Pécsi Tudományegyetem

Művészeti Kar

  

Muzsikáló Családok: HERPAY Ágnes és fia, NÉMETH Zsombor

A hangverseny műsora a 17. századtól a 20. századig terjedő cseh, osztrák, német, francia, angol, olasz és brazil művek színes kavalkádja, melyek között van egy fontos összekötő kapocs, mely ugyanakkor a művek könnyű befogadását is lehetővé teszi, mégpedig a klasszikus értelemben vett dallam.

Időpont: 
2018. február 17. 19:00
Koncerthelyszín: 
PTE Művészeti Kar Liszt Ferenc Hangversenyterem - Pécs, Zsolnay Negyed E22 épület 3. emelet

 

HERPAY Ágnes

1984 óta a pécsi zenekar, jelenlegi nevén a Pannon Filharmonikusok szólamvezetője. Tanárai voltak többek közt: Janota Gábor és Vizsolyi Lívia fagottművészek, Kurtág György zeneszerző, Láng István zeneszerző, Szabó Miklós karnagy. Szívesen ad szólóestet, a kamarazene területén fúvósötössel lépett fel a legtöbbet, de más összeállítású formációkban is közreműködött. Különösen fontos számára a XX-XXI. századi magyar zene propagálása, előadása, ezért minden szólóestjén legalább egy kortárs darabot eljátszik. A PTE Művészeti Kar docense, és a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola tanára. Munkásságát több díjjal jutalmazták, többek között: a Pannon Filharmonikus Zenekar Lickl-díjával (2016), Bartók – Pásztory-díjjal (1998).

 

NÉMETH Zsombor

a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen muzikológia, majd a Vienna Konservatorium budapesti tagozatán hegedűtanári diplomát szerzett. Bár a barokk és korai klasszikus repertoár már szakiskolás évei alatt rendkívül érdekelte, a korhű megszólaltatással csak 2010 óta foglalkozik.  Kertész Istvánnál tanult barokk hegedűt. Számos hazai és külföldi régizenei mesterkurzusra eljutott, ahol a legelismertebb tanárok irányításával folytatta hegedű tanulmányait. Mind muzikológusként, mind hegedűsként aktív. 2012 óta a Zenetudományi Intézet külsős munkatársa, 2017 szeptemberétől a Bartók Archívum fiatal kutatója. Hegedűművészként számos fontos bel- és külföldi koncerthelyszínen játszott neves karmesterek keze alatt. 2011 és 2013 között a Budapest Bach Consort koncertmestere volt. 2012-ben alapította a Simplicissimus Kamaraegyüttest, amelynek azóta művészeti vezetője. 2015 óta a müncheni Accademia di Monaco vendégművésze.

 

A hangverseny a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. és a PTE közös szervezésében valósul meg, támogatja az Európai Szociális Alap.
 
Jegyár: 
A belépés díjtalan!

 

Regisztrációhoz kötött ingyenes előadás!

Regisztráció: regisztracio@zsn.hu 

Műsor: 
Heinrich Ignaz Franz von Biber: Sonata III - a Sonatae [...] Anno MDCLXXXI sorozatból (C 140)
Gabriel Pierné: Prelude de concert sur un theme de Purcell Op. 53
Franz Schubert: Arpeggione sonata, D 821 – I. tétel, Allegro moderato
Jean Francaix: Deux pieces pour basson et piano
Tomaso Albinoni: Sonata a violino solo [e basso] composta per il Sig. Pisendel (T.So 32)
J. S. Bach? / J. G. Pisendel?: Sonata à Violino solo e Basso per il Cembalo (BWV 1024)
Richard Kershaw: Tree Diversion for Bassoon and Piano
Francisco Mignone: Valsa para Fagote Solo
Giuseppe Tamplini: Fantasie su motivi del "Don Pasquale"
 
A hangverseny a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. és a PTE közös szervezésében valósul meg, támogatja az Európai Szociális Alap.
Közreműködők: 
HERPAY Ágnes DLA, fagottművész
NÉMETH Zsombor, hegedűművész
KONTA Noémi, csembalóművész
HUSZICS Ibolya, zongoraművész