festészet

A 35. OTDK Művészeti és Művészettudományi Szekciójának versenyét 2021. április 8 -10. között rendezte meg a Budapesti Metropolitan Egyetem, a Magyar Képzőművészeti Egyetem és az Eötvös Lóránd Tudományegyetem. A PTE MK hallgatói ezúttal is sikeresen szerepeltek a konferencián.

Első helyezést ért el Rohrböck Dániel (Festészet 2. tagozat), Rónai Viktor Károly (Festészet 3. tagozat), Jenei Anita (Festészet 4. tagozat), Hamza Marcell (Szobrászat tagozat) és Köves Rebeka (Animáció tagozat). Második helyezést ért el Zsigrai Eszter (Festészet 4. tagozat), Móricz Ildikó (Tervezőgrafika 2. tagozat) és Bordás Márton (Tervezőgrafika 3. tagozat). Harmadik helyezést ért el Ollé Dániel (Festészet 1. tagozat), Nagy Márta (Festészet 2. tagozat), Csatlós Kitti Asztrid (Festészet 3. tagozat), Mártai Adél (Festészet 4. tagozat) és Madari Kinga (Tervezőgrafika 3. tagozat). Különdíjat kapott Bakonyi Zita (Festészet 1. tagozat), Zombori Dóra (Festészet 4. tagozat), Péter Sára (Tervezőgrafika 1. tagozat), Lévai Fanni (Tervezőgrafika 2. tagozat) és Úri Friderika (Tervezőgrafika 3. tagozat)

Tolvaly Ernő Festészeti Díj 2021 díjátadó (video)

tartalompontok: 

Tolvaly Ernő Festészeti Díj 2021 díjátadó és virtuális kiállításmegynitó, Pécsi Tudományegyetem, Művészeti Kar, Nádor Galéria, Pécs 2021.03.11., 18:00

Megnyitószöveg: Zsin Bence

Főoldali karika felirata: 
díjátadó

NEM MOST MOST - Juhász Villő festőhallgató kiállítása

 

Megnyitó: Június 2. 17.00 óra, Pécs, Kemence Galéria


Juhász Villő emberi viselkedések és a testbeszéd megnyilvánulásának témáját dolgozza fel figurális alkotásain. Elsősorban olyan helyzetek érdeklik, ahol az emberek kissé ellazulnak, kilépnek a megszokott körforgásból: utazások, más kultúrával való találkozás, szórakozóhelyek látogatása. Ezekre a cselekvésekre sokszor nincsenek kialakított viselkedési normák, így van, hogy a diszkomfort érzés vagy az izgalom (esetleg az alkohol) vezérli a  cselekvőt. Közös a felsoroltakban, hogy ezek olyan helyzetek, amikor kikapcsolódhatunk – még ha csak pár órára is –, amikor felerősödnek bizonyos igények, hiányok, problémák, visszafolytott érzelmek, és amikor kapunk egy ideiglenes szabadságérzetet. Juhász Villőt a fenti helyzetekben az foglalkoztatja, hogy milyen hatással vagyunk társainkra, illetve milyen lenyomatot hagyunk a környezetünkön.

„A társaságban betöltött szerep, illetve aktuális hangulat legnyilvánvalóbb lenyomata a testbeszéd. Az esetek nagy részében két ember pillanatnyi viszonyát sokkal jobban meg lehet ragadni egy mozdulatban vagy akár mozdulatlanságban, ahogy egymás mellett elhelyezkednek. Ezt a láthatatlan, kimondhatatlan kapcsolatot jelenítem meg alkotásaimon, ahogy egy, kettő vagy több ember alkalmazkodik, viszonyul egymáshoz és közösen uralják a közvetlen környezetet, személyiségük élettel tölti meg, illetve hogyan változtatják meg azt.”

A Kemence Galériában 5 nagyobb és 3 kisebb méretű munka látható, melyek a fent leírt témát dolgozzák fel. A festmények egy részét közvetlen az egyetem bezárása és a kijárási korlátozás előtt készítette, a másik felét pedig közvetlen utána. A járványhelyzetre így reflektál Villő: „Nagyon szeretek társaságban lenni, így különösen érdekes, hogy a korábbi munkáimat más szemmel kezdtem el nézni, az újabbak megalkotását pedig már befolyásolta a koronavírusjárvány generálta kényszerhelyzetből adódó tapasztalataim. A kiállítással szeretném megmutatni a társaság fontosságát, meghittségét, főleg világjárvány idején, amikor rájövünk, hogy mekkora kiváltság a személyes találkozás és a baráti társaság.”

A Kemence Galéria hitvallása, hogy a fiatal művész generációt karolja fel majd velük együtt a gyermek és ifjú korosztályt célozza meg a kiállítást kísérő (gyermek) programokkal, de az éves tervben szerepel művészeti tábor, kiállítókkal közös workshop, pályázat és egyéb színes program. A PTE-Művészeti Karával együttműködésben, már több ehhez hasonló kiállítás volt a Kemencében, ebben az évben országosra is kiterjedt pályázatnak köszönhetőn.

 

Eseményoldal: https://kemence.pecsigaleriak.hu/programok/nem-most-most-juhasz-villo-pt...

FB: https://www.facebook.com/events/889272884986048?event_time_id=8892728849...

Esemény dátum: 
2021. június 02. 17:00 - 2021. június 30. 17:00
Főoldali karika felirata: 
kiállítás

Oldalak

Feliratkozás RSS - festészet csatornájára