Tárgyalkotás

 
Tárgyalkotás szak, Kerámiatervezés-, Üvegtervezés-, Fémműves (ötvös), Divat- és textiltervezés specializációk
 
     
        Diplomamunkák 2019
 
A kerámiatervezés BA szak 2010-ben indult az akkori szobrász műhely egy kicsiny helyiségéből, ahol egy-egy asztal „szimbolizálta” az egyes műhelyeket. A tanszék azóta nagy fejlődésen ment keresztül. Az alapszak egy évvel később mesterképzéssel egészült ki, amely 2016 óta angol nyelvű képzésekkel és design- és vizuálisművészet-tanár képzéssel bővült.

2011-ben a Művészeti Kar a Zsolnay Kulturális Negyedbe költözött, azóta az egykori Zsolnay Porcelánmanufaktúra felújított épületei adnak otthont képzéseinknek. Az építészeti és kulturális kincsekben gazdag környezet, inspiráló környezetet teremt a tanuláshoz, alkotáshoz.

A kerámiatervezés BA néhány éve tárgyalkotás alapképzési szakká alakult, amely további fejlődésnek és új együttműködéseknek adott teret. A kerámia terület 2020 őszén fémműves (ötvös) és üvegtervező specializációkkal egészült ki. A képzési palettát 2021 szeptemberétől a divat- és textiltervezés specializáció színesíti tovább.

A szakok sokszínűsége mellett a tudományegyetemi környezet is egyedivé teszi helyzetünket. Magyarországon egyedül itt található olyan művészeti képzést nyújtó kar, ahol a vizuális területek és a zenei képzés együtt van jelen. A más karokkal való együttműködés további lehetőségeket biztosít.

A szakon folyó képzés egyik értéke a sokszínűség. Már a Kerámiatervezés szakra is jellemző volt a felhasznált anyagok sokszínűsége, az egyedi anyagtársítások, a papírtól a különböző kerámia anyagokon át a betonig terjedő anyaghasználat. A paletta az üveg és a fém anyagok, valamint a különböző textilek megjelenésével tovább bővült. A sokszínűség azonban nem csak az anyagokra, de a különböző technológiákra is jellemző. Az itt tanuló hallgatóknak éppúgy lehetőségük van megismerkedni a hagyományos kézműves technikákkal, mint a legújabb 3D technológiákkal.
 
     
        Diplomamunkák 2019
 

Igen széles a választék a nyári szakmai gyakorlatok helyszíneiben is. A gyakorlat heteit különböző porcelángyárakban (pl. Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt., Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.), a Kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdióban és más szakmailag izgalmas helyeken tölthetik diákjaink.

A „nemzetköziesítés” fontos kulcsszóvá vált napjainkban az egyetemen, amely számos tevékenységben ölt testet. Külföldi egyetemekkel való Erasmus kapcsolataink révén a tanulmányi időbe beszámított féléves külföldi képzéseken vehetnek részt diákjaink, mely remek lehetőséget kínál szakmai fejlődésre, kapcsolatteremtésre, nyelvgyakorlásra.
Az elmúlt években számos Fulbright-ösztöndíjast volt alkalmunk fogadni, akik a kutatás mellett az oktatásban is részt vettek, így gyarapítva hallgatóink tapasztalatait, tudását.
Az ösztöndíjak mellett érdemes megemlíteni a mostanra már szinte hagyománnyá váló Mesterkurzusokat, ahol neves hazai alkotók mellett számos külföldi művész alkotómunkájába kaphattak betekintést az itt tanulók. Ezen kívül érdemes megemlíteni angol nyelven folyó képzéseinket, hiszen a világ minden tájáról hozzánk érkező hallgatók kultúrájukkal tovább színesítik a tanszék életét és ablakot nyitnak a világra.

Hallgatóinknak számos bemutatkozási lehetőséget kínálunk. Az egyetem épületeiben rendezett „házi” kiállításokon kívül rendszeresen jelennek meg hallgatói munkák a Széchenyi téri Nádor Galériában, a Zsolnay Negyedben lévő Pécsi m21 Galériában, valamint a budapesti FISE Galériában. A kiállításokon kívül pályázatokon is megmutathatják tudásukat. Az Országos Művészeti Diákköri Konferencián több hallgatónk is szép eredményeket ért el.

 
     
        Diplomamunkák 2019
Divat- és textiltervezés specializáció

A Divat- és textiltervezés specializáció 2021 őszétől hangulatos kézműves környezetben kezdi meg működését az egykori Zsolnay rezidencia felújított épületében. Öltözéktervező és autonóm textilművészeti csoportokban biztosítunk továbbtanulási lehetőséget a textilművészet iránt érdeklődők számára.
Az öltözéktervező csoportban célunk, hogy a hallgatók megismerjék a funkcionális és esztétikus ruházat tervezésének alapjait, folyamatát, hangsúlyt fektetve az alkotás szerepére, a kísérletezésre és a tervezői gondolkodás elsajátítására. A képzés során a hallgatók megszerzik azokat az elméleti és gyakorlati ismereteket, amelyek fejlesztik a kreatív képességeket, és megalapozzák a személyes stílus kialakítását.
Az autonóm textilművészeti csoportban a szövött kárpit (Gobelin) professzionális képzésére alkalmas műhelyben, a klasszikus technikai alapozás mellett elsősorban a szövéssel összefüggő kísérletekre teremtünk lehetőséget. A kárpitművészeti képzésnek ideális beágyazódást teremt a PTE MK oktatási struktúrája, amelyben az országban egyedülálló módon a képzőművészeti és iparművészeti képzés egy karon belül szabad áthallgatási lehetőséget biztosít minden egyetemi polgár számára.
 
     
         

Az alapképzési szak megnevezése: Tárgyalkotás
Az oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése: kerámiatervező, üvegtervező, fémműves, divat- és textiltervező
A végzettség szintje: alapfokozat (BA)
A képzési idő félévekben: 6 félév
Szakfelelős és szakvezető: Prof. Fusz György DLA
Oktatók:
Budán Miklós egyetemi tanársegéd
Burkus Judit DLA egyetemi adjunktus
Fodor Pál DLA egyetemi adjunktus
Prof. Fusz György egyetemi tanár, Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész
Gáspár György egyetemi adjunktus, Ferenczy Noémi-díjas művész
Herczig Zsófia egyetemi tanársegéd
Pápai Lívia DLA egyetemi adjunktus, Ferenczy Noémi-díjas textilművész
Ráthonyi Kinga DLA egyetemi adjunktus
Rózsa Béla egyetemi tanársegéd
Surányi Szilárd egyetemi tanársegéd

Érdeklődni lehet a szak iránt: Burkus Judit DLA tanszékvezetőnél (email-címe: burkus.judit@pte.hu)
 
További információ aktuális eseményeinkről:
https://www.facebook.com/PTEMKFormatervezes