Ugrás a tartalomra

"In the name of..." - A Litván Nagykövetség fotókiállítása az MK-n

A Nemzetközi Tavasz programsorozat keretein belül megrendezésre került az "In the name of"- a Litván Nagykövetség kiállítása, a PTE Művészeti Kar E33-as épület I. emeleti fogadótérben, 2019. március 22-én, pénteken 15 órakor.


Az "in the name of..." című fotókiállítás azt mutatja be, hogy milyen fontos helyet foglalnak el a balti államok szabadságtudatában az úgynevezett „Balti Énekes és Táncos Ünnepek”.
Éppen ennek hangsúlyozására rendeztek egy nagyszabású eseményt Litvániában az ország függetlenné válásának centenáriuma alkalmából 2018-ban.
Az „In the name of…” kifejezés egy idézet a litván nemzeti himnuszból. A nemzeti himnuszban foglalt eszmei értékek zsinórmétékül szolgálnak az ünnepség szellemiségéhez. Hazaszeretet; a nemzeti múlt tisztelete; a litván nép történeti és jelenkori sorsközössége; az igazságosság, a tisztaság, az erkölcsösség princípiumai; egy felhívás az egyetértés és az egység jegyében; egy kiállás az egyénért és a nemzeti közösségért végzett jelentőségteljes tevékenykedés és életvitel mellett: ezek a himnusz alapvető értékei, amelyeket az ünnepség megidéz.
A Litvániában, Lettországban, valamint Észtországban rendezett „Énekes és Táncos Ünnepeket” az UNESCO 2003-ban az Emberiség Szellemi Kulturális Örökségének nyilvánította, majd 2008-ban felvette az Emberiség Szellemi Kulturális Örökségének Reprezentatív Listájára.


A kiállítást a Litván nagykövet Asszony, Rasa Kairiene  valamint Prof. Dr. Lakner Tamás, a Művészeti Kar Dékánja nyitotta meg.
Az eseményen részt vett még: Viktoras Dagilis - Főtanácsos úr, Rasa Dagiliene - Főtanácsos úr felesége valamint Dominikas Deksnys - Gyakornok Litvániából.