Pécsi Tudományegyetem

Művészeti Kar

  

festészet

A Tolvaly Ernő festészeti díj 2020-as átadása és a pályaművekből összeállított kiállítás megnyitás, 2020. március 5., 18 óra, Nádor Galéria. Megnyitóbeszéd: Horváth gergő, Aknai Katalin. Zene: Koszecz Csaba.

 

Alkotó(k): 
Krajcsó Csenge, Szabolcsi Viktória, Kovács Petra
Fotó:: 
Horváth Gábor

Tolvaly Ernő festészeti díj 2020 kiállítás és díjátadás a Nádorban

Esemény dátum: 
2020. március 04. 18:00 - 2020. március 20. 19:00
Főoldali karika felirata: 
kiállítás

Helyszín: Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros (Vasmű út 12.), Időpont: 2019.11.08. – 12.20.
Megnyitó: 2019. 11.08. péntek, 18 óra, megnyitja: Mélyi József művészettörténész

A Kortárs Művészeti Intézet novemberben nyíló kiállítása, Nemes Csaba festőművész Helyi érték című tárlata kiemelkedő esemény az Intézet 2019-es kiállítási évadjában. Nemes Csaba a kortárs magyar festészet egyik fontos alakja, művei azonban manapság gyakrabban szerepelnek külföldi, mint hazai bemutatókon, vagy olyan nagyintézmények gyűjteményeiben tűnnek fel, mint a bécsi Albertina vagy a párizsi Centre Pompidou.

Dunaújvárosi nagyszabású egyéni kiállítása elsősorban az elmúlt évtized festészeti anyagára fókuszálva – ám rajzait, linómetszeteit és videómunkáit sem nélkülözve - nyújt érzékeny, hiánypótló áttekintést. A válogatást nem a puszta visszatekintés, egyfajta tízéves leltár körvonalazása iránti igény formálta, hanem inkább az az elementárisnak vélt törődés-mozzanat, mely Nemes Csaba művészetét a szóban forgó időszakban alapvetően jellemezte, és jellemzi ma is. A valódi téttel jelentkező művészetfelfogás, a festészet mint tevékenység egzisztenciába való áthelyezése köti össze az itt látható műveket. „…Az ember transzcendáló törekvése olyan művekben kíván megnyilvánulni, melyek közvetlenül részesednek az élet menetében, annak elkötelező erejében. …” 

A Tisza-parton töltött gyermekévek családi, baráti körben tapasztalt „klasszikus” törődésformáitól egészen a művész Ernesto Grassi-tól idézett egzisztenciális elköteleződésééig jutunk, egy olyan törődés-árnyalatig, mely programszerűen, minden félelmet hátra hagyva szólít meg bennünket és  foglalkozik a magyar közéletet, társadalmat, kultúrát megosztó politikával, a megrázó embertelenséggel elkövetett bűncselekményekkel, vagy a mélyszegénység és a kirekesztés traumáival a piktúrában.

Alkotó(k): 
Nemes Csaba
Fotó:: 
Horváth Gábor

"Látkép" - a Művészeti Kar hallgatóinak kiállítása a Nádor Galériában

Esemény dátum: 
2020. február 13. 18:00 - 2020. február 28. 19:00
Főoldali karika felirata: 
kiállítás

Csontváry száz éve - Aknai Tamás előadása

Csontváry száz éve - az életmű értékelése 2019-ben. Másfél órás előadás vetített képekkel.

Program helyszíne: PTE BTK-MK, Zsolnay-negyed, E25 épület fsz. 001. előadó

Időpont: 2019. szeptember 26., csütörtök 11.00

Előadó: Prof. Aknai Tamás művészettörténész, a MK professor emeritusa

FB: https://www.facebook.com/events/503911600171381/

Esemény dátum: 
2019. szeptember 26. 11:00 - 13:00
Főoldali karika felirata: 
előadás

"Time Wave" - Bullás József kiállítása Budapesten

 

Időpont: 2019. október 25., péntek, 19 óra
Helyszín: Artkartell projectspace – PP Center Üzleti Központ, 1033 Budapest, Szentendrei út 95.

Az Artkartell projectspace örömmel mutatja be Bullás József Time Wave című egyéni kiállítását. Az 1980-as években indult nemzedéket képviselő Bullás az idő hullámain szörfözve válogat az elmúlt évtizedek és a legfrissebb korszak alkotásai közül, különleges együttállást teremtve.

Bullás József az újfestészet nagy generációjával együtt kezdte pályafutását a '80-as években, majd – a keleties ornamentikák után – rátalált az op art kísérletező, személyiségéhez illeszkedő, mindig újdonságokkal kecsegtető eszköztárára. A rácsok, pettyek, csíkok, gömbök és moirék avatott szakértőjeként trenírozza a nézői szemeket, a puha élű színharmóniáktól a retinagyilkos effektekig. A Time Wave című kiállításának alapkarakterét az 1990-es években készített, párnaszerűen megtömött „hullám” képek méltóságteljes kígyózása határozza meg. A formázott vászonra (shaped canvas) készült festményeket korabeli művek és a legutóbbi időszakban készült, moiré-hatással kísérletező, raszteres-vibráló képek egészítik ki.

A trendektől sosem függő, de mindig az újdonságot kereső Bullás mottónak is tekinthető alapvetése, hogy „a habon nem lehet úszni, csak a hullámon.” Eredete egy Földközi-tengeri epizódra vezethető vissza, amikor a viharos víztömeg szétporladó habja brutális élet-halál harccá változtatta ártatlan fürdőzést. Átvitt értelemben a divat is hullám: nincs valódi teste, tömege, csak testetlen tajték, fojtogató vízcsepp-pára. Ahogy egy interjúban mondta: „Nehéz pontosan leírni, »kimaszkolni«, hogy mi vagy ki hatott rád pontosan és mi vagy te magad. A hullámokat a belső áramlások mozgatják, a taréj az csak hab, nincs tartása. A belső áramlások, a hullám törzse mozgatja igazán előre az ügyet. De ez belső mozgás. Hogy mennyire esik ez egybe a nagy nemzetközi kortárs művészeti trendekkel, az már szerencse kérdése. Hol igen, hol nem. A '80-as években az újfestészettel indultam, vagyis hullámon voltam, de öt év után már szinte hánytam tőle, hogy mindenki ugyanazokkal a széles ecsetekkel festett. Szinte egyenruha volt. Az egyenruha máshol jó lehet, de a művészetben utálom. Szeretnék kortól független lenni, de persze mindig aktuális, bármennyire is csak álom ez.”

Kurátor: Rieder Gábor

A kiállítás megtekinthető (telefonos egyeztetéssel: +36 30 847 5178): 2019. október 25–november 22.

https://www.facebook.com/events/1461378287351161/

Esemény dátum: 
2019. október 25. 19:00 - 2019. november 15. 20:00
Főoldali karika felirata: 
kiállítás

Oldalak

Feliratkozás RSS - festészet csatornájára