diploma

2022. június 17-én Bőhm Gergely tanszékvezető és Gerendy Jenő dékánhelyettes jelenlétében megnyílt a 2022-es tervezőgrafika diplomakiállítás Pécsen, a Csontváry Múzeumban.

Fotó:: 
Horváth Gábor

Festő, szobrász és tárgyalkotás hallgatók diplomakiállítása, Pécs, Nádor Galéria, 2022. június 24.

Fotó:: 
Horváth Gábor

A PTE MK ünnepélyes diplomaátadója, 2022. július 8. 11:00, Zsolnay-negyed, Liszt-Ferenc terem

Beszédet mondott: Dr. Lengyel Péter, dékán, Dr. Fedeles Tamás, rektorhelyettes, Dr. Kertész Attila, nyugalmazott tanár

Fotó:: 
Horváth Gábor

EZMBA diplomakoncert és vizsgabemutató (2022-05-30)

 

Program:

  • A diplomakoncertek előtt 15:30-tól: 143fok - Irsik Bence Improvizációs gyakorlatok c. kurzusának vizsgabemutatója
  • Asztalos Alex: Homage to Earle Brown
  • Frank L. Kornél: Borostyán

 

Asztalos Alex: Homage to Earle Brown (25 perc)
3d nyomtató által generált hangok digitális hangprocesszálása Earle Brown grafikus kottájának szabad interpretációja egy 3D nyomtató által realizálva. A gép egy új algoritmikus színezetben adja elő a notációt, mely által generált hangokat élőben, a digitális hangprocesszálás által, véletlenszerűsített paraméterek segítségével tovább árnyal a számítógép. Az interpretációval szeretnék Zándoki Andrásra, elhunyt szaktársunkra emlékezni, aki először valósította meg Earle Brown művét egy interaktív, három dimenziós térben.

 

Frank L. Kornél: Borostyán (20 perc)
Fix média kompozíció, összegyűjtött hangmintákra készült kotta realizációja.

"A borostyán ógörög neve elektron (ἤλεκτρον). Az elektrosztatikusság jelenségét William Gilbert (1544-1603) a borostyánhoz hasonlította és azt electricus-nak nevezte el. Jóval később Joseph John Thompson (1856-1940) angol fizikus összekötötte a borostyán ógörög nevét a negatív töltés elemi részecskéjével - létrejött az elektron, mint természettudományi terminus. Az elektron szó két értelmezhető jelensége nagyon eltér egymástól: az egyik egy szerves fosszília, ami fix akárcsak egy kavics, és teljes léte statikus; a másik egy végtelenül apró és rettenetesen gyorsan mozgó részecske, ami a világunk egyik legkisebb alkotóeleme. Egy teljesen egyedi, szerves anyag, ami mégis egy szervetlen ásványi anyagra hasonlít. A zeneszerzésben a hanggyűjtés és -szintetizálás más gondolkodást igényel, mint a kompozíció strukturális felépítése (angolul: arrangement), és sokszor meggátol a haladástól a kétféle gondolkodásmód közötti folyamatos ugrálás. Tanulmányaim során folyamatosan változott a munkafolyamatom, és ezáltal a két alkotói gondolkodás egyre inkább eltávolodott egymástól, mind a könnyűzenei és a kísérleti műveimben is. Egyre jobban elkezdett érdekelni a 20. századi konkrét zenei gondolkodás és munkafolyamat, és észrevettem, hogy gyorsabban és jobb eredményekkel tudtam dolgozni úgy, hogy elválasztom az alapanyag készítésének és a mű ősszerakásának a fázisait. A Borostyánkő című darabom ennek a munkafolyamatnak egy nagyobb terjedelmű kísérleti eredménye. Célom az volt, hogy egy hallgatók számára is érdekes darabot hozzak létre, méghozzá olyan eszközökkel amikhez ingyenesen hozzá lehet férni. Ez utóbbi számomra azért volt fontos, mert biztos vagyok benne, hogy több embernek kelti fel az érdeklődését egy projekt, ha a koncert - vagy egyéb tapasztalás - után ő maga is képes ugyanazokkal az eszközökkel kísérletezni."

FB: https://www.facebook.com/events/531484581852303

Esemény dátum: 
2022. május 30. 15:3020:00
Főoldali karika felirata: 
diplomakoncert

PTE MK Diplomaosztó, 2021. 07. 02. Pécs, Zsolnay-negyed, Liszt Ferenc Hangversenyterem

A diplomákat Dr. Lengyel Péter dékán adta át a végzett hallgatóknak.

Alkotó(k): 
Lengyel Péter, Lakner Tamás, Vas Bence, Kovács Szilárd Ferenc, Hegyi Csaba, Colin Foster, Aknai Tamás, Seres Beáta, Vidovszky László
Fotó:: 
Horváth Gábor

2021. június 24., csütörtök, 18:00, Nádor Galéria

Megnyitó: Gaál Alexandra, Kósa Doroti Zsaklin, Szabolcsi Viktória

Kurátor: Bullás Zsózsef festőművész, Burkus Judit képzőművész

Fotó:: 
Horváth Gábor

Diplomaátadó ünnepség - PTE Művészeti Kar (2021)

tartalompontok: 

2021. július 2., PTE MK, Pécs Zsolnay-negyed, Liszt Ferenc Hangversenyterem. A diplomákat átadja: Lengyel Péter, dékán. Beszédet mond: Lakner Tamás, karnagy, Colin Foster, szobrászművész, Aknai Tamás, művészettörténész, Seres Beáta, Erasmus-koordinátor, Balatoni-Shultz Jennifer, hallgató, Battulga Tserenchimed, hallgató, Fedeles Tamás, rektorhelyettes. Ének: Nagy Noémi, zongora: Halász Ágnes. Konferanszié: Pásztó Renáta

