képzőművészet

GÁSPÁR György "Gép" című kiállítása Budapesten

tartalompontok: 

GÁSPÁR György "Gép" című egyéni kiállítása a Viltin Galériában (Badapest).
Megnyitó: 2022. Október 19.  szerda, 19-21 h
Megnyitja: Petrányi Zsolt, művészettörténész
Video: Biró Dávid

 

Adás ideje: 
2022. október 19
Főoldali karika felirata: 
videó

Videók Ádám Zoltánról (1959-2022)

tartalompontok: 

Videóválogatás a 2022. november 21-én elhunyt festőművész Ádám Zoltán emlékére.

 

1. Najmányi László: Ádám Zoltán videó-portréja (2010)

2. Művészportré 2013

3.  Művészportré 2014

4. "Cigányminták" kiállításmegnyitó, A38 K. Petrys kiállítóhely, Budapest, 2017. április 4., megnyitószöveg: Seregi Tamás

5.  "Izzás" című kiállítás megnyitója az A38 hajón, Budapest, 2012. február 7, szöveg: Gerendai Károly

6. "Új képek" kiállításmegnyitó az A38 hajón, Budapest, 2016. január 26., szöveg: Nagy Zsófia Magdolna

7. "Képírás", kiállításmegnyitó, A38 kiállítóhely, Budapest, 2018. szeptember 11., szöveg: Várkonyi György

8. „Hívlak nappal, de nem válaszolsz”, A38, Budapest, 2020. március 11., szöveg: Maljusin Mihály

9. "Ritmusok", A38, 2014. november, szöveg: Losonczy István

10. "Új munkák", 2015. február 13., Budapest, Neon Galéria, szöveg: Nagy Zsófia Magdolna 

11. Omara kiállításának megnyitása, 2010. március. 18., Budapest, Liget Galéria, szöveg: Ádám Zoltán

12. "Új képek", kiállításmegnyitó koncert, A38, 2010. február 16., zene: Ádám Kálmán (trombita) Gyenge Lajos (dob) Újvári János (szaxofon)

13. Sziráki Zoltán "Kheopsz" - Eyefall, zenei improvizáció, 2010. május 11., Sziráki Zoltán "Kheopsz" - violin, Ádám Zoltán - virtuális dob, Pető Tóth Károly  -  videó

 

Adás ideje: 
2022. november 22
Főoldali karika felirata: 
videó

GraphicPécs 2022 fesztiválmegnyitó

tartalompontok: 

A GraphicPécs 2022, az első nemzetközi grafikai fesztivál a Pécsi Galéria korábbi Plakátok/Posters című nemzetközi plakátkiállításainak hagyományát folytatja, a kétéves ciklusokban megrendezendő tematikus fesztiválokkal, amelynek első rendezvényén a plakátoké és tervezőgrafikai műfajként kevéssé ismert mozgó animációké (filmfőcímeké, televíziós inzerteké) a főszerep.
A fesztiválon 50 ország ismert tervezőgrafikusainak munkái mellett 5 külföldi és 5 magyar egyetem grafikaszakos hallgatóinak munkáival is megismerkedhetnek az érdeklődők. Nem is beszélve a PTE MK immáron 10 éves tervezőgrafikus képzésének bemutatkozásáról. A Fesztivál megnyitójára 2022. 11. 10-én, 18.00-kor került sor a m21 Galériában (Zsolnay Negyed, Pécs Major u. 21). A Pannon Televízió összeállítása.

 

Adás ideje: 
2022. november 16
Főoldali karika felirata: 
videó

Pécsi kiállítás a csángó gyerekek tehetséggondozó táborának alkotásaiból

tartalompontok: 

A PTE Művészeti Kar és a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének szervezésében  alkotótábort tartottak a csángó gyerekeknek 2022 nyarán a romániai Sepsiszentgyörgyön. A táborban készült művekből Pécsen, a PTE Rektori Hivatalban nyílt kiállítás 2022. november 15-én, 13 órakor. A kiállításról Dr. Hegyi Csaba a PTE MK dékánhelyettese beszél. Az Univ Tv és a Pannon Televízió felvételei.

 

Adás ideje: 
2022. november 15
Főoldali karika felirata: 
videó

"Nyomorom gyomokban" - Zsigrai Eszter festőművész-hallgató kiállítása (videó)

tartalompontok: 

"Nyomorom gyomokban" - Zsigrai Eszter festőművész-hallgató kiállítása.

2022. november 8., 18:00, Rácz Aladár Közösségi Ház (7621 Pécs, József u. 4.)

