Pécsi Tudományegyetem

Művészeti Kar

  

DJKB

Mi az a DJKB?

A kari Diákjuttatási és Kollégiumi Bizottság (továbbiakban DJKB) számos ösztöndíj lehetőséget nyújt számodra, ezért érdemes mindig figyelned az aktuális pályázati kiírásokat. Ezek a támogatások sokban segítenek neked az anyagiakban, hogy jobb anyagi körülmények között tölthesd az egyetemi éveidet. Lássuk mik is ezek a támogatások:

 
Szociális Alapú támogatások
Ezeket a támogatásokat rászorultság alapján bíráljuk el. Ehhez elő kell készíteni a dokumentumokat, melyek igazolják a szociális helyzeted. Hogy milyen papírok kellenek az pályázatonként egyéni, minden ösztöndíjhoz a hozzá csatolt kitöltési útmutatójában találod meg a szükséges információkat.
 
Rendszeres Szociális Ösztöndíj (Szoctám)
Havi juttatás, ami minden félév (továbbiakban: szemeszter) elején igényelhető. Elektronikus úton kell beadni. A megfelelő igazolásokat és a kitöltött, kinyomtatott, aláírt űrlapot pedig be kell nyújtani a kari DJKB-nak papír alapon is.
 
Rendkívüli Szociális Ösztöndíj
Ez egyszeri juttatás azokra az esetekre, ha valami hirtelen rosszra fordul, például: nagy értékű lopás/káreset, súlyos és hirtelen egészségügyi vagy pénzügyi romlás, baleset, haláleset. Ezt a támogatást szemeszterenként csak egyszer lehet igényelni.
 
Szakmai Gyakorlati Ösztöndíj
Erre a támogatásra akkor vagy jogosult, ha a kötelező szakmai gyakorlatod legalább 30km-re végzed a lakhelyedtől és az képzésed helyétől. A pályázatot a szemeszter elején kell benyújtani, az igazolásokkal és az aktuális űrlappal.
 
Elsőévesek kiegészítő alaptámogatása (gólyapénz):
Ha elsőéves vagy, a legelső szemeszterben tanulmányi ösztöndíjat nem kaphatsz, ezért lehetőséged lesz igénybe venni ezt az támogatást. Ha bejelölöd a Rendszeres Szociális Ösztöndíj pályázati űrlapon ezt a támogatást, akkor sikeres pályázat esetén automatikusan ez is járni fog.
 
Esélyegyenlőségi pályázat
Az egyetemen lehetőség van arra is, hogy, aki szociálisan rászorult térítésmentes lakhatásban részesüljön a kollégiumban, ilyen kategóriába esnek például: hátrányos helyzetű, árva, családfenntartó, vagy akinek gyámsága nagykorúsága miatt szűnt meg. A támogatást az ősz folyamán lehet megpályázni.
 
Teljesítmény Alapú támogatások
Ezeket az ösztöndíjakat kiemelkedő hallgatói teljesítmények esetén folyósítják. Számos Sport, Művészeti, Tudományos, Tanulmányi és Közéleti alapú ösztöndíjra pályázhatsz, ha a követelményeknek megfelelsz.
 
Tanulmányi Ösztöndíj
Erre nem is kell pályáznod, 2. szemesztertől az Egységes Tanulmányi Rendszerben (továbbiakban: ETR) a Központi Tanulmányi Iroda listázza a legjobb átlaggal rendelkező hallgatókat, és a részükre havi rendszerességgel folyósítja az átlagára járó ösztöndíjat.
Intézményi, Szakmai és Tudományos Ösztöndíj (ISZTÖ):
Kiemelkedő, kötelező tanulmányaidon túlmutató sport, tudományos és művészeti tevékenységekkel. A pályázatot elnyert hallgatók havi juttatást kapnak, szemeszterenként lehet megpályázni.
 
Intézményi, Szakmai és Tudományos Ösztöndíj (ISZTÖ)
Kiemelkedő, kötelező tanulmányaidon túlmutató sport, tudományos és művészeti tevékenységekkel. A pályázatot elnyert hallgatók havi juttatást kapnak, szemeszterenként lehet megpályázni.

Ezek azok a támogatások amikkel az egyetem segít jobbá illetve egyszerűbbé tenni az  ittlétedet. Most nézzük meg mi is a DJKB-ból a K betű. A K betű a kollégium és a vele járó ügyekre utal.

 
Kollégiumi pályázat
A felsőéves kollégiumi férőhelyekre a 2. szemeszter végén pályázhatsz, az elbírálás pontrendszer alapján történik tanulmányi eredmény vagy szociális helyzet, közéleti tevékenység, önkormányzat (ha a városod rendelkezik férőhelyekkel) alapján. Azt te választhatod ki, hogy milyen alapon pályázol, de akár mindegyik alapon beadhatod pályázatod.
 
Évközi kollégiumi férőhely igénylés
Ha esetleg úgy döntesz, hogy mégis kollégiumban szeretnél lakni, vagy nem sikerült felvételt nyerned nyáron, még mindig van esélyed, hogy kollégista legyél. Az tanév kezdetével bármikor beadhatod nekünk kollégiumi férőhely igénylésed.