 

Adás ideje: 
2021. július 02
Főoldali karika felirata: 
diplomaátadó

Diplomakiállítás a Nádor Galériában

Esemény dátum: 
2021. június 24. 18:002021. július 09. 18:00
Főoldali karika felirata: 
kiállítás

PTE-MK Elektronikus zenei diplomakoncert 2021

Szeretettel várjuk az érdeklődőket Asztalos Alex, Ábrahám Attila, Majsai-Németh Zsolt, Savanya Anna, Bánházi A. Abigél és Sas Sebastian diplomamunka-bemutatóján!

 

Időpont: 2021. 05. 28. 18:00-21:00

Itt lehet rácsatlakozni az eseményre:
https://zoom.us/j/95609262117...
Meeting ID: 956 0926 2117 // Passcode: ezmba


Program:
18:00- A munkák ismertetése (zoom)
18:10- Asztalos Alex: Összekapcsoltság
18:30-19:30: A fix médián megjelenő művek bemutatása
19:30- beszélgetés, kérdések (zoom)


Leírások:

Asztalos Alex: Összekapcsoltság
Hálózati interakciók által valós időben realizált zenei kompozíció (15 perc)
Az indíttatás a hálózati interakciók használatára egy zenei kompozícióban a jelenlegi vírushelyzet alatt ötlött fel bennem, így bevonva a hallgatóságot a közös együttműködésre egy webes alapokon működő grafikus interfészen keresztül. A hangszobrászat végeredményét az interfész által interpretált adatok komplex leképezésének segítségével befolyásolhatjuk.
Majsai-Németh Zsolt: Hétköznapom hangjai
Hangmintákból komponált eseménysorozat etűd/fix média (19:57)
Vajon hányszor lehet újrahasznosítani egy hanganyagot? Vajon maga az élet is zene, csupán interpretáció kérdése?
Diplomakoncertemen az elmúlt fél év felhalmozott hanganyagait és kompozíciót gyúrom össze egy új egységgé, megannyi teret és helyzetet magába ölelve kalauzolom el a hallgatóságot, számára eddig-ismeretlen vidékekre.

 

Ábrahám Attila: Elements
Fix média kompozíció (19:20)
Darabomban a napjainkban tapasztalható világ kialakulásához vezető utat szeretném reprodukálni. Megmutatni hangzó anyagban, milyen fontos események és mozzanatok járultak hozzá ahhoz, hogy ez a mai világ kialakuljon. Ennek keretén belül bemutatom, én hogyan képzelem el a természet hatását és formáló erejének hangulatát, valamint azt, hogy az emberiség történelmében meghatározó tényezők milyen módon formálták társadalmunkat. Kezdve az ősrobbanástól a szárazföldek és tengerek kialakulásán át a nagy földrajzi felfedezéseken és a világháborúkon keresztül a mai járványhelyzetig. Mindezt kizárólag hangszintézis használatával, a természetből felvett hangok nélkül, csupán a tónusok és harmóniák segítségével kívántam visszaadni.

 

Savanya Anna Sára: 80 pillanat alatt a Föld körül
Fix média kompozíció (13 perc)
Ahogy azt a mű címe is ígéri, ebben a darabban 80 pillanat alatt "járhatja körbe" a hallgató a Földet. A zene reflektál a jelen kialakult, globálisan mindenkit érintő helyzetre, amikor nem utazhatunk kedvünk szerint oda, ahova csak szeretnénk, viszont a darabot hallgatva mégiscsak "körbejárhatjuk" a bolygónkat. A komponálásnál különös figyelmet szenteltem arra, hogy a zene kifejezze a hozzá tartozó videó tartalmát mind hangszerelés, harmónia, és ritmika szempontjából, ezzel hitelesen kalauzolva el hallgatóságát a különböző kontinensekre, országokba, városokba.

 

Bánházi A. Abigél: akpilop
térspecifikus live elektronika_kb. 20 perc
Az erdő mint létező fizikai tér, organikus és egyben hangzó szövete a Földnek. Diplomakoncertem keretében megpróbálok e szövet részévé válni, jelen lenni, megfigyelni, vele együtt rezegni. De úgy, ahogy a fényt sötétség követi -és mégis mindkettő ugyanannak a része- úgy eme hangbéli integrációban is várható hullámzás, de ezt nem szükségszerű erőltetni, vagy siettetni szeretném. A hallgató dolga pedig csak annyi lesz, hogy elcsendesedjen magában, hogy képes legyen részévé válni e organikus és szintetikus hangzó térnek.

 

Sas Sebastian: Kiégés
Fix média: 20:00 perc
A mű létrejöttének legfőbb indíttatása volt, hogy az általam képviselt, vagy képviselni kivánt művészi motivációimnak teljes mértékben ellenmenjek. Tartalma belső világom kivetülését jeleníti meg, azonban túlzott lelki analízisre nem invitálnám a közönséget, mivel a mű értelmezését nem szeretném a saját gondolati és érzelmi kereteim közé szorítani.

 

FB: https://www.facebook.com/events/2846344642247702/

Esemény dátum: 
2021. május 28. 18:0021:00
Főoldali karika felirata: 
diplomakoncert

Oldalak

Feliratkozás RSS - diploma csatornájára