Megnyitót mondott: Nemes Csaba, festőművész

A felvételt Szalóki László készítette.

 

Adás ideje: 
2022. november 08
Főoldali karika felirata: 
video

"Diverzitás" kiállítás a Nádor Galériában (videó)

tartalompontok: 

Milyen tárgyakat képzelnek el napi használatra, vagy éppen díszítésre az otthonokba a pécsi formatervezős egyetemi hallgatók? Mit gondolnak a divatról, ruhákról? Ez is kiderül a Művészeti Kar tárgyalkotás szakos hallgatóinak kiállításából. A Nádor Galériában láthatók a megálmodott tárgyak, ahol "Diverzitás" címen nyílt tárlat a munkákból 2022. október 7., 18 órakor. A Pannon Televízió tudósítása.

Adás ideje: 
2022. október 08
Főoldali karika felirata: 
videó

"Szárnyas idő" – Nagy Márta keramikusművész kiállítása a Pécsi Galériában

tartalompontok: 

A Pécsi Galéria teljes terét betöltő, nagyméretű kerámiainstallációk lesznek láthatók Nagy Márta keramikus, porcelántervező iparművész, a PTE MK professzor emeritájának kiállításán. A 2022. április 21-én nyíló tárlat az időt helyezi fókuszába, címe: Szárnyas idő.

„Az idő néha lassan és lágyan, máskor gyorsan és durván száll – megállíthatatlanul. Olykor simogat, máskor megsebez. És mi legjobban tesszük, ha mindezt elfogadjuk, megértjük és átérezzük a létezésünk megismételhetetlen egyszeriségének gyönyörűségét.” – Nagy Márta keramikusművész kiállítását a gondolatok és tárgyak szimbiózisa, a tárgyak költészete jellemzi.

A művész három nagyméretű installációja és több kisebb, de egységes témát feldolgozó kerámiaalkotása látható a Pécsi Galériában május 22-ig. A kiállítás hűen tükrözi Nagy Márta attitűdjét, ahogyan képes nagy terekben, formákban gondolkodni. A galéria összes falát igénybe vevő, az élet különféle stációinak megjelenését, körforgását és örök visszatérését bemutató munka eddig csak Budapesten volt látható. Emellett a pécsi közönség láthatja először a legújabb plasztikákat, amelyek az egyén és a környezet, az egyén és a másik ember kapcsolatát dolgozzák fel.

A kiállítótérben látható installációk reflektálnak az elmúlt két év nehéz időszakára, de éppúgy szólnak az emberi lét állomásairól, közelítésekről és távolodásokról, találkozásokról és elválásokról, önmagunk megismeréséről, egyszóval az életről, a jelenlétről térben és időben.

A kiállítás április 21-én 18 órakor nyílik a Pécsi Galériában és május 22-ig tekinthető meg.

 

Adás ideje: 
2022. április 21
Főoldali karika felirata: 
kiállítás

"Pécs, a mi városunk" - képzőművészeti kiállítás

tartalompontok: 

"Pécs, a mi városunk" - képzőművészeti kiállítás a Rácz Aladár Közösségi Házban. A kiállításon pécsi alkotók, köztük több, a Művészeti Karon végzett egykori hallgató munkái láthatók. Megnyitó: 2022. szeptember 2., 17:00, Megnyitót mondott: Dr. Hegyi Csaba, festőművész, a PTE MK dékánhelyettese

 

Adás ideje: 
2022. szeptember 02

"Összeszőve" - MK-s hallgatók kiállítása (video)

tartalompontok: 

Három Mk-s festőművész hallgató (Kósa Doroti Zsaklin, Nagy Éda Csenge és Zsigrai Eszter) kiállítását láthatta a közönség Pécsen a Zsolnay Kulturális Negyed Kemence Galériájában 2022. február 10-én, 17:00 órakor. A különböző évfolyamon tanuló fiatalok lehetőséget kaptak a PTE Művészeti Karától, hogy bemutassák alkotásaikat, mennyire fejlődtek tanulmányi éveik során. A tárlat az iparművészet (textilművészet) és a képzőművészet (festészet) közötti éles határvonal, illetve a természetes és a mesterséges dolgok egymáshoz való viszonyulását körüljárva bontakozik ki. A kiállítást Pápay Kornélia textilrestaurátor, a Janus Pannonius Múzeum munkatársa nyitotta meg. Zenei közreműködő: Tóth Barnabás másodéves elektronikus zenész hallgató (PTE MK EZMBA).

 

Adás ideje: 
2022. március 10
Főoldali karika felirata: 
video

Oldalak

Feliratkozás RSS - képzőművészet csatornájára