifejezés jelentése: „a lebegő világ képe”.

Mesterei fametszeteket és festményeket készítettek különböző témákban, megörökítve a női szépséget, a kabuki színészeket és a szumó birkózókat, történelmi eseményeket, regéket, tájakat és más helyszíneket, az állat- és növényvilágot, erotikát. A világ múlandóságát akarták megragadni abban a formában, amely csupán egyetlen pillanatra mutatja meg magát. A fametszeteket nem gépi, hanem kézi technikával nyomtatták, így csodálatos színekben, utánozhatatlan színátmenetekben pompáztak az alkotások.

A XIX. századtól a „japonizmus” kiemelkedő irányzattá vált, ahogy ez az impresszionista Edgar Degas, Édouard Manet és Claude Monet, a posztimpresszionisták, mint Vincent van Gogh, valamint a szecesszió művészei, így Henri de Toulouse-Lautrec alkotásaiban is megfigyelhető. Az ukijo-e „lebegő világa” tökéletesen harmonizál az impresszionizmus filozófiájával.

Szakirodalom: –   Fajcsák Györgyi – Umemura Yuko (szerk.): Ukijo-e. Az elillanó világ képei. Válogatás gróf Vay Péter japán fametszet gyűjtéséből. Budapest, Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum, 2010.-   Ferenczy László: Hó, hold, cseresznyevirág. A japán fametszetek világa. Budapest, Képzőművészeti Kiadó, 1989.

Amit várnak:

Olyan kortárs műalkotásokat, amelyek szellemiségükben tükrözik a japán ukijo-e stílust.

Technika:

A pályázatokat festészet (olaj, tempera, gouache és akril technikákkal készített alkotások), valamint egy összevont, a grafikák (sokszorosított és egyedi grafika – akvarell, pasztell, szabadkézi rajz és fotóalapú képzőművészeti technikák; digitális grafika, videó), installáció, kisplasztika és bármilyen képzőművészeti alkotás számára fenntartott kategóriában várják.

Méretbeli megkötés:

Az alkotások mérete maximum 150 cm × 150 cm lehet. Egy sorozat egy alkotásnak minősül, és legfeljebb 3 műből állhat. (A zsűri fenntartja a sorozatok megbontásának jogát.)

A pályázat célja:

A japán kultúra népszerűsítése, a japán–magyar kapcsolatok ápolása.

Pályázati feltételek:

A pályázaton minden 18. életévét betöltött alkotó indulhat, aki a megadott témában, a feltételeknek megfelelően készíti el pályaművét.

A pályázat beadásának módja:

Pályázni 2018. december 14-től lehet a www.ukiyo-e.hu oldalon található online jelentkezési lap kitöltésével.

A pályázatokat először digitális formában várjuk az ukiyoe2019@gmail.com e-mail-címre 2019. május 1-jéig.

A beérkezett művekből a zsűri kiválasztja a kiállításon megjelenő alkotásokat, a galéria pedig 2019. május 11-ig értesíti az érintett pályázókat.

A pályázat fő támogatója: Magyar Suzuki Zrt.

A pályázat leadási határideje: 2019. május 1.

A pályaművekből katalógus készül, és a Duna Múzeum az alkotásokból időszaki kiállítást rendez.

Díjazás:

1. díj:  1 000 000 Ft
2. díj:  600 000 Ft
3. díj:  400 000 Ft
 
Nevezési díj: az első kép esetében pályázónként 3000 Ft. A további képek nevezése egyenként 1500 Ft.

A nevezési díjat az online jelentkezési lap kitöltésével egyidejűleg várjuk a következő számlaszámra: Duna Múzeum Baráti Egyesület, 10403648-50526683-71891003 (K&H Bank). A nevezési díjat nem áll módunkban visszatéríteni abban az esetben sem, ha a zsűri a pályázó egyetlen munkáját sem válogatja be. Kérjük, számlaigényét jelezze a regisztrációs lapon a számlázási név és cím, valamint az adószám pontos megadásával. A számlát a tárgyhónap végén postázzuk.

A zsűri tagjai:

Bencsik Barnabás művészettörténész, kurátor, az ACAX – Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda vezetője

Brassai Gabriella festőművész, Duna Múzeum – Európai Közép Galéria

Dénes Mirjam művészettörténész, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum japán gyűjteményének kurátora

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ: Etter Viktória kommunikációs referens – Duna Múzeum

Mobiltelefon: +36 20 9144 644

Részletek: https://artportal.hu/magazin/a-lebego-vilag-kepe-az-ukijo-e-hatas/

Határidő: 
2019. május 01. 23:45